Skriven maj 2012

Först ut på listan är NCC Construction AB som inte har fungerande rutiner för att kontrollera de utländska företag som arbetskrafts hyrs in från.
NCC Construction AB har under flera år och flera projekt anlitat bemanningskoncernen Atlanco/Rimec. En koncern som blivit känt, runt om i Europa, för att dra skatter och sociala avgifter från arbetarnas löner – men inte betala in dem. Atlanco/Rimec har också valsat runt i svensk och utländsk media för mycket annat som att avskeda arbetskraft som talar ut i media eller blir sjuka.

I EU gäller att sociala avgifter/arbetsgivaravgifter skall betalas i det land arbetaren jobbar. Det är grundregeln. Men ingen regel utan undantag. Undantaget heter utsändning. Varje arbetare skall kunna visa upp ett utsändningsintyg, A1- intyg, för att inte arbetsgivaravgifter skall betalas här i Sverige. Utsändningsintyg skrivs inte ut hipp som happ. Det finns många regler kring utsändning. Regler som Atlanco/Rimec inte uppfyller, utom i några få fall.

NCC Construction har som rutin att ta stickprovskontroll på A1-intyg. NCC säger själva att de gjort stickprovskontroller på den arbetskraft de hyrt in av Atlanco/Rimec och att A1-intyg funnits.

Skatteverket som tittade mer grundligt på Atlanco/Rimec i en revision för åren 2006-2008 (blev klar våren 2011) fick ett skrämmande resultat. Skatteverket hittade bara ett fåtal A1-intyg för de då flera hundra anställda hos Atlanco/Rimec. Notan från staten till ett av Atlanco/Rimec företagen blev 11 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter och skattetillägg.

Stoppafusket har granskat och granskar Atlanco/Rimec och skrivit flera artiklar. För att läsa artiklarna: Klicka här.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här