Det skandalomsusade bemanningsföretaget Atlanco Rimec är på krigsstigen. I Nederländerna har företaget bland andra stämt fack, ombudsmän, arbetsgivarorganisation och pensionsfond.

Hela historien började i november 2013. Då publicerade tidningen De Limburger en artikel om situationen för Atlanco Rimecs arbetare vid bygget av Avenue 2. Rubriken var ”Slaven van de A2”. Tidningen avslöjade att Atlanco Rimec drar 968 euro (9065 kronor) i månaden från arbetarnas löner för boende och ”annan service”. Arbetarna var inkvarterade i rivningskåkar som företaget hyrde för billig penning.

Expertkommitté
Efter den första artikeln tog det hus i helsike i det lilla landet. Ärendet hamnade hos de styrande i Maastrich där vägbygget höll på. En expertkommitté tillsattes som skulle utreda saken. Utredningen gick i flygande fart och blev färdig efter bara några månader.
”Betala tillbaka pengarna till arbetarna” ansåg expertkommittén. Och gör inte Atlanco Rimec det bör huvudentreprenören, konsortiet Avenue2*, göra det. Både Atlanco Rimec och konsortiet säger nu att de ska följa kommitténs utlåtande.

TBB
Efter De Limburgers avslöjande började ”kollektivavtalets polis”, utredningsbyrån TBB (Technisch Bureau Bouwnijverheid) att utreda Atlanco Rimec. TBB:s uppgift är att se till att företag följer kollektivavtalet och byrån har stora befogenheter. Bakom TBB står fack och arbetsgivareorganisationer.
Byrån misstänkte att Atlanco Rimec inte följde kollektivavtalet, som till exempel att betala tjänstepension, därför fryste TBB företagets tillgångar. Atlanco Rimec lyckas häva detta ganska så omgående i domstol och fick tillgång till sina pengar igen.

shea-spegelvänd 2
Stämningskavalkad
Mannen bakom Atlanco Rimec heter Michael O’Shea och är från Irland. Han inleder nu, via Atlanco Rimec, en fullständig stämningskavalkad mot i princip allt och alla.
TBB stäms och en av byråns anställda. Eftersom fack och arbetsgivare är bakom TBB stämmer Atlanco Rimec arbetsgivarorganisationen Bouwend Nederland och byggfacket FNV Bouw. I samma veva stäms två fackliga tjänstemän. Men stämningarna stannar inte där…

Pensionsfond
Pensionsfonden BPF Bouw reagerade också på artiklarna i De Limburger och upptäcker att Atlanco Rimec inte gjort pensionsinbetalningar. Pensionsfonden kräver nu att Atlanco Rimec betalar vad det är skyldigt. Det vill inte Atlanco Rimec och stämmer därför även pensionsfonden.

Intermistiskt beslut
Sammanlagt är det sju organisationer och personer som Atlanco Rimec drar inför rätta. Det kommer nu bli en serie av rättegångar med olika frågeställningar som domstolen ska ta ställning till.
Men det har kommit ett första intermistiskt beslut (ett beslut i väntan på det slutgilitiga). Ett beslut som man inte kan överklaga. Beslutet innebär att Atlanco Rimec ska följa kollektivavtalet i alla aspekter. Ett beslut som inte är förvånande då Atlanco Rimec är ett licensierat bemanningsföretag i Nederländerna. I själva licensieringen ligger bland annat att följa kollektivavtalet.

En miljon euro
Domaren beslutade också att Atlanco Rimec ska, inom tio dagar, betala en halv miljon euro till en notarie. Pengarna ska vara en säkerhet för att pensionerna bli betalda.
Domaren beslutade, som sagt, att Atlanoc Rimec ska följa kollektivavtalet. Varje gång Atlanco Rimec inte gör det måste företaget betala 10 000 euro upp till en halv miljon euro.
De tio dagarna har gått – men inte ett nickel är inlämnat.

Spännande tider
Juni kommer att bli en spännande månad för de inblandade i Nederländerna. Då avgörs om det intermistiska beslutet står fast. I Frankrike är det också spännande värre i juni. Den nionde juni kommer domen mot Atlanco Rimec. Medan företaget, med sin ägare Michael O’Shea i spetsen, verkar ha en förkärlek för rättegångar så skyr man Frankrike. Det första rättegångsdatumet flyttades då Atlanco Rimec skulle byta advokat. Och sen när rättegången äntligen hölls, 10-12 mars, då dök inte Atlanco Rimec upp alls. Företaget är åtalat för att illegal uthyrning av arbetare och svartarbete. Både skatt och sociala avgifter är inte betalda. Det kommer bli betydande summor att betala. Åklagaren kräver också 220 000 euro i böter för Atlanco och ett förbud att arbeta i Frankrike. Betalar inte företaget det riskerar ägaren och andra ansvariga i Atlanco Rimec att få betala. Ägaren till Atlanco Rimec, Michael O’Shea, är god för 65 miljoner euro.

Stoppafusket har försökt nå Michael O’Shea för kommentar. 

Anna-Lena Norberg
Fotot publicerat med tillåtelse från dansk tv. (Fotot är från den danska dokumentären “Race to the bottom.”) 

Atlanco Rimec Group består av många olika företag vid namn Atlanco och Rimec. Av och till likvideras ett och annat Atlanco Rimec företag. Och av och till startas nya. I Holland har ett engelskt Rimec i koncernen haft affärsavtalet, men arbetarna är anställda i ett portugisiskt företag i koncernen. Stoppafusket väljer att beskriva allt detta som Atlanco Rimec.

* Konsortiet Avenue2 består av företaget Strukton (som använt Atlanco Rimec i många år) och Ballast Nedam.

1 KOMMENTAR

  1. Betänk vad detta och liknande företag kan åstadkomma, om man får möjlighet att gömma sig och sin verksamhet bakom ett gällande TTIP-avtal och därmed skydda sina “investeringar”.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här