Det enda som hjälper mot fusk är kontroll. Det fuskas för mycket och kontrolleras för lite i Sverige idag.
När jag var ung anklagades det svenska samhället för att det var för stelt och byråkratiskt. ”Kontrollsamhället” pratades det om. Och då menade man något negativt. Något som begränsade människors frihet.
Jag hade väl själv den känslan också. Att det borde vara lite friare, mer tillåtande, att vi ska kunna lita på varandra, utan att behöva kontroller hela tiden.
Men nu saknar jag det där gamla kontrollsamhället.
För vad händer när man slutar med kontroller? Ja, fusket släpps fritt, det är vad som händer.
Min kollega på Stoppafusket, Anna-Lena Norberg, har nu i en serie artiklar granskat bemanningsföretaget Orange. Det är ett mycket tydligt exempel på vad som händer när ingen kontrollerar. Tre artiklar hittills (klicka här för del 1, del 2 och del 3). Det handlar om svensk sjukvård. Inhyrd utländsk personal som dess arbetsgivare varken betalar svensk skatt, sociala avgifter för eller avtalsmässig lön för. De följer inte svenska arbetstidsregler och betalar inte övertidsersättning.
Självklart är dessa sjuksköterskor välkomna att jobba i Sverige. Det är en av fördelarna med EU, rörligheten på arbetsmarknaden. Men de ska jobba på de villkor som gäller på den svenska arbetsmarknaden. De ska ha en branschmässig lön och de ska betala skatt i Sverige, när de jobbar i Sverige. Det bygger även EU:s principer på.
Det är enkla och grundläggande krav.
Skattesmitningen är det som upprör mig personligen mest. Jag bor i Jönköpings län och här har Regionen (som landstinget obegripligt nog har bytt namn till) avtal med detta Orange.
Mina skattepengar används alltså för att betala ett bemanningsföretag som helt struntar i svensk skatterätt. Normalt sett går skattepengarna till att avlöna sjuksköterskor som betalar skatt i Sverige. Det blir ett återbruk av skattepengar. Men här dräneras samhället på den inkomsten.
Det är vad man brukar kalla för systemfientlig verksamhet.
Orange har varit verksamt i svensk sjukvård sedan 2013. Ingen verkar ha kontrollerat dem. Annars skulle de väl inte ha fått hålla på? För inte vill väl våra landstings- och kommunpolitiker egentligen anlita skattesmitarföretag. Inte vill de väl medvetet skada det svenska skattesystemet? Såga av den gren de själva sitter på?
Och Vårdförbundet? Har de granskat sina medsystrars arbetsvillkor? Inte vill väl sjuksköterskornas egen fackliga organisation att lönerna i yrket ska dumpas?
Nej det tror inte jag. Inte medvetet. Men det är vad som händer när man slutar kontrollera.
När det gäller Region Jönköping och alla de andra regionerna och kommunerna som anlitar Orange är det fullt av tappad kontroll. Inköpare, politiker, revisorer, fackliga företrädare. Ingen ägnar sig åt någon nämnvärd kontrollverksamhet när det gäller inköp av bemanningstjänster. Trots att de alla är avlönade av skattepengar och borde ha all anledning i världen att se till att ju skattemoralen hålls intakt.

Thomas Lundh

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här