Svenska företag får mängder av erbjudanden från utländska företag varje vecka. Det litauiska bemanningsföretaget Dipwork är ett exempel. Helt ogenerat erbjuder de priser som bygger på extrem lönedumping.
”Vi är ett litauiskt företag som hyr ut byggnadsarbetare till Skandinavien. Vi har ID 06 och A1 intyg. Vi arbetar med mer än 20 företag över hela Skandinavien, Våra partners får lägre utgifter med vår service. Här är våra timpriser; 17 euro om ditt företag ger kläder, verktyg och transport, 18 euro om företaget ger kläder och verktyg. 19 euro om ditt företag bara ger verktyg att jobba med. 20 euro om ditt företag inte står för något.”

Så står det att läsa i ett mejl från Dipwork. Ett utländskt företag som är ett i mängden som skickar ut erbjudanden till företagare i Sverige. Dipwork skriver på sin hemsida att företaget huvudsakliga verksamhet är att hyra ut byggnadsarbetare till Skandinavien. Dipwork är företagets marknadsföringsnamn. Egentligen heter företaget UAB Galmina.

Rekvizitai
Det är ett mycket billigt pris som Dipwork har. Det finns inte en chans att arbetarna får den lön de har rätt till enligt EU:s utstationeringsdirektiv, som innebär att arbetarna ska ha minst den lägsta lönen i det aktuella kollektivavtalet. Så hur mycket har då arbetarna? Sedan 1 januari 2017 publicerar Sodra, Litauiska försäkringskassan, hur mycket medellönen är i varje företag. De uppgifterna finns även på företagsdatabasen Rekvizitai. Där ser vi att arbetarna hade som mest 380 euro i månaden och som minst 150 euro i månaden. Alltså från 2,2 euro – 0,9 euro i timmen. Den senare siffran är långt under den litauiska minimilönen.

På företagets Facebook sida är det däremot andra löner som de lockar litauiska arbetare med: 12- 13 euro i timmen, efter skatt. Eftersom litauiska arbetare har rätt till ett lagstadgat skattefritt traktamente på 53 euro per dag är detta inräknat i summan.

 

ID 06
Dipwork har, enligt sig själva, sin huvudsakliga verksamhet i Skandinavien, och inte i hemlandet. Trots det betalar företaget inte sociala avgifter/arbetsgivaravgifter i Sverige utan hävdar att företaget har fått undantag från detta. Arbetarna har fått undantagspappret A1-intyg och sociala avgifter betalas i Litauen.  Företaget har inte heller betalat in någon skatt. I Sverige behöver byggnadsarbetare ett speciellt id-kort som heter ID 06 när de jobbar på byggen. Företaget har 19 ID 06 kort.
Alla utlandsregistrerade företag måste anmäla sina arbetare till utstationeringsregistret. Det har inte Dipwork gjort.

Kommentarer
Mantas Galminasär vd vid företaget och han menar att företaget arbetar steg för steg. Så här skriver han i en skriftlig kommentar: ”Vi arbetar steg för steg. Våra avtalade löner med arbetarna är 535 euro i månaden, från nästa månad blir det 750 euro i månaden och plus 53 euro i traktamente per dag.” På frågan om företaget har kollektivavtal i Sverige svarar han: ”Vi börjar göra kollektivavtal därför några av våra kunder vill jobba med vårt företag och de har kollektivavtal.” Han menar också på att företaget har verksamhet i Litauen så det är inga problem att arbetarna får undantagspappret A1-intyg. Och när det gäller skatter så skriver han ”Nu betalar vi inte. Litauen är i EU. Våra arbetare ha alla dokument som behövs i Sverige. ” På frågan om det är något han vill lägga till skriver han: ”Vårt företags uppdrag är att hjälpa svenska företag att växa tillsammans. Ni behöver runt 1 000 000 boenden, så jag hoppas vi kan göra det här tillsammans. Våra liv är korta så vi behöver vara glada idag.”

Anna-Lena Norberg

 

 

2 KOMMENTARER

  1. Dom är inte dom enda som lönedumpar i Sverige, googlar man lite snabbt får man fram massa olika bemanningsföretag som reklamerar priser ifrån 159 kr i timmen, det är ju helt omöjligt att dom ska kunna följa svenska regler med dessa priser. en av sidorna Eustaff utländsk arbetskraft “www.eustaff.se” har ju även lagt upp priser på sin sida. Det är ju vi som får lida på grund av detta…

    • Bra att någon försöker få ner priserna. Allt behöver inte vara så dyrt som i Sverige! Hoppas fler kommer in på den svenska marknaden så att folk får råd att bygga vilka hus de vill.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här