Bemanningskonsernet Atlanco Rimec, beryktet for ikke å betale skatter og trygdeavgift, går i graven. I stedet kommer Oradeo, en ny bemanningsgruppe med samme struktur.

I begynnelsen av mars i år stengte Atlanco Rimec sitt kontor i Dublin. Ifølge flere kilder klarte Atlanco Rimec ikke lenger å drive bedriften etter at media rundt omkring i Europa hadde satt fokus på konsernets skitne virksomhet. Den siste lederen, Cahtrine Foy, måtte gå, nesten alle funksjonærene også. Før det hadde de fleste selskaper i Atlanco Rimec rundt om i Europa blitt avviklet eller endret navn. Det var det siste skrittet for å begrave Atlanco Rimec. Men avviklingen hadde vært planlagt langt tidligere.

Anonym
Så tidlig som for tre år siden fikk Stoppafusket en anonym e-post. Det stod å lese at Michael O’Shea, eieren til Atlanco Rimec, hadde startet en ny bedrift: Oradeo. Kort tid etterpå publiserte Oradeo en nettside der selskapet ble presentert som et stort bemanningsselskap med kontorer på flere steder i Europa, blant annet i Oslo. I løpet av disse årene eksisteshea-spegelvänd 2rte Atlanco Rimec og Oradeo parallelt. De til og med leverte anbud for samme jobb.

Skatteparadis
Michael O’Shea har stått som eier av Atlanco Rimec, men Oradeo eies av to selskaper i British Virgin Islands: Terrat Resources Limited og Naoumit Resources Unlimited. Begge selskapene styres av bedriften Belmont Trust og har nøyaktig samme adresse. Fra skatteparadis på de britiske Jomfruøyene er det ingen informasjon om hvem som eier begge selskapene. Så det er ingen konkrete bevis som sier at Michael O’Shea eier Oradeo. Men Stoppafusket har funnet flere linker som viser at Atlanco Rimec og Oradeo er nært sammenvevd.

Ny bedrift
Før Atlanco Rimec gikk i graven ble virksomheten delt inn i nye bedrifter. I Polen, for eksempel, hadde Atlanco Rimec to rekrutteringskontorer. Et i Krakow og et i Gdynia. De bedriftene i Atlanco Rimec som hadde rekrutteringskontorene har blitt avviklet, og i dag er det nå BC Staffzone som har tatt over. Rekrutteringskontoren ligger på sam
me adresse. Det eneste som har skjedd er at skiltene er endret fra Atlanco Rimec til BC Staffzone. Administrerende direktør forblir den samma: Izabela Dzido. BC Staffzone har levert ansatte for Atlanco Rimec og Oradeo parallelt.

Service
Atlanco Rimec er beryktet for å ikke betale skatter og trygdeavgift for sine ansatte. Atlanco Rimec er også beryktet for at arbeiderne må betale store summer for bolig, forsikring, transport etc. For å få jobb hos Atlanco Rimec ble arbeidere tvunget til å signere et papir der de bestilte denne “servicen”. I 2012 flyttet “servicedelBc staffzoneen” av Atlanco Rimec over til et nyopprettet selskap: Atop Logistic. Det er til dette selskapet store trekk i arbeidernes lønninger har gått, fra ansatte i både Oradeo og Atlanco.

Danmark
Alle ansatte ble ikke oppsagt når Atlanco RIMEC stengte sine kontorer i Danmark. To personer gikk over til Oradeo. Mannen som var ansvarlig for forretningsutvikling i Atlanco fortsatte i Oradeo. En annen person, la oss kalle ham David, representert både Atlanco og Oradeo samtidig.  20. mars 2015, representerte han Atlanco Aps (det danske Atlanco) i forhandlinger med den danske byggfagforeningen. Samtidig var han kontaktpersonen i Nederland for Oradeo.

Nederland
I Nederland leide Atlanco Rimec arbeidere ut til bygging av veitunnelen i Maastricht. Når arbeiderne dro hjem til jul 2014 var de ansatte i en av Atlancos selskaper. Da de kom tilbake etter permisjon, i januar 2015, ble de i stedet ansatte i Oradeo. Deres lønnsslipper ser ikke så mye annerledes ut, det er fortsatt fradrag for innkvartering og annen “service” til Atop Logistic. Selskapet som har virksomhetskontrakt på byggingen er fortsatt en av Atlanco Rimecs selskaper.

Atlanco Rimec
Atlanco Rimec ha etterlatt seg mye gjeld og flere dommer rundt om i Europa. En av bedriftene som opererte i Frankrike har blitt dømt for blant annet svart arbeid og må betale en bot på 70 000 euro. Samtidig må selskapet også betale 2.500.000 euro i trygdeavgift som det skylder den franske stat. Atlanco Rimec har ikke fulgt tariffavtalen i Nederland. Blant annet har ikke Atlanco Rimec betalt for den kollektivt avtalte tjenestepensjonen. Nylig tapte Atlanco Rimec på alle punkter i retten og må betale 6.000.000 euro. I Sverige skylder Atlanco Rimec to millioner svenska kroner i trygdeavgift. Men Atlanco Rimec har gått i graven. I stedet kommer Oradeo.

Anna-Lena Norberg

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här