En ny fuskvariant har kommit upp i ljuset: Starta ett kommanditbolag och gör de utländska arbetarna till delägare. Skatteverket har gjort revision på svenska kommanditbolaget Euro4work och nu regnar räkningarna över arbetarna. Men även svensken som ligger bakom det hela får en saftig räkning.  

Gillar du vårt arbete? Swisha gärna över en tia eller två och stöd Stoppafusket så vi kan fortsätta vår verksamhet. Stoppafuskets swishnummer är:  1235714852. Tack på förhand!

Det är hundratals arbetare/delägare som Euro4work har hyrt ut till industrier och byggen mestadels i Örebrotrakten. Och många av dem får nu räkningar från Skatteverket på att betala skatt och egenavgift (sociala avgifter). Så i runda slängar är det hälften av vad arbetarna fått i ersättning som ska in till svenska staten. Har en arbetare till exempel fått 200 000 kronor i ersättning kommer han få betala ungefär 100 000 kronor till Skatteverket.
Flera arbetare har skrivit till Skatteverket och förklarat att de trodde skatten var betald. De menar att de blivit lurade, att de inte talar svenska och därmed inte visste vad de gett sig in i. Men i och med att de är delägare i kommanditbolaget så måste de betala sin del.

Flera miljoner
Svensken, som ligger bakom det hela, måste också betala sin del. Och den delen är ordentligt saftig. Det har förts över flera miljoner kronor till ett Euro4work i Hongkong. Ett företag som ägs av svensken.
Pengarna har mannen förklarat är betalning för administration och franchisingavgift. Bland annat menar svensken att han, via Hongkong-företaget, gjort ett datasystem som kan administrera 100 000 delägare. Och det ska de andra Euro4work-företagen betala för, menar svensken. 10 procent av omsättningen är priset.
Skatteverket köpte inte den förklaringen utan räknar att pengarna, över 3,6 miljoner kronor är svenskens lön. Och den ska han skatta och betala skattetillägg för. Den summan landar på hela 2,5 miljoner kronor.

Arbetsgivaravgift
Mestadels har pengarna från de två Euro4workföretagen i Sverige skickats via ett ungerskt företag som heter Care2you. Ett företag som svensken också äger. Det företaget kommer att få betala arbetsgivaravgifter för mannen. En summa som landar på närmare 1,4 miljoner kronor inklusive skattetillägg och ränta.
Det finns många Euro4work företag i Sverige. Skatteverket har gjort revision på två av företagen. Då det är de som är igång med verksamhet. Euro4work Construction som hyr ut arbetare på byggen och Euro4work Industry som hyr ut arbetare till Industrier. Båda företaget är registrerade på en lägenhetsadress i Örebro. Det är också i Örebroområdet de flesta arbetare hyrts ut. Men i det mängder av skattebeslut som Skatteverket tagit finns det också uppgifter om att arbetare även varit uthyrda till bland annat Eskilstuna och Ludvika, Enligt Euro4works hemsida är priset för att hyra en arbetare från 200 kronor plus moms. Skatteverkets revision gäller åren 2012 och 2013. Kommanditbolag är en variant av handelsbolag och det krävs inte något kapital för att starta det.

Anna-Lena Norberg

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här