The word "TAXES" written in wooden letterpress type.

Byggföretaget Domana AB har betalat falska fakturor för att dölja att pengar gått till svart arbetskraft. Det konstaterar Skatteverket i sin revision.
Domana har fått fakturor från ett antal underentreprenörer som, i princip, inte har någon verksamhet. En av underentreprenörerna var AE Nordiska Entreprenader AB. Ett företag som bara har några få anställda. Det har varit några olika vd:ar vid Nordiska Entreprenader. En av dem har varit nolltaxerare sedan 2009. Men 2, 1 miljoner flöt det in från Sverige in på hans konto i Polen under 2014. Nordiska Entreprenader har fått in en hel del pengar på kontot men bara deklarerat en mindre del till Skatteverket. Enligt Domana var en man vid namn Boris kontaktperson på Nordiska Entreprenader. Något efternamn vet man dock inte.

Barkuservice
Samme Boris satte Domana i kontakt med ytterligare ett företag Barkuservice, enligt Domana. Företaget har då betalat fakturor till Barkuservice. Skatteverket konstaterar att Barkuservice sysselsättning är att sälja osanna fakturor. Företagaren har inte redovisat någon inkomst av näringsverksamhet under 2014 även om han fått in ungefär 9,3 miljoner på sitt bankkonto.

Banglad Allservice
Samme Boris satte Domana i kontakt med Banglad Allservice. Skatteverket konstaterar att även där var sysselsättningen att sälja falska fakturor. Banglad har inte lämnat någon bokföring till Skatteverket. Företaget har inte heller deklarerat någon inkomst under 2014.

Skatteverket
Skatteverket har i sin revision sett flera kopplingar mellan de här olika företagen. Dels via pengaströmmar, adresser och namn. Domana får nu betala arbetsgivaravgift på de osanna fakturorna, plus skattetillägg.

Utan F-skatt
Skatteverket hittar också några fakturor från en utländsk enmansföretagare utan F-skatt, och det får också Domana betala arbetsgivaravgifter på. Sammanlagt får Domana betala ungefär 360 000 kronor till Skatteverket i arbetsgivaravgifter och skattetillägg. Skatterevisioner gäller delar av 2014 och delar av 2015.
Och trots idogt sökande hittade Skatteverket aldrig någon man vi namn Boris.

Anna-Lena Norberg

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här