Bemanningsföretaget Oradeo Sweden AB är utkastade från Bemanningsföretagen. Dessutom har företaget hamnat hos Kronofogden för skatteskulder. Företaget inte heller lämnat in den senaste årsredovisningen.
Oradeo är intimt sammanflätat med den skandalomsusade bemanningskoncernen Atlanco Rimec – känd för att inte betala sociala avgifter och skatter för sina anställda. Atlanco Rimec går nu i graven och upp seglar Oradeo. (Klicka här för att läsa mer om Atlanco Rimec och Oradeos kopplingar)

Svenska Oradeo
Oradeo är en koncern med många olika Oradeo-företag. Oradeo Sweden AB startade i februari 2013. Företaget blev efter ett år ett auktoriserat bemanningsföretag. Att vara ett auktoriserat bemanningsföretag innebär att man uppfyller flera krav. Bland annat ska företaget vara bundet till kollektivavtal, följa Bemanningsföretagens* stadgar och etiska regler.
− Vid den årliga granskningen av medlemsföretagen upptäckte vi att Oradeo på en eller flera punkter inte följde våra krav och blev därför uteslutet. Företaget miste sin auktorisation, berättar Henrik Bäckström som är förbundsdirektör på Bemanningsföretagen.
Oradeo skärmdumpMen Oradeo skyltar med att vara ett auktoriserat bemanningsföretag. De har kvar auktoriseringssymbolen på sin hemsida.
− Så får det naturligtvis inte vara. Vi kommer ta kontakt med företaget och be dem ta bort symbolen. Det som hänt är inte ovanligt eller uppseendeväckande. Det händer att företag glömmer att ta bort auktoriseringssymbolen när de inte längre är medlemmar, säger Henrik Bäckström.

Ett par dagar senare hade Oradeo plockat Bemanningsföretagens auktoriseringssymbol.

Skatteskulder
Hur det ser ut på ett företags skattekonto är offentligt i Sverige. Det är bara att ringa Skatteverket och få upplysningar. Oradeo har inte skött sig och betalat vad man ska till svenska staten. Två skatteskulder har hamnat hos Kronofogden. Dessutom avslöjar skattekontot att ingen längre jobbar kvar på Oradeos svenska kontor. Inga arbetsgivaravgifter är betalda under 2015. Det finns dock ett telefonnummer till Oradeo Sweden och vi ringer det. Telefonnumret är vidarekopplat till Oradeo på Irland. Vi lämnar meddelande till vd:n Fergus Burke att kontakta oss. Vi har ännu inte fått kontakt och därmed har vi inga kommentarer från företaget.

OradeoBolagsverket
Oradeo Sweden har inte heller skött sig när det gäller årsredovisningar. Senast den siste juli skulle företaget lämnat in årsredovisningen för 2014 till Bolagsverket. Det har man inte gjort. Bolagsverket har skickat iväg en första förseningsavgift på 5000 kronor. Väljer företaget att inte alls lämna in någon årsredovisning kommer företaget att likvideras.

Anna-Lena Norberg

* Bemanningsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag med verksamhet inom uthyrning, omställning och rekrytering. Bemanningsföretagen ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här