Ökända bemanningskoncernen Atlanco Rimec har dömts i Frankrike för svartarbete, olaglig utlåning och uthyrning av arbetskraft vid bygget av kärnkraftverket Flamanville. Och för det här får Atlanco Rimec böta 70 000 Euro.

Det var bygget av kärnkraftverket Flamanville som gjorde att det ökända Atlanco Rimec till slut hamnade inför domstol efter åratal av tvivelaktig verksamhet.
Bakgrunden är den att man, sommaren 2011 vid en arbetsplatsolycka, upptäckt att Atlanco Rimec inte betalade några sociala avgifter (arbetsgivaravgifter) för sina arbetare i Frankrike. Atlanco Rimec hyrde vid det tillfället ut sina arbetare till den franska byggjätten Bouygues.

Stor utredning
Avslöjandet ledde till att den franska ekopolisen påbörjade en stor utredning. Utredningen kom bland annat fram till att Atlanco Rimec var skyldig franska staten 2,5 miljoner euro i sociala avgifter. Ärendet lämnades sedan till åklagare som väckte åtal både mot Atlanco Rimec och kunden Bouygues.

Dom
Och nu har domen kommit. Atlanco Rimec döms för svartarbete och … olaglig utlåning av arbetskraft och olaglig uthyrning av arbetskraft.” Bouygues döms för att ” ha använt sig av svartarbete i förhållande till bolaget Atlanco Limited, olaglig utlåning av arbetskraft mellan juni 2008 och augusti 2011 i Flamanville…”

Böter
Atlanco Rimec döms till 70 000 euro i böter och Bouygues döms till 25 000 euro i böter. Dessutom döms de båda att betala skadestånd till flera fackförbund. Summorna är dock inte stora. Från en euro upp till tusen euro. Parterna kan överklaga domen inom tio dagar.

Atlanco Rimec
Atlanco Rimec är en bemanningskoncern med flera olika företag. I Sverige har Atlanco Rimec bemannat vi många olika stora byggen som till exempel Filbornaverket i Helsingborg, Hissmofors kraftverk i Östersund. I Flamanville-fallet var arbetarna anställda i två cypriotiska Atlanco Rimec företag. Medan ytterligare ett annat företag i koncernen hade skrivit affärsavtalet med Bouygues. Stoppafusket har valt att benämna samtliga företag för Atlanco Rimec och går inte in och specificerar vilket företag det gäller då det ständigt har startats nya företag och andra likvideras. Nu verkar det som om samtliga Atlanco Rimec företag läggs ner. En ny parallell företagskoncern har under de senaste åren skapats som opererar på samma sätt som Atlanco Rimec. Något vi återkommer här på Stoppafusket om längre fram.

Holländsk film
Det holländska grävande tv-programmet Zembla har nyligen gjort en dokumentär om Atlanco Rimec och de rättsliga processer som är igång där. Dessutom tar man upp den nya parallella företagskoncernen. Med tillstånd från Zembla lägger vi här ut länken till dokumentären (engelsk text och tal). Klicka här för att se filmen.

För att läsa mer om Atlanco Rimec kan du gå in på vårt Atlanco Rimec “bibliotek” där bland annat alla Stoppafuskets artiklar om koncernen finns. Klicka här

Anna-Lena Norberg

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här