Nurse draws haemanalysis. Nurses hands and patient's hands are soon well.

De utländska sjuksköterskorna måste jobba två år i Sverige för bemanningsföretaget Orange. Försöker de bryta kontraktet i förtid måste de betala 37 000 kronor. Samtidigt är lönen så låg som 29 kronor i timmen.

Gillar du vårt arbete? Swisha gärna över en tia eller två och stöd Stoppafusket så vi kan fortsätta vår verksamhet. Stoppafuskets swishnummer är:  1235714852. Tack på förhand!

Den ungerska sjuksköterskan Adel ville till Sverige och den enda vägen var genom företaget Orange. Informationen hon fick från företaget lät väldigt bra.
− Men vi blev lovade massor som vi inte fick. Till exempel fick vi inte betalt för övertiden. Vi fick jobba hårt. Situationen var inte lätt. Men vi kunde inte sluta. Vi hade skrivit på ett tvåårskontrakt.
Varför kunde ni inte sluta?
− Under de här två åren betalade vi tillbaka resorna, svenska undervisningen och kostnaden för vårt boende till företaget. Vår skuld var avbetalad först efter två år.
När man sänds ut att jobba i ett annat land ska arbetsgivaren stå för både boende och resor, enligt EU-lag.
− Så kanske det är. Men vad kan vi göra. Vi har inte råd med advokat.
Hur såg det ut med semester och annan ledighet när du jobbade för Orange?
−Informationen vi fick var att vi skulle jobba fyra veckor och vara hemma två. Det stämde inte. Vi jobbade ibland tre-fyra månader innan vi kunde åka hem. Och när vi var hemma fick vi inte betalt, som vi var lovade. Vi hade ingen möjlighet att ta ut semester men vi fick semesterersättning. Hur mycket vet jag inte. Det litauiska företaget vi var anställda vid räknade fram en summa.
Var ni anställda i det litauiska Orange?
− Ja. Och skatten betalades i Litauen. 

Svart arbetskraft?
Uppgifterna från Adel är sensationella. Hur kan företaget betala skatt för henne i Litauen? Hur kan företaget betala arbetsgivaravgifter/sociala avgifter för henne i Litauen? Adel har ju aldrig bott där. Hon har inte ens satt sin fot i Litauen.
En sak vet vi alldeles säkert. Ingen skatt eller sociala avgifter är betalda i Sverige av Adels arbetsgivare. Det avslöjade Stoppafusket i en tidigare artikel. Klicka här så kan du läsa den.

Anställningskontrakt
Adels uppgifter gör att vi söker vidare och vi får till slut tag på anställningskontrakt från det litauiska Orange. Kontraktet är för en slovakisk sjuksköterska. Anställd för jobb i Norge. Vi får också uppgifter om att i princip alla sjuksköterskor anställs i det litauiska företaget, vare sig de är från Slovakien, Ungern eller Lettland. Frågetecknen blir alltså större och större hur skatt och sociala avgifter betalas.

Traktamente
Det är lag i Litauen att företag måste betala traktamente när en arbetare skickas utomlands för att jobba. Traktamentet är pengar för att täcka de extra utgifter som arbetaren får när hen jobbar utomlands. Storleken på traktamentet är också lagstadgat. Ett litauiskt företag som Orange måste betala sina sjuksköterskor 53 euro per dag när de jobbar i Sverige. Än mer om de jobbar i Norge. Klicka här!
I anställningsbeviset hittar vi också att Orange betalar ut det lagstadgade traktamentet. Det står under punkt 4.7 att lönen omfattar traktamente och att arbetsgivaren och arbetstagaren bekräftar att de pengar som betalas ut ”fullständigt täcker och inkluderar alla utbetalningar som krävs i enlighet med lagen i Republiken Litauen (inkluderat traktamente eftersom detta måste betalas när du arbetar under EU:s sociala skyddsarbetsmodell.
Det innebär att de pengar som sjuksköterskorna får i handen till största delen är traktamente och inte lön.

Lönespecifikation
Det visar sig att den beräkning vi gjort i en tidigare artikel, att Orange sjuksköterskor har 1/3 av en svensk sjuksköterskelön, är fel. De tjänar mycket mindre. Vi har nämligen fått tre lönespecifikationer från Adel och en lönespecifikation från en källa i Norge. Där står ingenting om något traktamente, utan bara vad som betalats ut. Det står också avdrag för skatt och sociala avgifter, för i Litauen måste även arbetstagaren betala sociala avgifter. Vi börjar räkna på de uppgifterna vi har och siffrorna blir häpnadsväckande.

16 procent
Den norska lönespecifikationen visar att bara en femtiolapp har gått i skatt. Och utifrån det hade sjuksköterskan en timlön på 2,50 kronor. Adels lönespecifikationer är lite bättre. Utifrån hur mycket inkomstskatt som betalades tjänade hon drygt 29 kronor i timmen. Alltså 16 procent av vad en svensk sjuksköterska tjänar. Om vi gör beräkningar genom att dra bort det lagstadgade traktamentet från bruttolönen blir Adels timlön olika. Jobbar hon färre timmar är större del traktamente. Och den sjuksköterska som jobbat i Norge får inte en spänn i lön.

Avdrag
Vi hittar också i anställningskontraktet att Orange drar 5,65 euro per arbetstimma från lönen som ska täcka flygresor, buss, tåg och boende. Det här strider helt mot EU:s lagar. Boende och resor ska arbetsgivaren stå för när någon sänds ut för att jobba i ett annat land. Det står också i anställningskontraktet att sjuksköterskorna måste betala för den utbildning i det svenska språket som de fått. Det gör de genom att arbetsgivaren drar 2,35 euro per arbetstimma de första 1 850 timmarna. Men inte på några av de lönespecifikationer vi fått står det några avdrag.

Alltid redo
När Adel och hennes kollegor har någon ledig dag får de inte göra vad de vill på den lediga tiden. De ska hålla sig nära arbetsplatsen och vara redo ifall de blir inringda att jobba extra.  Innan de kom till Sverige för att jobba gick de på språkskola som hölls av ett Orange-företag. Sjuksköterskorna tvingades sluta sina jobb i Ungern när de gick i språkskolan.
− De sa att det var ett heltidsjobb att lära sig svenska men vi fick bara 200 euro per månad under studietiden. Det var mycket svårt att klara sig ekonomiskt. Enligt kontraktet var vi lovade bonus för varje test vi klarade. Men det fick vi aldrig.

Stoppafusket vill ju självklart höra vad Orange säger om anställningskontraktet och lönerna med mera. Vi har skickat ett antal frågor, ett par gånger, till företaget men inte fått något svar eller respons.

Noterat: Adel är ett påhittat namn. Vi har heller inte nämnt vilka år eller var hon arbetat för att hon inte ska kunna identifieras. Två av Adels lönespecifikationer är från samma år. Och där kan vi se att vi får ungefär samma lön om vi räknar utifrån sociala avgifterna eller skattesumman.  Den tredje lönespecifikationen är från ett annat år och där stämmer inte de sociala avgifterna och skatten procentuellt.
Stoppafusket har tagit del av både anställningskontrakt och utbildningskontrakt. I utbildningskontraktet står det att man förpliktar sig att jobba i två år för Orangekoncernen, avbryts jobbet tidigare måste man betala 4 033 euro till Orange.

Anna-Lena Norberg

Fördjupning om Orangekoncernen och Litauiska skatteregler

I Sverige finns Orange Personal AB. Det företaget fixar kunderna i Sverige. Kunderna är många olika kommun och landsting/regioner. Se lista längst ner. Personalen kommer från UAB Orange Group Baltic från Litauen. I Norge är det Orange Helse AS som ordnar jobben. En del av personalen är anställd i det norska Orange Helse, men de flesta kommer från det litauiska Orange. I Sverige jobbar sjuksköterskor från Litauen, Lettland, Slovakien och Ungern. I Norge jobbar även vårdpersonal från Sverige. Om du klickar här kan du se koncernstrukturen.

I Litauen är inkomstskatten 15 procent av bruttolönen. I Litauen är de sociala avgifterna 39,8 procent. De sociala avgifterna som arbetaren måste betala är 9 procent av bruttolönen, resten betalar arbetsgivaren.  Klicka här för att se. 

Vi använder/har använt Oranges sjuksköterskor:
Skåne Region
Hallands Region
Jönköpings Region
Dalarnas Landsting
Gnosjö kommun
Hallsberg kommun
Aneby kommun
Vaggeryd kommun
Gällivare kommun
Kinda kommun
Söderköping kommun
Karlshamns kommun
Vindeln kommun
Nordmaling kommun
Arjeplog kommun
Åtvidaberg kommun
Nacka kommun
Sollefteå sjukhus
Nordanstig
Lund
Köping
Gotland
Staffanstorp
Ludvika
Eskilstuna
Nacka
Västerås sjukhus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här