Det är fler och fler företagare som ringer till oss på Stoppafusket. Den smutskonkurrens företagarna utsätts för av utlandsregistrerade bolag och deras affärspartners i Sverige är helt enkelt för mycket att klara av. En del företagare vill bara lätta sina hjärtan över deras situation. Andra vill ha information om hur de kan få fram kalla fakta om smutskonkurrenterna. En del är riktigt desperata. De är på väg mot konkurs.
Framför deras ögon har en stabil arbetsmarknad fallit sönder och blivit till en vilda västern där lagar och regler bryts öppet. Värst är det inom åkerinäringen och byggbranschen, men likt cancer sprids otyget in i fler och fler branscher. Enligt Skatteverket har vi flera hundra tusen gästarbetare från länder i Europa. På ”golvet”, så att säga, ser man vad som händer. Men däruppe, dit verkligheten inte når, ser man ingenting. Och skrien från de seriösa företagarna väljer man att inte höra.
Vår sajt Stoppafusket – där vi granskar oseriösa utlandsregistrerade företag, deras svenska kunder och arbetarnas villkor – kallades i början för rasistisk. Sen, och där är vi väl nu, utmålas den att vara socialistisk och fackligt styrd. För mig som växt upp i Gnosjö, omgärdad av Gnosjö-andan, och som har Gnosjö-andan i blodet är det rent löjliga argument som använts mot Stoppafusket.
Vi har också blivit kallade för lögnare av de som blivit avslöjade och av deras svenska affärspartners. Även det är riktigt löjligt, då våra avslöjanden stora delar bygger på företagens årsredovisningar, alltså företagens egna siffror. Vi lever sannerligen i en mycket konstig värld där sanningar är fejk-news och lögner beskrivs som sanning. Men hur mycket man gapar fejk-news så håller inte det i längden.
I flera arbetsgivarorganisationer är det tunga ”drakar” som styr. Ofta sådana som är affärspartners med de oseriösa utlandsregistrerade företagen. Och när små- och medelstora seriösa företag inte får något gehör vänder de sig till facken istället för sina arbetsgivarorganisationer. Den fackligt-politiska kartan har ritats om. En logisk konsekvens av fejk-news fabriken.

EU-fanan hålls högt i vårt land av flera politiska partier. Samtidigt har man, för det mesta, noll koll på EU-lagar. Ett exempel, man vet inte i vilket land sociala avgifter ska betalas om ett utländskt företag opererar på svensk mark, trots att EU beslutade om reglerna kring sociala avgifter för 46 år sedan (1971). Skattereglerna känner man inte heller till. Så hur ska politikerna kunna reagera när skattepengar flödar iväg framför näsan på dem ut ur landet? Sverige är idag ett paradis för lönedumpare och skattefifflare. För att stoppa det borde man höjt kunskapen hos gemene man och satt in det tunga kavalleriet med kontrollapparater och saftiga sanktioner. Och det skulle ha gjorts igår.

Anna-Lena Norberg

Detta är en blogg där privata åsikter framförs. 

1 KOMMENTAR

  1. Har sett detta på nära håll i stora byggprojekt där ända upp till 80 nationaliteter har jobbat varav mindre än 10% etniskt/ integrerat svenska
    och många har “hyrts ut” av utlandsägda ” städfirmor” som agerar personaluthyrare och hyr ut folk ( som inte ens har arbetstillstånd eller visum) som får 80-100 kr i timmen, men uthyraren debiterar 280- 300 och i praktiken betalar via sina utländska bolag eller partners.
    Omöjligt för ett seriöst laglydigt svenskt bolag att konkurrera. Systemet tvingar alla som vill överleva att själva fuska.
    Rötan är svårt utbredd inom alla branscher.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här