Atlanco/Rimecs anställningsavtal är en uppräkning av brott efter brott mot kollektivavtalet. Det menar en märkbart irriterad Torbjörn Johansson, avtalssekreterare i Byggnads.
– Företagets anställningskontrakt är en form av slavkontrakt, där du får betala en avgift om du inte fullföljer din anställningsperiod. Det är för jävligt! 

Atlanco/Rimec drar 20 Euro per dag i boendekostnad från sina anställda. Hur ser du på det?
– Det är tvärtom i vårt kollektivavtal. Huvudregeln är att arbetaren skall ha traktamente om han arbetar utanför sin bostadsort. Arbetsgivaren ska betala 330 kronor per dag i traktamente. Den summan kan reduceras med 35 procent om arbetsgivaren håller med bostad. Atlanco/Rimec bryter alltså mot kollektivavtalet.

Atlanco/Rimec drar 650 Euro på arbetarnas slutlön, enligt anställningskontraktet om arbetaren inte fullgör sin anställningsperiod. De 650 Eurona skall täcka upp ”organisering av transporterna i början och slutet av uppdraget och andra tillhörande kostnader som certifiering, utbildning etc.”
– Enligt kollektivavtalet skall arbetsgivaren stå för resorna till arbetet om man har mer än två kilometer till arbetet. Atlanco/Rimec har alltså inte någon rätt att dra några pengar för resor. Dessutom så binder man fast arbetare vid hela anställningsperioden med en saftig avgift. Det bryter mot kollektivavtalet och många andra lagar. Det är en form av slavkontrakt.

Enligt anställningskontrakten har Atlanco/Rimec rätt att när som helst överföra sina anställda till andra koncernföretag. Hur ser du på det?
– Utan att ha konsulterat våra jurister känner jag spontant att de juridiska undanflykterna som Atlanco/Rimec fört tidigare faller. I vår senaste sammandrabbning menade Atlanco/Rimec att vi stämt fel företag, för arbetarna var anställda i ett annat bolag. Men med en sådan skrivning blir ju arbetarna anställda i hela koncernen.

Om inte Atlanco/Rimecs arbetare på Hissmofors Kraftverk och Filbornaverket i Helsingborg går med i Byggnads, vad har ni då för möjligheter att driva ärendet?
– Vi företräder våra medlemmar och därför kan vi inte tillåta några dumpningar av villkoren i kollektivavtalet utan kommer begära skadestånd. Vi skall nu utreda hur mycket personal det rör, i vilken omfattning m.m.  Jag kan inte säga hur mycket innan utredningen är färdigt, men det kommer bli med lika mycket som Atlanco/Rimec har dumpat sina kostnader. I den svenska modellen skall det inte på något sätt löna sig att bryta mot kollektivavtalet.

Anna-Lena Norberg
Läs även: Stoppafusket avslöjar Atlancos anställningsavtal

Stoppafusket har tidigare skrivit åtskilliga artiklar om Atlanco/Rimec och företagets svenska kund NCC Construction AB. Klicka här och du kommer till biblioteket av artiklar.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här