Construction site with crane and workers.Set concrete and formwork

Ett företag tillverkar cementelementen i Litauen. Ett annat företag skickar arbetare för att montera dem i Sverige. Ingen skatt eller sociala avgifter är betalda i Sverige. Lönen för arbetarna: 60-70 kronor i timmen.

Stoppafusket är oberoende, grävande journalistik. Vi behöver din hjälp för att kunna driva sajten. Swisha ditt bidrag till: 1235714852

Det litauiska monteringsföretaget heter Inhus Construction. (Tidigare hette företaget RCP Construction, men bytte i början på året till Inhus Construction.) Inhus Construction sköter sig inte när det gäller skatter i Sverige. Stoppafusket har tagit fram ett kontoutdrag på företagets skattekonto i Sverige. Utdraget visar att inte en krona i skatter eller sociala avgifter är betalda sedan företaget startade sin verksamhet i Sverige. Inget är betalt, trots att företaget i princip har all sin verksamhet i Sverige om man utgår från de projekt företaget listar på sin hemsida. (Se lista i slutet av artikeln.)
Gediminas Daukševičius är vd vid Inhus Construction och han håller inte med om att företaget har sin största verksamhet här. Så här skriver han till Stoppafusket:
“Vår hemsida är helt ny och vi har inte kunnat sätta ihop alla projekt vi har arbetat med. Svenska projekt är dock mycket viktiga för oss, varför vi har prioriterat dem. 2017 hade företaget bara verksamhet i Litauen och i Sverige. Den totala omsättningen uppgick till 7,67 miljoner euro och omsättningen inom bygg i Sverige var 3,55 miljoner euro. Sveriges marknad är viktig, men inte viktigast eftersom de största aktiviteterna utfördes lokalt.”

Utstationeringsregistret
Företaget har, sedan 2015, registrerat sina arbetare på utstationeringsregistret. Ett register som varje utländskt registrerat företag måste registrera sina arbetare som är utsända hit för att jobba. Stoppafusket har tagit fram samtliga namn på arbetarna och hur länge de varit här. Sammanlagt har företaget haft 109 arbetare som jobbat i Sverige. 44 av dem skulle skatta här i Sverige, då de kommit över skattegränsen på 183 dagar. Men inget är betalt.
Gediminas Daukševičius menar att ingen arbetare har överskridit skattegränsen på 183 dagar. Och när det gäller de sociala avgifterna (arbetsgivaravgifterna) har varje arbetare ett undantagspapper, A1-intyg, som gör att det ska betalas i hemlandet.
Vill du läsa hela skriftväxlingen mellan Gediminas Daukševičius och Stoppafusket klicka här.

60-70 kronor i lön
Ibland står det inte i litauiska årsredovisningar hur mycket lön som betalats under året. Och så är fallet när det gäller Inhus Constructions årsredovisningar. Men på företagsinformationssajten Rekvizitai, från 1 januari 2017, publiceras medellönen varje månad, för alla litauiska företag. Siffrorna kommer från litauiska försäkringskassan Sodra. Medellönen hos Inhus Construction har mestadels legat runt 60-70 kronor i timmen. Alltså mindre än hälften av vad en svensk byggnadsarbetare får i lön.
Gediminas Daukševičius igen:
”När vi arbetar i Sverige, hedrar företaget de åtaganden som det har undertecknat med Byggnads. Under arbetet i Litauen är lönenivåerna definitivt lägre än i Sverige”, uppger han i ett skriftligt svar.
Men om man jämför de preliminära löneuppgifter som företaget lämnat till Fora (kollektivavtalade försäkringar) för åren 2016 och 2017 med hur många månader och veckor som arbetarna sammanlagt varit här är lönerna mycket lägre. 2016 skulle arbetarna få knappt 26 kronor i timmen och under 2017 landar timlönen på 21,50 kronor.
Stoppafusket har mejlat till Gediminas Daukševičius angående företagets inbetalningar till Fora, utan att ha fått svar.

F-skatt
Inhus Construction har haft verksamhet i Sverige sedan 2009 om man utgår från projekten som listats på både den nya och gamla hemsidan för Inhus Construction. Men då existerade inte företaget. Det startade först 16 oktober 2012 i Litauen. Alltså flera år senare. Dessutom hade inte företaget någon F-skatt i Sverige förrän 2014. Det skulle alltså inte ha noterats av beställare, byggherrar och fackföreningar att ett företag anlitats utan F-skatt och byggt vid till exempel: Skövde Tingsrätt, Ikea designercenter, Myresjöhus Arena och Kungsmadskolan i Växjö, Älvsjö resecentrum med flera.
Gediminas Daukševičius förklarar det så här:
”Vårt företag ingår i en koncern. Samtliga projekt genomfördes av en företagsgrupp som design-byggprojekt. Innan Inhus Construction grundades, brukade gruppen köpa byggservice från andra leverantörer. Hela projektledningen och genomförandet var inom ramen för företagets koncern.”
Det är alltså inte Inhus Construction som varit här och jobbat utan några andra företag, men deras jobb finns på hemsidan som utförda jobb av Inhus Constructions.

Inhus
I den här företagsgruppen ingår Inhus Prefab. Tidigare hette företaget Markuciai. Företaget tillverkar förstärkta betongkonstruktioner. Det kan vara balkar, väggpaneler, trappor, element till balkonger med mera. Stoppafusket var på besök i Litauen för ett par år sedan och då letade vi bland annat upp Inhus Prefab:s fabrik i Kaunas. Fabriken är mycket sliten och ligger i ett ruffigt industriområde. Vi lyckades ta några foton utanför fabriksområdet, innan vi blev bortjagade av en vakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inhus Prefab har också en fabrik i Vilnius. På samma adress hittar vi också Inhus Construction. Det finns också ett svenskt Inhus AB (tidigare Markuciai AB) och ett norskt Inhus AS (tidigare Markuciai AS). I Norge hade Inhus AS en omsättning på drygt 32 miljoner norska kronor men inte en enda anställd. Inhus Construction finns registrerad i Norge under det gamla namnet RCP Construction, men har inte lämnat in någon årsredovisning där.

Anna-Lena Norberg

 

Alla projekt (från den nya hemsidan)

Citypassagen Örebro (2017-2018) Kund: PEAB
Kvarteret Gjuteriet (2017) Kund: Wästbygg AB
Ryhov Jönköping (2017-2018) Kund: NCC
Bostadsrättsföreningen Gripen, Örebro (2017)
Ösby Träsk (2017)
Bostadsrättsföreningen Kobra, Stockholm:
Mandarinen, Varberg:
Solsidan, Huskvarna (2016-2017). Kund: Gärahovs Bygg AB
Munksjöstaden, Jönköping (2016-2017). Kund: Gärahovs Bygg AB
Unicaskolan, Mariestad (2016). Kund: NCC Construction
Ibis Hotell, Vilnius. (2016-2017). Kund: Merko statyba
Inrehamnen, Sundsvall (2016). Kund: Skanska
Clarion Hotel, Helsingfors (2015 – 2016)
Pär Lagerkvistskolan, Växjö (2015). Kund: PEAB
Statoil kontorsbyggnad, Harstad, Norge (2015): Kund: HENT
Kungsmad skolan, Växjö (2012-2013), Sverige: Kund: NCC
Skansekaia, kontorsbyggnader, Norge (2014). Kund: HENT
IKEA designcenter, Älmhult (2012-2013). Kund: PEAB
Älvsjö resecentrum, Stockholm (2012-2013). Kund: PEAB
Arkens väg bostadshus, Stockholm (2013-2014). Kund: Wästbygg.
Kvillebäcken bostadshus, Göteborg (2012). Kund: NCC
Myresjöhus Arena, Växjö (2011). Kund: NCC
Skövde domstol (2009). Kund: NCC
Artipelag Konsthall (2009-2010). Kund: PEAB
Bostadsrättsföreningen Hattmakaren, (2014)Karlstad. Kund: PEAB

Resterande projekt (från gamla hemsidan)

Bostadsrätter Tornugglan, Göteborg. Kund: Byggnadsaktiebolaget Tornstaden
Örebro köpcentrum, Örebro. Kund: Peab
Kvillebäcken II, Göteborg. Kund: NCC
Tvillingskolan, Lund. Kund: REKAB
Motala idrottspark, Motala. Kund: NCC
Kv. Drängen Buss depot, Växjö.
Jonstorps skolan, Höganäs. Kund: Peab
Parkeringshus, Linköping.
Bostadshus Hässelby, Stockholm.
Härneviskolan, Upplands-Bro, 2012.
Kv. Rönnens sporthall, Malmö, 2009.
Guldfågeln Arena, Kalmar, 2009.
Kvillebäckens Punkthus, Göteborg, 2012. Kund: NCC.
Radhus Ö-husen Cottages, Malmö. (2009)
Glasugnen. Kund: Byggmästarn i Skåne
Bostadsrättsföreningen Lilängshamnen i Hammarö, 2016. Kund: Peab.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här