Text skriven 2010
När Laval försvann ut ur landet stannade dess talesperson kvar i Sverige och startade 2004 ett svenskt bolag (Omren AB) och samma år ett lettiskt bolag vid namn Sia Pare. Det är Sia Pare som skickade lettiska byggjobbare till Sverige, för att jobba för de kunder som Omren skaffat. Alltså precis samma upplägg som Laval. Arbetarna inkvarteras också i samma hus som Laval använde för sina arbetare. Och en del arbetare har hängt med sedan Lavaltiden och är alltså inne på sitt åttonde år i Sverige.
Omren som bara hade två anställda och i princip inga tillgångar gick i konkurs. Ett nytt bolag bildades: Nams AB. Även det här företaget går det knackligt för och företaget är likvidationsmässigt.
Sia Pares årsredovisningar visar att företaget också använder samma löneupplägg som Laval. (Låg lön till arbetarna som kompenseras med utlandstraktamente). Ett exempel tagit ur företagets årsredovisning 2007. Lönerna låg på ungefär 810 000 kronor. Traktamentet låg på omkring 1,3 miljoner kronor. Traktamentet var 400 kronor per dag, enligt de lettiska skattereglerna. Det innebär att arbetarna varit i Sverige sammanlagt 3250 dagar. Om de enbart arbetade fem-dagars vecka och enbart åtta timmar per dag, landar då deras timlön på 52 kronor. Se del av Sia Pares årsredovisning

Trots att Sia Pare har haft verksamhet i Sverige sedan 2004 har företaget ingen F-skatt och är inte registrerad i Sverige. Företaget betalar inte heller några sociala avgifter för arbetarna i Sverige. Sia Pare är bunden till kollektivavtal men har inte betalt några Fora-avgifter för sina anställda. I Fora-avgifter ingår bl.a. tjänstepension och olycksfallsförsäkring.

Kommentarer från företaget: Företagets ägare har erbjudits att lämna kommentar men ännu inte gjort det.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här