GSS Bemanning AB som hyr ut ställningsbyggare i Göteborgstrakten och Östergötland har hyrt ut “enmansföretagare” från Slovakien. Icke, säger Skatteverket, det är era anställda. Varsågod att betala 840 000 kronor i arbetsgivaravgifter och skattetillägg.

Gillar du vårt arbete? Swisha gärna över en tia eller två och stöd Stoppafusket så vi kan fortsätta vår verksamhet. Stoppafuskets swishnummer är:  1235714852. Tack på förhand!

GSS Bemanning har försökt med, som så många andra företag, att kalla sin arbetskraft för egna företagare. Men, likt så många andra fall, listar Skatteverket i sitt revisionsbeslut vad skillnaden är mellan anställd och egenföretagare.
Några av kriterierna för att vara företagare är att man jobbar självständigt och att man har flera kunder. De slovakriska arbetarna jobbar bara för GSS Bemanning och avtalen mellan dem och GSS Bemanning visar att de inte får jobba för någon annan. Först sex månader efter att de slutat på GSS Bemanning får de ta andra jobb, står det i avtalet.

Arbetsledning
Att det är ett anställningsförhållande visas också genom att GSS Bemanning betalar boende, bensin och transporter för ställningsbyggarna i Sverige. Företaget står också för all utrustning och på arbetarnas arbetskräder står det GSS Bemanning. Likaså är arbetsledningen från GSS Bemanning.

Skattskyldiga i Sverige
GSS Bemanning har uppgett till Skatteverket att slovakerna jobbar under skattegränsen (183 dagar) i Sverige. Sen åker de hem för att sedan komma tillbaka och jobba i Sverige igen. Och återigen ska de då jobba under skattegränsen.
Men Skatteverket har i sin granskning hittar flera arbetare som jobbat långt över skattegränsen och som då ska betala skatt här i Sverige.

Arbetsgivaravgifter
Om man betalar ut ersättning för jobb så ska man betala arbetsgivaravgifter. Det står att läsa i socialavgiftslagen (2 kap 1 §, 4 § och 10§). Det finns två undantag till detta. Det ena undantaget är om personen har F-skatt. Det har inte de slovakiska arbetarna.
Det andra undantaget är något som kallas för A1-intyg. Det är ett undantagspapper som hemlandets försäkringskassa skriver ut och som innebär att arbetsgivaravgifter/sociala avgifter ska betalas i hemlandet. För att få A1-intyg måste de slovakiska arbetarna uppfylla en hel del krav som företagare.
Några av slovakerna har A1-intyg, men för 27 av ställningsbyggarna från Slovakien finns det inte (helt eller delvis) något sådant.
Så notan från Skatteverket till GSS Bemanning blir 593 158 kronor för beskattningsåret 2013/2014 och 136 486 kronor för beskattningsåret 2014/2015. Därutöver ska GSS Bemanning betala ett skattetillägg på sammanlagt 108 425 kronor.

Skattesmäll
Det har gått riktigt bra för GSS Bemanning. Omsättningen har ökat från ungefär fyra miljoner kronor för år 2011/2012 till runt fjorton miljoner kronor 2014/2015. Kostnaden för de “inhyrda” arbetarna var 8,3 miljoner kronor för år 2014/2015. Men nu är det alltså stopp för att se dem som företagare. De är anställda.
I kölvattnet kommer nu de slovakiska arbetarna att få ordentliga skattesmällar – om inte GS Bemanning, som arbetsgivare, väljer att betala det. Det har ännu inte kommit några skattebeslut på arbetarna, men de är att vänta.
GSS Bemannings största kund är Xervon Sweden AB. I Östergötland har man bland annat jobbat vid Bovieran bostadsbyggnation i Norrköping. Huvuentreprenör är Skanska.  Och på Hotellbyggnationen i kvarteret Spinnhuset i Norrköping. Huvudentreprenör är Peab.
Skatteverkets revision på GSS Bemanning gäller juli 2013 – juni 2015.

Anna-Lena Norberg

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här