Female Doctor with Stethoscope Holding Piggy Bank Abstract.

Orange hyr ut östeuropeiska sjuksköterskor i Sverige till landsting och kommuner. Stoppafusket har gjort en total genomgång av Oranges fakturor där sjuksköterskornas namn står. Vi kan konstatera att många av sjuksköterskorna jobbat ett par år på raken här – utan att en enda skattekrona betalats.

Gillar du vårt arbete? Swisha gärna över en tia eller två och stöd Stoppafusket så vi kan fortsätta vår verksamhet. Stoppafuskets swishnummer är:  1235714852. Tack på förhand!

Det är flera hundra fakturor som vi har gått igenom. Fakturorna är från sommaren 2013 då Orange började sin verksamhet i Sverige och fram till maj/juni i år. På varje faktura listar Orange vilka sjuksköterskor det är som jobbat, vilket år och vilken månad det gäller och hur många timmar de jobbat.

Långt över skattegränsen
Sammanlagt är det 99 sjuksköterskor som namnges på fakturorna. Av dem är det 27 som jobbat långt över skattegränsen (183 dagar) i Sverige. Men ingen skatt har betalats här för dem. För säkerhets skull har vi också kontrollerat om de 27 sjuksköterskorna har så kallade samordningsnummer, vilket man måste ha för att skatt ska kunna betalas in. Men det har de inte. Däremot har en del flyttat till Sverige efter jobbet för Orange. De har då folkbokfört sig här och fått svenska personnummer.
Orange är enligt lag skyldigt att lämna in kontrolluppgifter till Skatteverket på hur mycket sjuksköterskorna har tjänat. Men om företaget inte betalar in sjuksköterskornas skatt får sjuksköterskorna betala in det själva.

Betalar nu skatt
Vi kan också se på fakturorna att det är 29 sjuksköterskor som börjat jobba i slutet av 2015 och i början av 2016. Många nya sjuksköterskor, alltså. Och vid en koll på Skatteverket har Orange nu börjat betala in skatt. Det började företaget med i samband med att vi började vår granskning av Oranges verksamhet. Orange började redovisa in till Skatteverket 26 april i år och det gäller då för lönen som är utbetald i mars 2016. Alla andra tidigare löner, från 2013 och framåt till mars 2016, är alltså inte redovisade till Skatteverket.

På vänt
Fakturorna avslöjar också att åtta sjuksköterskor har blivit satta ”på vänt”. De har jobbat några månader för att sedan få vänta ett bra tag innan de kallas in på jobb igen i Sverige.Man kan också utläsa att många sjuksköterskor, 28 stycken, inte jobbat färdigt den tid de är kontrakterade för. En del har bara jobbat ett par månader sen har de försvunnit. Andra har jobbat upp till ett år. Vad har hänt med de sjuksköterskorna? De har ju skrivit på kontrakt med Orange att de ska jobba två år, annars måste de betala 4 033 euro för den språkkurs Orange ordnat för dem. (Och detta även om Orange redan fått betalt, genom att dra 2,35 euro per arbetad timme under ett års arbete från sjuksköterskorna. Det har vi skrivit om tidigare på Stoppafusket. Det finns flera domar där sjuksköterskor som slutat tidigare varit tvungna att betala. Klicka här för att läsa.)

Bara i Sverige
Orange har i media berättat att sjuksköterskorna jobbar fyra veckor för att sedan åka hem två veckor. Men vad vi kan se jobbar många sjuksköterskor full arbetstid månad efter månad efter månad. Det är bara ett par gånger per år antalet arbetade timmar är lägre, förutom då de har sin semester. Fakturorna avslöjar också en del hissnande övertidstimmar. Det är en sjuksköterska som jobbade på Västerås lasarett som har rekordet på 258 timmar en månad. Hon kommer också på andra plats en annan månad då hon jobbade drygt 225 timmar. Vi kan också se att det finns sjuksköterskor som jobbar ytterst få timmar varje månad.

Momsat
När man hyr ut sjuksköterskor ska man inte lägga på någon moms. Så säger skattereglerna. Det har inte heller Orange gjort någon gång under åren, förutom till tre kommuner i år: Gnosjö, Nordanstig och Vaggeryd. Nordanstig och Vaggeryd har betalat fakturorna. Däremot har Gnosjö bestridit fakturan som kom i april från Orange (första fakturan) eftersom det var moms på den. Orange var inte ens momsregistrerat vid det tillfället. Orange blev momsregistrerat först 1 juni.

Litauiskt företag
I Sverige är det Orange Personal AB som fixar kunderna och skriver fakturor till dem, men sjuksköterskorna är anställda i det litauiska UAB Orange Group Baltic. Och som sagt, det företaget har nu börjat betala in inkomstskatt till Skatteverket. Men ingen arbetsgivaravgift är betald. Sjuksköterskorna kommer från många olika östeuropeiska länder: Litauen, Lettland, Slovakien och Ungern.
Orange Group Baltic och Orange Personal AB är dotterbolag till norska Orange Group AS.

Granskningen
I Sverige ska utländska företag registrera samtliga arbetare som är här och jobbar i en databas som heter utstationeringsregistret. Man ska också registrera var de jobbar och under vilka tider. Det är det lag på sedan 1 juli 2013. Efter vår första artikel började Orange registrera sjuksköterskorna som jobbat från 2013 och framåt i Sverige. Där stod också var de jobbat/jobbar. Vi ringde sedan runt till kommuner och landsting och lyckades få tag på de allra flesta fakturor. Däremot hittade man inte några fakturor från Orange i Värmland, Skövde, Sollefteå, Torsby och Åtvidaberg. Det kan vara så att sjuksköterskorna var uthyrda till något privat företag i de områdena.
De uppgifter som Orange redovisat till utstationeringsregistret stämmer inte överens med uppgifterna på fakturorna. Vi har utgått från fakturornas uppgifter när vi gjort vår sammanställning.

Vi har, via e-post, kontaktat vd för Orange Group Baltic och vd för Orange Personal AB för att få kommentarer. Vi har ännu inte fått några svar. 

Stoppafusket har skriva flera artiklar om Orange. De har vi samlat i ett litet “bibliotek”. Klicka här för att komma dit

Vi använder/har använt Oranges sjuksköterskor:
Skåne Region
Hallands Region
Jönköpings Region
Dalarnas Landsting
Gnosjö kommun
Hallsberg kommun
Aneby kommun
Vaggeryd kommun
Gällivare kommun
Kinda kommun
Söderköping kommun
Karlshamns kommun
Vindeln kommun
Nordmaling kommun
Arjeplog kommun
Åtvidaberg kommun
Nacka kommun
Sollefteå sjukhus
Nordanstig
Lund
Köping
Gotland
Staffanstorp
Ludvika
Eskilstuna
Västerås sjukhus

Research: Anna-Lena Norberg, Thomas Lundh
Text: Anna-Lena Norberg

 

 

 

 

 

 

1 KOMMENTAR

  1. I have read numerous articles about baltic companys and I think its about time to put pressure on the baltic governments to encourage their League of employers to start follow the international Runes. If not then threat the nations that cannot follow the rules of EU and international laws to be excluded of the trade communities of EU. I really wish all the baltic nations to stay and fixing the problem. They have to realize that people suffers if the companys do not follow the lag. Best wishes to you all.

    Thank you.
    Morgan

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här