De stora beställarna vet att de köper tjänster av fuskföretag. Ändra lagen och låt köparna betala för fusket deras leverantörer orsakar, föreslår Thomas Lundh.

Jag talade med en vd för ett bemanningsföretag häromdagen. Han sa:
– Det är inte svårt att stoppa fusket i byggbranschen. Hade staten velat stoppa det hade den gjort det för länge sedan.
Det kan först låta som en knäpp konspirationsteori. Men om man tänker efter, hur svårt kan det vara?
Det handlar om kontroll. Att det fuskas mycket i byggbranschen beror på att kontrollen är för svag. Stärk kontrollen så minskar fusket.
Jag tror också att fokus ligger på fel aktörer. Nu talas det mycket om  huvudentreprenörsansvar. Man vill alltså att de som säljer tjänster ska ansvara för kontroll av att skatter och rimliga löner betalas.
Jag är skeptisk. Byggbranschen har haft hur många år som helst på sig att självsaneras. Men det har den inte gjort. Kommer den att göra det bara för att en regel till läggs på de andra?
Det är fel fokus. Det är samma tänk som har lett till en enda lång räcka av misslyckande i alla år; att branschen ska sanera sig själv.
Nej, lägg ansvaret där det hör hemma. På beställaren. Låt köparen betala för kontrollen.
Det är den typ av ansvar vi lägger på vanliga medborgare. Om du eller jag köper en stulen bil, kommer vi att bli åtalade för häleri och dessutom bli personligt ansvariga för eventuella skulder som tidigare ägare av bilen gjort sig skyldig till. Köper du eller jag en tomt som efter köpet visar sig vara förorenad, ja då åker vi personligen på att sanera miljöbrottet, även om det gjorts av tidigare ägare.
Men, om Stockholms läns landsting beställer byggande av ett nytt sjukhus för flera miljarder och det visar sig efter ett tag att det fuskas med skatter och lönedumpning för miljonbelopp av underleverantörerna, ja då går landstinget skadeslös.
Rättsröta, är vad det är. Det är väl självklart att man ska ställa samma krav på institutioner och företag som man ställer på privatpersoner. Samma höga skattemoral bör gälla för dem som för oss.
Jag och min kollega Anna-Lena här på Stoppafusket har hållit på i några år nu och granskat fuskande företag. De granskningarna följer i stort sett samma mönster; vi får ett tips, vi undersöker och vi avslöjar. I nästan 100 procent av fallen förekommer fusk.
Vi vet det och alla stora beställare vet det också. Köper man en tjänst av ett företag som debiterar, låt säga 200 kronor i timmen, så finns det inte en chans att det är en rakt igenom reko tjänst. Då fuskas det med löner och skatter.
Så vad ska man göra? Jo, så här: ändra i lagen så att beställare blir ansvariga för att alla skatter betalas och minimilöner (utländska arbetare ska ha minst lägsta lönen som står i kollektivavtalet) betalas. Tvinga på dem kontrollanter (som större bolag redan idag tvingas anlita revisorer), som går genom alla leverantörer och underleverantörer till ett bygge. Har full skatt och rimliga löner inte betalats – skicka räkningen till köparen. Kombinera detta med straffansvar och skicka inköpare som gjort sig skyldiga till medvetna skattebrottsinköp i fängelse.
Då ska ni se att det blir fart på saneringen av byggbranschen.

 

Thomas Lundh
reporter
thomas@stoppafusket.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här