education, elementary school, learning, technology and people concept - group of school kids with tablet pc computer having fun on break in classroom

Svartarbete. Bokföringsbrott. Fängelsedom och näringsförbud. En lista som följer i spåren av företaget MVM Entreprenad AB som bland annat varit involverad i skolbyggen i Åkersberga och Solna.

Skatteverket har gjort en omfattande revision av företaget MVM Entreprenad AB. I revisionen ingår också en härva på sammanlagt 15 svenska och estniska företag. Alla företagen är ihoplänkade genom samma åtta svenska män. En del av företagen har skickat falska fakturor. Andra har enbart haft som syfte att vara penningsslussare. Pengarna har sedan gått till att betala svarta löner och ersättning företagsledaren och andra i bolagets krets.

Handräckning
Svenska Skatteverket begärde handräckning och fick det av det estniska skatteverket. På så sätt har man fått fram de estniska företagens firmapapper och kontoutdrag med mera. Därmed har Skatteverket kunnat följa pengaflödet. Hur pengarna satts in från kunderna (som enligt Skatteverket mestadels är kommunala kunder) och hur pengarna gått för att betala någon svensk eller estnisk falsk faktura. Och hur pengarna sedan slussats till något estniskt privatkonto eller tagits ut i en bankomat i Sverige.

Fängelse
I början av januari 2013 dömdes en av männen i härvan till fängelse i fem år och sex månader för bland annat grovt bokföringsbrott och bedrägeri. Detta för brott han begått sedan tidigare. Han fick också näringsförbud fram till 2020. Även om han inte officiellt stått som företrädare för MVM Entreprenad anser Skatteverket att han varit faktisk företrädare under 2013 och 2014. Bland annat har ungefär två miljoner kronor förts över till hans estniska konto.

5,8 miljoner
Skatteverkets revision rör tre månader under 2013, hela 2014 och 2015 fram till och med juni månad. Sammanlagt ska MVM Entreprenad AB betala ungefär 5,8 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter och skattetillägg.
Skatteverket omnämner ett antal jobb i sin revision: Söraskolan i Åkersberga, Stenhagen, Förskolan Näckrosen och Ulriksdalsskolan i Solna. Stensättning och markarbeten på Valla torg i Årsta.

Involverade företag
Några av de involverade företagen i härvan är: Svenska företag: Starka Armar Entreprenad AB, Aspen Förvaltnings AB, Miljövänlig Bygg i Stockholm AB, R.Ent AB och JMV Konsult & Försäljnings AB,
Estniska företag: Newgroup OU, Haga Construction OU, Intre OU, Stock Marketing OU, Greennord OU och Kaleva OU.

Anna-Lena Norberg

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här