Nero Bygg AB i Vagnhärad anlitade ”egenföretagare” från Litauen och struntade i svenska skatter.
Nu får de en skattesmäll i efterhand på två miljoner kronor.

Det skatteupplägg som Nero bygg har använt sig av är inte ovanligt i byggbranschen. För att undvika svenska skatter och avgifter anlitar man så kallade ”egenföretagare” , i det här fallet från Litauen. Tanken är då att arbetarna själva ska betala skatter och avgifter i sitt hemland.
Men när Skatteverket granskade företaget upptäckte man att det inte alls rörde sig om egenföretagare i dess egentliga mening. Byggnadsarbetarna kom visserligen från Litauen. Men de bodde på svenska adresser, flera av dem var också folkbokförda i Sverige. Men de saknade F-skattsedlar och betraktas inte som egenföretagare av Skatteverket, utan som anställda som arbetsgivaren ska betala svensk arbetsgivaravgift för.

120 kronor i timmen

Istället för att få sedvanlig lön, har Nero Byggs litauiska byggnadsarbetare fakturerat företaget för sin arbetade tid. Man ser i underlaget att det handlar om fakturerade belopp på omkring 120 kronor i timmen. Ibland mer, ibland mindre.

Nero Bygg fick ett hedersomnämnande av Trosa kommun 2015 (hämtat från Nero Byggs hemsida).
Nero Bygg fick ett hedersomnämnande av Trosa kommun 2015 (hämtat från Nero Byggs hemsida).

Det är då mycket lägre än vad en för svenska förhållande normal arbetskostnad skulle ligga på. Med svenska skatter, avgifter, försäkringar och annat som ska till kan man räkna med att det åtminstone brukar hamna på det tredubbla.

Långa arbetsdagar

Något annat som går att utläsa är att arbetsdagarna periodvis varit långa. Antal fakturerade timmar varierar kraftigt mellan månaderna. Som mest har en arbetare kommit upp i 289 timmar en månad. Det ska då jämföras med 170 timmar, som man får ihop på en månad om man jobbar åtta timmar om dagen. Några av de 35 byggnadsarbetarna har bara jobbat en liten del av året, men flera av dem har fakturerat från januari och sedan varje månad till och med december. Arbetstiderna varierar från månad till månad. De som har fakturerat mest sammanlagt under året har kommit upp i omkring 2 000 timmar.

Medvetet upplägg

Skatteverkets utredning visar att Nero Byggs upplägg är systematiskt genomfört. Flera av arbetarna har registrerat in egna firmor i Litauen precis i samband med sin flytt till Sverige. Sedan har man arbetat i Sverige uteslutande, inte i Litauen. Trots att man till och med bott på adresser i Sverige permanent, har man velat få det till att man bedrivit sin verksamhet i Litauen. Flera av arbetarna har också betalat in socialförsäkringsavgifter i Litauen. Då har de inbetalda beloppen legat på cirka tio procent av det fakturerade.

Underkänt av Skatteverket

Skatteverket godkänner inte detta upplägg. Arbetarna har inte haft svensk F-skatt. De har arbetat enbart för Nero Bygg. De kan inte betraktas som egna företagare, enligt svenska skatteregler. Därför får Nero Bygg också påbackning. Företaget ska betala arbetsgivaravgifter för de summor som fakturerats av arbetarna. Nu är det enbart 2013 som granskats och enbart för det året ska Nero Bygg betala två miljoner kronor. Det är inklusive skattetillägg.  Av Nero Byggs årsredovisning ser man att företaget omsatte nästan 28 miljoner kronor 2013, knappt en miljon var vinst. Enligt redovisningen hade man bara elva anställda. Efter Skatteverkets granskning har man då påförts de 35 ”egenföretagarna”, de ska också räknas som anställda, i skattehänseende.

Skattesmällar för arbetarna?

Detta skattebeslut rör alltså bara arbetsgivaravgifterna. Hur det går med arbetarnas inkomstskatter återstår att se. De riskerar nu personliga skattesmällar. Det är en vanlig process när Skatteverket gör den här typen av utredningar. Först utreder man företaget. Om det inte har betalat arbetsgivaravgifter enligt reglerna så följer sedan att utreda inkomstskatterna.
Flera av arbetarna har betalat in socialförsäkringsavgifter i Litauen. Det har Nero Bygg redovisat för svenska Skatteverket. I de fallen rör det sig om avgifter på cirka tio procent av det som fakturerats till Nero Bygg. Men Skatteverket tar inte hänsyn till det. Man kan inte välja själv vilket land man ska betala skatter och avgifter i. För arbetare som bor och arbetar i Sverige ska det betalas skatt och avgifter i Sverige.

Nero Byggs samarbetspartners i Sverige (hämtat från företagets hemsida).
Nero Byggs samarbetspartners i Sverige (hämtat från företagets hemsida).

 

5 KOMMENTARER

  1. Det här har vi väntat på länge.
    Hoppas myndigheterna och byggnads sätter stopp för detta vansinne.

  2. Har till och med sett deras anställda bo uppe på kontoret i lånesta som en hel skock med får. Så fruktansvärt!! Bara för att hans skulle tjäna så mycket pengar som möjligt. Han struntar helt i sina landsmän. Nu förstår man hur fanskapet hade råd att bygga Nero center. Fy fan.

    • Tragiskt att läsa Sunes onyanserade replik. Undrar hur många som arbetar på annan ort boendes i husvagnar, campingstugor eller i obekväma boenden långt från hemmets trevnad för att få en försörjning åt sig och åt sin familj?
      Trångsynta och avundsjuka människor går det 14 på ett dussin

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här