Julija Zemaite (1845-1921) on 1 Litas 1994 Banknote from Lithuania. Lithuanian writer.

Det litauiska företaget Staticus som bland annat satt upp fasaderna på Tele2 arena fortsätter med sin extrema lönedumpning i Sverige. Lönen ligger, fortfarande, runt 15 kronor i timmen.

Stoppafusket har tidigare skrivit om Staticus. I december förra året avslöjade vi att lönen under 2011 och 2012 låg på ynka 15 kronor i timmen för Staticus arbetare. Uppgifterna hade vi hämtat från norska Arbeidstilsynet och svenska Skatteverket. (Läs gärna artikeln här). Uppgifterna kom från officiellt håll och kan knappast ifrågasättas. Tydliga siffror, alltså.

Bankkontoutdrag
Den här gången har Stoppafusket fått kontakt med en av Staticus arbetare. Låt oss kalla honom Jokūbas. Trots rädsla för repressalier har han lämnat bankkontutdrag till oss för att ge bevis på Staticus löner. Här ser vi också tydliga siffror. År efter år. Hur mycket som är utbetalt. När det utbetalas. Vad det är som utbetalas. När vi går igenom siffrorna ser vi att Staticus har som rutin att betala ut traktamente i början av månaden. Dienpinigiai (traktamente) står det klart och tydligt. Några dagar senare betalar företaget ut lönen, Atlyginimai. Traktamentet är betydligt större än lönen. Stoppafusket kan inte redovisa de exakta siffrorna då det kan göra att Jokūbas identifieras. Men bankkontoutdraget avslöjar att inget har förändrats för Staticus arbetare för åren 2013 och 2014. De tjänar fortfarande bara runt 15 kronor i timmen. Ibland till och med under 15 kronor. Uträkningarna baserar vi på 174 timmars arbete i månaden. Enligt Jokūbas jobbade han inte heller mer. Även om Staticus arbetare kunde jobba sex dagar i veckan, ifall de ville tjäna lite mer.

Ingen skatt
Jokūbas har sammanlagt jobbat flera år i Sverige. Efter 183 dagar ska man betala skatt här i Sverige, enligt skattelagstiftningen. Men Staticus har inte betalat någon löneskatt för Jokūbas i vårt land. Det har Stoppafusket ringt och kontrollerat på Skatteverket. Inte ens under 2014. Det år som Staticus vd, Ignas Stasiukonis, sagt att företaget betalar skatt och sociala avgifter för alla sina arbetare som jobbar i Sverige. Det var nämligen 2014, från 1 januari, som Staticus hade fast driftställe i Sverige. Fast driftställe är skattespråk och innebär att Staticus är etablerat i vårt land och ”försvenskat”. Företaget ska då bokföra här. Betala löneskatt och företagsskatt här och så vidare. Precis som, till exempel, norska Statoil och tyska Lidl. Helt rimligt då Staticus i princip inte har någon verksamhet i hemlandet utan det mesta är i Sverige och i Norge. På något sätt har företaget ”glömt” en av sina arbetare i rapporteringen och inbetalningen till Skatteverket.

Hela landet
Staticus jobbar på stora projekt runt om i landet. Här är några av de dem som Staticus arbetat på under 2013-2015: Asarums bildningscenter, Karlshamn. Quality Hotel Globen, Stockholm. Kristallen, Lund. Ullevi Park 4, Göteborg, Änglagården, Göteborg. Medicinaren, Akademiska, Huddinge. Åhlenshuset, Kvarteret Braxen, Linköping. Segerstedtshuset, Uppsala.

Stoppafusket har varit i kontakt med Staticus via e-post men inte fått några kommentarer ännu.

Anna-Lena Norberg

 

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här