Fortfarande kommer inte en krona in i skatt eller sociala avgifter för de östeuropeiska sjuksköterskor som bemanningsföretaget Orange Personal AB hyr ut till kommuner och landsting runt om i Sverige. Stoppafusket avslöjar nu företagets senaste skattebluff.

Resumé
Det blåste kalla media-vindar över Orange våren 2016 när Stoppafusket drog igång sin stora granskning av Orange-koncernen. En koncern som specialiserat sig på att hyra ut sjuksköterskor från Östeuropa.
Upplägget var då att sjuksköterskorna (oavsett vilket land de kom från i Östeuropa) var anställda i det litauiska företaget UAB Orange Group Baltic. Lönen var extremt låg. Vi har sett lönespecifikationer på 28 kronor i timmen. Därutöver fick sjuksköterskorna ett skattefritt traktamente. Dessutom betalade inte företaget en enda krona i skatt eller sociala avgifter i Sverige. Trots att sjuksköterskorna var kontrakterade att jobba här i två år! Skattefusk så det heter duga, alltså. (Vill du läsa de artiklar vi skrivit om Orange. Klicka här)

Juli 2016
Men i början på juli 2016 började sjuksköterskorna anställas i det svenska Orange Personal AB istället. Fast inte i Sverige. Utan i en nystartad filial i Litauen. Och den senaste statistiken från Litauen visar att 78 personer är anställda i Orange Personal AB filialas. 78 anställda som man betalar sociala avgifter för – i Litauen. Trots att de arbetar i Sverige och är anställda i ett svenskt företag. Dessutom avslöjar Orange Personals skattekonto (som man kan beställa från Skatteverket) att företaget inte heller betalar skatt för sina sjuksköterskor i Sverige. Det är alltså fortfarande inte en enda krona som kommer in i den svenska statskassan. De flyter ut till Litauen.

Skärmavbild 2017-02-27 kl. 16.33.31

Skatteverket
Pia Bergman jobbar som nationell samordnare inom Skatteverket mot grov ekonomisk brottslighet och grov organiserad brottslighet. Och hon förstår inte Oranges upplägg. Det finns ingen vits med det.
−Man kommer inte undan på något sätt. Det finns inga undantag som gör att sjuksköterskorna kan jobba här i Sverige i två års tid och inte betala skatt, säger hon.
(Efter artikeln finns en faktaruta där du kan läsa vad som gäller i Sverige när det gäller skatter och sociala avgifter i ett fall som Orange Personal AB.)

Kunder
Stoppafusket har tidigare identifierat många kommuner och landsting som sett till att svenska skattepengar rullat iväg till Litauen. (Se lista längst ner i artikeln). Men vilka är det som nu använder sig av Orange? Vi har hittills hittat att Nyköpings lasarett och Mälarsjukhuset i Eskilstuna använder sig av Orange.
Men alla 78 sjuksköterskor är inte i Sörmland och jobbar. De är på andra ställen i landet. Men var vet vi inte. Däremot vet vi att Orange sökte personal nu i februari till följande landsting: Halland, Kronoberg, Värmland, Stockholm, Jönköping, Gävleborg, Sörmland/Västmanland.

Stoppafusket har sökt Lars Hezsö som är vd vid Orange Personal AB för kommentar. 

 

Faktaruta

Att starta en filial i ett annat land, anställda sin personal där för att komma undan skatter och sociala avgifter här i Sverige går inte. Detta är vad som gäller i vårt land:

Skatt:

För varje krona som sjuksköterskorna tjänar här i Sverige ska skatt betalas och det från dag 1. Är sjuksköterskorna här kortare tid betalar de sink-skatt på 20 %. Det är Orange Personal AB, och inte den litauiska filialen, som ska göra skatteavdrag på lönen och betala in den här i Sverige. Orange Personal AB ska också lämna in arbetsgivardeklaration varje månad för sjuksköterskorna. Mer om detta kan du läsa i Skatteverkets rättsliga ställningstagande (Diarienummer: 131 670675-15/111).

Sociala avgifter:

Eftersom sjuksköterskorna enbart arbetar i Sverige räknas de som anställda i Orange Personal AB och sociala avgifter ska betalas i Sverige. Ett generellt skriftligt utlåtande från Skatteverket lyder som följer: “Om personerna enbart arbetar i Sverige anser vi att detta ska ses som en lokal anställning i Sverige och då tillämpas SAL på vanligt sätt. Detta ska inte ses som utsändning”.  (SAL=Socialavgiftslagen)

 

Oranges kunder genom åren

Skåne Region
Hallands Region
Dalarnas Landsting
Gnosjö kommun
Hallsberg kommun
Aneby kommun
Vaggeryd kommun
Gällivare kommun
Kinda kommun
Söderköping kommun
Karlshamns kommun
Vindeln kommun
Nordmaling kommun
Arjeplog kommun
Åtvidaberg kommun
Nacka kommun
Sollefteå sjukhus
Nordanstigs kommun
Lund
Köping
Gotlands region
Staffanstorps kommun
Ludvika
Växjö kommun
Eskilstuna sjukhus
Västmanlands sjukhus i Västerås
Ljusdals kommun
Munkfors kommun
Norrköpings kommun
Karlskoga kommun
Mönsterås kommun
Motala kommun
Valdemarsviks kommun
Ystad kommun
Västra Götalandsregionen
Kalmar Läns Landsting
Värmlands Landsting
Avtal finns även med Jönköpings Region som ännu inte anlitat Orange.

Oranges största kunder vid offentlig upphandling – 2015

Region Skåne – drygt 7  miljoner kronor (avslutade sitt samarbete med Orange under 2016)
Landstinget Dalarna – drygt 5 miljoner kronor
Landstinget Värmland – ungefär 4,5 miljoner kronor
Danderyds sjukhus – ungefär 2,4 miljoner kronor
Hallsbergs kommun – drygt 1,1 miljoner kronor
Karolinska Universitetssjukhuset – ungefär 400 000 kronor
Kalmar läns landsting – ungefär 300 000 kronor
Ljusdals kommun – ungefär 250 000 kronor
Vaggeryds kommun – knappt 200 000 kronor
Växjö kommun – lite drygt 20 000 kronor
(Fakta hämtad från DoubleCheck AB)

Anna-Lena Norberg

11 KOMMENTARER

 1. Är inte så bevandrad i de svåra ordens och krångelverkens invecklade vardag (helt enkelt för dum) men Stoppa fusket verkar pricka rätt hela tiden vad dom än tar upp och lyckas hitta, och ni är bland de viktigaste personerna vanligt folk behöver.

  Är ju arblös nu på existensminimum men stöd kommer så fort jag kan.

  En tacksam medborgare

  • Hej Hasse!
   Ditt stöd är dina fina ord. De värmer så otroligt gott. Om du bara visste hur glad man blir att höra att det jobb vi gör uppskattas. Det är ovärderligt!
   /Anna-Lena

 2. Det sjukhus som ligger i Eskilstuna heter Mälarsjukhuset och inget annat.
  Förutom denna lilla detaljen så tycker jag att ni gör ett jättebra jobb. Alla som verkar i Sverige ska bidra till samhället genom att betala skatt. Tycker inte heller om idén att företag försöker underminera den svenska modellen genom att ta hit människor som jobbar för en spottstyver. Landsting och kommuner borde skämmas som ansluter företag som detta.

 3. Hej..
  Intressant artikel.

  Jag har “snott” delar av artikeln och skickat några frågor till Landstinget Sörmland, där Mälarsjukhuset och Nyköping, avseende dina uppgifter. Hopas du inte har något emot det.
  V h Per-Arne

 4. Det heter numera Västmanlands sjukhus. F ö göf ni etg bra arbete som redogör för de inblandade som fuskar! TACK! Nästa steg: PÅVERKA LANDSTINGEN ATT SLUTA TA IN PERSONAL FR DETTA USLA FÖRETAG/ sluta ta in hyrpersonal ö h t! Den kostnaden är et GIGANTISKT SLUKHÅL f alla landsting!

 5. Jag tycker ni gör ett utmärkt arbete. Fortsätt så. Ni borde utveckla möjligheten för läsarna i egenskap av medborgare att ställa kritiska frågor till så väl kommun som landsting varför de anlitar den här typen av oseriösa företag. Jag tänker närmast på att ni anslutning till den här typen av artiklar har en förskriven text med ett formulär där jag som medborgare kan skicka in en kritiska fråga till landsting samt kommun varför de har sådana här företag som utför tjänster åt dem.

  • Hej Martin!
   Jag förstår inte hur du menar med formulär som går direkt till alla landsting och kommuner. Vi är ju inte uppkopplade gentemot dem. Maila gärna och berätta! info (snabela)stoppafusket.se

 6. Hej, jag är landstingspolitiker i Stockholms läns landsting för Vänsterpartiet. I går kväll lämnade jag in en interpellation om det här. Den kommer sannolikt inte upp på sammanträdet i nästa vecka, men förhoppningsvis den 9 maj.

  Den registreras inför kommande fullmäktige på tisdag 14 mars, och när jag får svaret så kommer det också att publiceras på nåt sätt.

  Mvh
  Lisa Rasmussen, Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här