closeup of a young caucasian man in suit sitting at his office desk full of euro and dollar bills trying to hold them, depicting wealth or greediness

Efter fackförbundet Byggnads blockad 2004 av det lettiska företaget Laval blev det stopp på verksamheten i Sverige. Men Lavals arbetsledning fortsatte. Med samma personal. Med samma skatteupplägg. Men med egna företag. Nu har man åkt fast för skattefusk. 800 000 kronor ska in till svenska staten.

Gillar du vårt arbete? Swisha gärna över en tia eller två och stöd Stoppafusket så vi kan fortsätta vår verksamhet. Stoppafuskets swishnummer är:  1235714852. Tack på förhand!

Lavals tidigare arbetsledning har under tolv års tid kört med samma skatteupplägg som Laval använde. Ett svenskt frontföretag som skriver offerter, fakturor och har F-skatt. Lavals frontföretag hette L & B Baltic Bygg AB. Och så då ett lettiskt företag där all personal är anställd. Ett företag utan F-skatt. Och det företaget hette då Sia Laval un Partneri.

Namns AB
Lavals arbetslednings svenska frontföretag heter Nams AB. Och det är det företaget som Skatteverket gjort revision på från september 2013 till december 2014. Företaget där den lettiska arbetskraften var anställd heter Sia Laama. Ett företag som Skatteverket beskriver som ”med kopplingar till Nams”. Att Laama är lite väl nära Nams märks tydligt. Det är det svenska företaget som betalat mat, boende, bensin, bilar, kläder, mobiler och resor för Laamas arbetare. Det är en hel del personer det gäller, 39 arbetare, och därmed en hel del pengar. Det är ju inte brukligt att en kund står för en underentreprenörs kostnader, men Nams menar att avtalet med Laama är skrivet på det sättet.
Men Skatteverket köper inte det: ”Som Skatteverket förstår era synpunkter anser ni att eftersom ni har avtalat om att ni ska betala för underentreprenörernas kostnader för de anställda har ni rätt till avdrag för kostnaderna. Er inställning innebär att ni skulle ha rätt till avdrag vid beskattningen i Sverige för kostnader för anställda men inte motsvarande skyldigheter som t.ex. att betala arbetsgivaravgifter för anställda för arbete utfört i Sverige.” Skatteverket godkänner alltså inte att Nams betalar Laamas kostnader.

Få anställda
Nams jobbar med husrenoveringar, om- och tillbyggnader, plattsättning och VVS-arbeten med mera. Den stora arbetsstyrkan kommer från Laama. Nams har bara sex anställda, inklusive de tre ägarna. Även de har fått förmåner som inte tagits upp i deklarationer till Skatteverket. Två av ägarna har till exempel bott gratis. Nams har stått för kostnaden. Det är ju helt okej, men ägarna måste då betala skatt eftersom det är en skattepliktig förmån. Och Nams får betala arbetsgivaravgifter för den skattepliktiga förmånen. Namns anställda har också fått bensin, bilar, mat, kläder, mobil med mera gratis. Även det här är skattepliktiga förmåner.

Räkningen
Det blir ett fasligt omräknande av Nams siffror som Skatteverket fått göra. Nams går inte längre med förlust de två aktuella åren, då kostnaderna för Laama inte godkänns. Och på vinsten ska då betalas skatt och skattetillägg. För de två åren ska Nams betala sammanlagt ungefär 354 000 kronor. Momsen på de kostnader som Nams dragit av försvinner också. Det innebär att företaget ska betala knappt 290 000 kronor i moms. Skatteverket har också lagt på ett skattetillägg på knappt 58 000 kronor. Nams måste också betala arbetsgivaravgifter på alla de skattepliktiga förmåner som de anställda och ägarna fått. Den summan landar på 100 000 kronor med skattetillägg. Summa summarum blir räkningar på Skatteverket på runt 800 000 kronor. Ägarna och de anställda får räkna med att de kommer få betala in en hel del extra i skatt. Men de besluten har ännu inte kommit.

Sia Pare
Stoppafusket har följt arbetsledningen för Laval under sju års tid. Tidigare hette deras svenska frontföretag Omren. Den gick i konkurs. De ägde tidigare ett lettiskt företag, Sia Pare, där de arbetarna var anställda. Ett företag som inte hade F-skatt i Sverige. Sia Pare likviderades 2014. Skatteverket skriver också i sitt beslut att Nams använt sig, i mycket liten utsträckning, av underentreprenörer från Estland.

Stoppafusket har kommit i kontakt med ägare för Nams och de har inte möjlighet att ge kommentar idag. Kommentarer kommer på måndag. 

Anna-Lena Norberg

 

1 KOMMENTAR

  1. Vore intressant att få Svenskt Näringslivs synpunkter och inställning på detta. Det var ju ändå dom som ytterst drev och bekostade processen mot Byggnads och Elektrikerna när det begav sig. Svenska fackföreningar försvarar schyssta och rättvisa villkor, vad står Sv. Näringsliv för?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här