Skatt på arbete
Thomas Lundh journalist och författare thomas@stoppafusket.se

Är det för att svenska arbetare är för lata som låglönekonkurrensen sköljer över Sverige?
Eller håller cyniska företagare på att vrida tillbaka klockan till 1800-talet? 

För ett par dagar sedan publicerade Stoppafusket en artikel om det litauiska byggföretaget Litana och deras låga löner.
Vice vd:n Viktoras Skuodas har ganska skarpa uttalanden mot byggjobbare i västeuropa där. Så här säger han:
– Kunderna behöver oss. Se på Frankrike. Arbetarna där är bortskämda. De har social säkerhet. När de börjar jobba på morgonen börjar de redan tänka på lunchen och ett glas vin. De är inte motiverade och hungriga.
– Vi har alltid fast pris. Vi jobbar hårt och har hög effektivitet och klämmer ihop timmarna. Vi är inte som svenskarna, eller fransmännen. Vi behöver inte folk som inte jobbar. Då sparkar vi dem.
Arbetare med social säkerhet är alltså ”bortskämda”. De är inte ”hungriga”.

Man får väl utgå från att Viktoras Skuodas själv har jättelåg lön och noll social säkerhet, för han verkar ju både driven och motiverad.
Tänk er en värld där Viktoras Skuodas hade rätt. De bästa fotbollsspelarna är då de som tjänar minst. De hungrigaste violinisterna de som spelar vackrast. De byggjobbare som jobbar flest timmar på raken är de som bygger bäst hus.
Nej, ni fattar. Viktoras Skuodas driver med oss. Eller så är han bara cynisk. En företagare som kan säga att han sparkar dem som inte uppfyller kraven är en företagare av ett helt annat snitt än vad vi är vana vid på svensk arbetsmarknad. För kraven i det här fallet är att man ska kunna jobba 50-60 timmar vecka efter vecka och med ett högt tempo. Arbetslösheten är hög i Litauen. Så det finns nya arbetare att ta av när de gamla blir utslitna.
Men vi känner igen de här tongångarna sedan tidigare i Sverige också. De var vanliga här i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. När arbetarna betalades med fattiglöner, inte hade rösträtt och i princip inga rättigheter.
Vi får gå tillbaka 100 år alltså. För att hitta motsvarigheten till Viktor Skuodas i Sverige.
Men nu är han här. Litana tillhör den svenska arbetsmarknaden. Det är här de tjänar sina pengar. Det är egentligen här de borde betala skatt och när de är här följa villkoren som gäller på den svenska arbetsmarknaden.
Vi i Sverige har två vägar att gå. Antingen låter vi företagare som Skuodas bestämma vilkoren och sänka arbetsmarknaden till en nivå som liknar svenskt 1800-tal. Eller så sätter vi stopp för det och lyfter gästarbetarna från östra Europa till en anständig 2015-årsnivå.
För byggjobbarna från Litauen behövs i Sverige. Vi står här inför ett gigantiskt bostadsbehov och hus måste byggas i en rasande fart. Då går det inte att mota bort arbetare från syskonländerna i EU. Men vi har ju världens chans att lyfta dem till västnivå. Ju fler arbetare från de forna kommunistländerna som börjar tjäna anständigt med pengar, desto snabbare går den Europeiska integrationen. För det var ju det som var meningen med att utvidga EU. Ekonomierna skulle integreras och levnadsnivåer jämnas ut.
Men det var ju öst som skulle höjas till västs nivå. Inte tvärtom.

Skatt på arbete
Thomas Lundh
thomas@stoppafusket.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här