När det delas ut gratis pengar, då är det alltid de girigaste och mest skrupellösa som håller sig framme och roffar åt sig mest.

Svenska staten sysslar en hel del med just sådant, att dela ut gratis pengar. Nu ifrågasätter jag inte barnbidragen eller bostadstilläggen. Men floran av gratis pengar-blomster är så mycket större nu för tiden.
Inte minst inom området arbetsmarknad. Det är ett samhällssegment som är utsatt för attack. Inhemskt organiserad kriminalitet, utländska maffiaorganisationer och vanliga ohederliga bonntjyvar. Alla flockas de och vill ha en bit av den saftiga kaka som bakas av den svenska arbetsmarknadspolitiken.
Tyvärr är det inte bara jag som sitter här och svamlar nu. Om du vill läsa om ovanstående brottslighet utan en massa metaforer så ta och läs rapporten: Myndighetsgemensam lägesbild om organiserad brottslighet.
Där beskriver Polisen, Ekobrottsmyndigheten och tio ytterligare myndigheter sin verklighetsbild.
Det är en skrämmande läsning.

Vi på Stoppafusket har ägnat tio år åt att försöka beskriva en särskild del av den organiserade kriminaliteten. Arbetsmarknadsbrottsligheten. Ofta skattefusk, jobtrafficking och social dumping. Bilden från myndigheterna i rapporten stämmer ganska väl med den verklighet vi försöker skildra journalistiskt.
Påfallande ofta blandas brottstyperna med varandra. Bidragsbrotten är vanliga bland samma aktörer som sysslar med organiserade svartjobbsupplägg och annan kriminalitet.
Gangsters som utnyttjar luckorna i välfärdsssystemet och tjänar grova pengar på det. Personligen tycker jag särskilt illa om den typen av brottslighet. Det undergräver samhällssystemet. Våra politiker beslutar om olika arbetsmarknadsåtgärder i all välmening. De som har svårast att få jobb ska få lite hjälp på vägen. Men systemet saknar effektiv kontroll. Därför utnyttjas det.
I rapporten ovan beskrivs hur det kan gå till. En gangster, eller gangsterorganisation egentligen, startar ett företag eller tar över ett och börjar skriva ut falska anställningsintyg för fejkade arbeten och plockar ut lönestöd från Arbetsförmedlingen och kan fortsätta med annan kriminell verksamhet i lugn och ro. Inte sällan svartjobbsupplägg, momsbedrägerier eller annan ekonomisk brottslighet.

Arbetsmarknadspolitiken har kört in i en återvändsgränd. Vi kan inte fortsätta att dela ut pengar till maffian på det här sättet längre. Som skattebetalare skäms jag över tanken att mina pengar går till kriminella som kanske investerar det de tjänar på bidragskriminalitet i annan brottslighet, som vapensmuggling och narkotikaleveranser. Det är ofta samma typ av organisationer som sysslar med även det.
Det finns dessutom bättre sätt att se till att människor som står ”långt från arbetsmarknaden” kommer i bättre läge för jobb: utbildning. Riktig, hederlig gammeldags arbetsmarknadsutbildning och utvecklade lärlingssystem. Ge oss det istället.
Gratis pengar till företag uppmuntrar fusk och snedvrider konkurrensen. Företag som inte kan betala sina anställda vettiga löner utan statsbidrag förtjänar inte att leva. Låt dem dö. Med dem dör också en del av den organiserade brottslighetens försörjningsgrund.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här