Nu kommer hoten mot ombudsmän som stoppar oseriösa utländska företag. En normal utveckling i ett land där den kriminella ekonomin breder ut sig.
”Varför gör inte facken något?” Det är en fråga som ständigt kommer. De fack jag känner sitter inte på något sätt still. Och de ombudsmän jag känner från olika fackförbund jobbar stenhårt. En del blir efter några år uppgivna efter att i åratal ha stångat huvudet mot en vägg av ovilja att rätta sig efter vanliga, schyssta, svenska spelregler. Både hos företag som försöker glida undan och en del representanter för svenska arbetsgivaorganisationer. Andra ombudsmän råkar ut för aggressioner och hot. En ombudsman fick alldeles nyligen ett hot.Då hade ombudsmannen stoppat ett mycket oseriöst företag registrerat i Lettland att jobba vidare på ett projekt. till företaget letade reda på ombudsmannens privata mobilnummer och börjar ringa. Ett av meddelandena var: ”Vi har hyrt speciella personer som ska leta upp dig och din fru”. Ombudsmannen säger att hoten var väntade. Att han förr eller senare skulle bli utsatt för hot i jobbet.
− Jobbet innebär stress och detta är ett ytterligare stressmoment. Sen blir man så klart orolig. Hoten är riktade mot min familj.
Samma vecka stoppade en annan ombudsman ett baltiskt företag som absolut ville betala en bråkdel av svensk lön. Företaget fick åka hem. Sen kom de hotfulla mailet: ”Vi håller dig personligen ansvarig för att vi fick avbryta vårt arbete.”
Vi på Stoppafusket som också rör oss i denna del av verkligheten är inte heller fria från hot. De mesta hoten har gällt ” Vi ska stämma dig till domstol”. Men ett subtilt hot kom förra året. Ett företag som jag granskade skickade hem en julklapp till mig. Med privat bud till min dörr. Man hade på företaget letat reda på min hemadress. Det dolda budskapet var: ”Vi vet var du bor”.
Jag har träffat åtskilliga arbetare som utsatts för hot. Det ”lättaste” hotet är att de förlorar sina jobb. Men här finns det flera arbetsgivare som betalar rätt lön så det ser schysst ut på pappret, men som sedan kräver tillbaka en stor del av pengarna under bordet. Ibland har man hjälp av biffiga indrivare. Utnyttjandet av utländsk arbetskraft är bortanför all anständighet. Man gör precis vad man vill med sina arbetare.
De här företagen är underleverantörer till vanliga svenska företag. Ansvaret faller på dem. Anlitar man gangsterföretag upprepande gånger är man själv en gangster.

Anna-Lena Norberg
info@lenamedia.com

1 KOMMENTAR

  1. Ni gräver fram så mycket i ljuset. Jag hoppas att ni orkar att gräva vidare och ge oss andra information om vad som sker på den mörkare sidan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här