De irländska elektrikerna har anställningskontrakt på sex månader. Men skickas hem tidigare – utan lön. Det här är historien om det irländska bemanningsföretaget Silverback. 

Gillar du vårt arbete? Swisha gärna över en tia eller två och stöd Stoppafusket för att stödja vårt arbete. Stoppafuskets swishnummer är:  1235714852. Tack på förhand!

Ingen skatt har hittills betalts i Sverige och arbetsgivaravgifter ska betalas på Irland där det är billigt. Annars sänks lönen.
Sedan tre år tillbaka har Silverback hyrt ut runt 370 elektriker till olika kunder i Sverige. Kunderna är bland andra Bravida AB, Sallén Elektriska AB och Goodtech Projects and Services AB.
Det kan man läsa i uppgifterna från utstationeringsregistret som finns på Arbetsmiljöverket. Ett register som alla utländska företag måste rapportera till när de jobbar i Sverige. Andra uppgifter i utstationeringsregistret som finns är namnen på arbetarna och hur länge de ska jobba i Sverige.

Kommunikationskonsult
När man varit mer än 183 dagar i Sverige ska skatt betalas här. Men Silverbacks skattekonto visar att inte en enda skattekrona är betald. Från september förra året har företaget inte rapporterat några siffror till Skatteverket alls och Silverback har åkt på åtskilliga förseningsavgifter.
Stoppafusket vill självklart ha kommentarer från Silverback och ringer därför till vd:n Paddy Lyons. Vi ringer på hans privata jobbnummer. Han svarar men när han förstår att det är en journalist på tråden säger han ”Hold on” och kopplar till växeln. Och där får vi veta att Paddy Lyons inte är på kontoret. Sen hör vi inte av honom mer. Men senare på dagen tar en kommunikationskonsult som Silverback anlitar kontakt med oss. Hon heter Annette Nugent och skriver i en kommentar att Silverback nu betalat förseningsavgifterna och kommit ifatt med rapporteringen till Skatteverket.

Rullande schema
Stoppafusket har räknat hur många arbetare som är skatteskyldiga i Sverige utifrån utstationeringsregistret och det rullande schema som Silverback har. Arbetarna jobbar 60 timmar per vecka i två veckor. Sedan en ”vilovecka” på Irland. Dagarna i Sverige måste vara mer än 183 dagar för att de ska då vara skattskyldiga här under ett år. Vi får ihop att det är 29 personer som är skattskyldiga.
Annette Nugent svarar att ” det antal du påstår är osant” och att det är ett mycket mindre antal arbetare som precis kommit över skattegränsen. Hon skriver att Silverback kommer hjälpa arbetarna att få tillbaka den skatt som är inbetald på Irland och se till att den betalas in i Sverige istället.

Irländskt kontrakt
Det är väldigt få arbetare som är skatteskyldiga i Sverige. Det beror på att Silverbacks arbetare jobbar bara jobbar några månader i Sverige. Ibland bara ett par veckor. Sen får de helt enkelt åka hem till arbetslöshet eller till jobb hos en annan arbetsgivare. Och det trots att deras anställningskontrakt säger att de är anställda i sex månader.
SEF, Svenska Elektrikerförbundet, har tagit upp detta med Silverback.
− Svaret vi får från företaget är att anställningskontraktet är irländskt och att vi inte har något att säga till om det. Men det här kommer vi ta strid om. Silverback är bundet till kollektivavtal och vi har uppgifter som tyder på att våra medlemmar skickas hem utan betalning, säger Petter Johansson, förbundsombudsman på SEF.

Irländsk norm
När Stoppafusket försöker få svar från Silverback varför de flesta arbetare jobbar mindre tid än vad kontraktet säger svarar Annette Nugent: ”Du verkar också vara obekväm med idén om att människor arbetar utomlands och i icke-permanenta positioner. Till skillnad från svenskar, har detta länge varit en kulturell och professionell norm för irländska personer, särskilt inom byggsektorn”. 

Lagbrott
Men Annette Nugents åsikter delas inte av Arthur Hall som är vice ordförande i det irländska elektrikerförbundet TEEU.
− Enligt irländsk lag får ett kontrakt inte brytas mer än att arbetaren misskött sig riktigt ordentligt. Om företaget hävdar brist på arbete är det en lång procedur för att få igenom det, berättar han.
Kan TEEU vidta några åtgärder mot Silverback då arbetarna inte jobbar fullt ut på sina kontrakt?
− Vi har försökt att få till stånd ett kollektivavtal men Silverback vägrar bland annat för att företaget säger sig inte ha någon verksamhet på Irland utan skickar arbetarna att jobba utomlands.

Verksamhet
Det är vad Silverback säger på Irland. Men när SEF ville få reda på om Silverback hade någon verksamhet på Irland fick fackförbundet svaret ”… den frågan kommer jag inte svara dig på.”
SEF frågade då flera av Silverbacks anställda om de jobbade för Silverback på Irland. Svaret var nej. Annette Nugent menar dock i sitt skriftliga svar till Stoppafusket att Silverback har verksamhet på Irland.

Arbetsgivaravgifter
Silverbacks obefintliga verksamhet på Irland leder till nästa fråga: Varför betalar Silverback sociala avgifter/arbetsgivaravgifter på Irland när företaget mestadels jobbar här? För att Silverback ska slippa betala sociala avgifter i Sverige, och få så kallat A1-intyg för sina arbetare, och betala sociala avgifter på Irland, måste Silverback ha minst 25 procents verksamhet i hemlandet. Så säger EU-lagen. Men det finns en annan regel som slår till i det här fallet. Eftersom arbetarna jobbar så liten tid i Sverige kommer de också (förhoppningsvis) få annat jobb på Irland hos en annan arbetsgivare. Och då träder en annan EU-regel in: Om en arbetare jobbar i två eller fler länder ska sociala avgifter betalas, i det här fallet, på Irland. 

Anställningsavtalet
De sociala avgifterna runt om i Europas länder är ungefär lika stora, utom några få undantagsländer som har riktigt låga avgifter. Irland är ett av dem. Och att det är viktigt för Silverback att få betala de låga sociala avgifterna syns i företagets anställningskontrakt. Där står att om arbetarna inte uppfyller att få ett A1- intyg (det vill säga har en annan arbetsgivare på Irland under resten av året) kan lönen sänkas för dem. Om du klickar här kan du själv se hur det står i anställningsavtalet.

Atlanco Rimec
Silverback Staffing är ett intressant företag. Paddy Lyons, vd:n, jobbade under åtta år i den skandalomsusade bemanningskoncernen Atlanco Rimec. En koncern som bland annat är känd för att inte betala skatt för sina arbetare trots att skatten dragits från lönen. Stoppafusket har följt Atlanco Rimec genom åren och rapporterat mycket kring koncernen. Bland annat om hur företaget blev dömt i Frankrike för svartarbete och att Skatteverket kräver företaget på närmare 20 miljoner kronor. (Här kan du läsa alla våra artiklar om Atlanco Rimec). Paddy Lyons blev under sin Atlanco Rimec tid förevigad i den irländska dokumentärfilmen ”From Portugal to Portadown” som visades på Irland 2002. Han tituleras i filmen som Operating manager för Atlanco Rimec, vilket närmast kan beskrivas som vice vd.

Dold kamera
Paddy Lyons filmas med dold kamera av Insight-reportrarna (typ irländska uppdrag granskning) när han luras att tro att han ska ro iland ett miljonkontrakt på sanering av politisk graffitti i Belfast. En sanering som presenterades som farlig då starka kemikalier skulle användas plus att sanerarna kunde riskera sina liv då situationen var väldigt inflammerad mellan protestanter och katoliker . En sanering som andra bemanningsföretag tackade nej till men som Paddy Lyons tackar ja till.

På frågan om Silverback har något med Atlanco Rimec och dess ägare Michael O’Shea att göra idag svarar Silverback med ett stort Nej. 

Norge
Silverback startade 13 februari 2012 på Irland och började sin verksamhet direkt i Norge. Hur många arbetare som jobbar i Norge vet vi inte då företaget fått dispens från att lämna in den obligatoriska årsredovisningen där fram tills nu. 21 februari 2013 registrerade Silverback sig för F-skatt i Sverige och drog igång verksamheten här. 2014 startade Silverback ett dotterbolag i Danmark.  I dagarna kom den första offentliga årsredovisningen i Irland för Silverback. Företaget har brutet räkenskapsår där står att årsredovisningen är från 1 april 2014 till 31 mars 2015. Där står att företaget har haft 62 anställda i genomsnitt per månad. Då räknas även direktörerna in i den summan.
Paddy Lyons driver ytterligare ett företag på Irland: ExportiseDär arbetar också Annette Nugent som högt uppsatt chef. Där arbetar också en ytterligare Atlanco Rimec chef.

Anna-Lena Norberg

Silverback har uttalat sig mycket mer och vi vill ge företaget möjlighet att få sina uttalanden publicerade i sin helhet. Vi publicerar därför hela kommunikationen mellan Stoppafusket och Annette Nugent/Silverback. Klicka här för att läsa detta! 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här