Totto frilagd 2I dag är det muntliga förhandlingar i Kammarrätten mellan Andreassons åkeri i Veddige och Skatteverket. I potten ligger 19 miljoner kronor i obetalda arbetsgivaravgifter.

Förlorar Skatteverket det här målet. Ja, då öppnas dörrarna på vid gavel till svensk arbetsmarknad för låglönearbetare från andra länder.

Det har skrivits mycket om Andreassons åkeri i Veddige. Till och med Janne Josefsson har gjort inslag i Uppdrag granskning om företaget. Janne konstaterade i det programmet att det var helt i enlighet med svenska regler att göra som Andreassons gjorde. Att hyra in låglönearbetare från andra länder och strunta i att dra skatt och betala in arbetsgivaravgifter för dem.
Skatteverket gjorde den helt motsatta bedömningen mot vad Janne Josefsson gjorde den gången. Verket tyckte att arbetsgivaren visst är skyldig att betala in arbetsgivaravgifter och tyckte också att chaufförerna ska skatta i Sverige.

Skattesmällar för chaufförer
Beslutet har lett till att en lång rad polska chaufförer har fått ordentliga skattesmällar. De har hävdat att de är egenföretagare som hyr ut sig själva till Andreassons och att de är skattskyldiga i Polen. Skatteverket anser tvärtom att de inte kan betraktas som egenföretagare. De har varit alldeles för osjälvständiga för det, helt beroende av den svenska beställaren. Och när arbetsgivaren inte drar inkomstskatt, då får arbetaren betala in den själv.
Andreasson skaffade ett särskilt bolag för det här upplägget. Det heter Zimit transportförmedling. Upplägget var sådant att Zimit kontrakterade de polska ”egenföretagarna”, som sedan hyrdes ut som arbetskraft till Andreassons åkeri.
Upplägget underkändes av Skatteverket som krävde in arbetsgivaravgifter för chauförerna. Fallet gäller inkomståret 2012 då Zimit hade 260 chaufförerna i rullorna. Då begärde ägarna Zimit i konkurs.

Håll andan!
Men konkursen är inte avslutad än. Konkursförvaltaren väntar på ett avgörande i Kammarrätten. Skatteverket vann i Förvaltningsdomstolen. Andreasson överklagade. Idag, 24 mars 2015, är det muntliga förhandlingar i Kammarrätten i detta viktiga mål.
Kammarrättens beslut lär komma inom ett par veckor. Hela fackföreningssverige borde hålla andan. Hela myndighetssverige och det politiska Sverige också, för den delen.
För vad händer om Skatteverket förlorar den här striden?
Ja, då tror jag dörrarna öppnas till svensk arbetsmarknad på vid gavel. Ingen som jobbar i Sverige skulle behöva betala skatt och avgifter i Sverige längre. Alla chaufförer, alla fabriksarbatare, alla ingenjörer, alla läkare skulle kunna vara inhyrda från något låglöneland och betala skatt och avgifter där.

Samhällets kollaps
Vilket jobbigt framtidsscenario som öppnar sig då. Pensionssystemet skulle haverera. Sjukförsäkringssystemet skulle kollapsa. Ingen skulle betala in avgifter dit längre. Fackföreningarna skulle sättas ur spel och det skulle bli en lönepress nedåt utan dess like. Skatteintäkterna skulle sjunka drastiskt.
Hela det svenska välståndsbygget skulle raseras i ett nafs och vi skulle väl hamna ungefär i nivå med Bulgarien i levnadsstandard.
Så jag hoppas att Skatteverket vinner det här målet. Jag tror att de gör det också. Men även om Skatteverket vinner i Kammarrätten nu så behöver den rättsliga striden inte vara slut för det. Andreassons har två gånger försökt runda de svenska domstolarna och dra det i förväg till Europadomstolen. Det har inte lyckats hittills. Men möjligheten finns väl att försöka med det sedan, efter att beslut har fattats i Kammarrätten.
Vad händer med de 19 miljonerna då? Kanske ni undrar. Ja, det här bolaget som konstruedaes för detta skattesmitarupplägg, Zimit, är ju i konkurs. Det finns 3,5 miljoner i tillgångar i konkursboet. De pengarna är öronmärknta till staten om Skatteverket vinner i Kammarrätten. De resterande 15,5 miljonerna lär bli svårt att driva in.

Sverige 24 mars 2015
Thomas Lundh
Journalist och författare

3 KOMMENTARER

  1. Kollaps lär det bli ändå med en regering som denna
    Som slänger runt våra skatte pengar
    På ett sätt som borde vara brottsligt!!!!!!!

  2. Förlåt min okunskap om AB. Men påverkas inte verkligen inte ett ev. moderbolag om dottern försätts i konkurs?

    • Zimit är inte ett dotterbolag till Andreassons åkeri. Det är två självständiga bolag. Men de har samma ägare. Om det finns någon möjlighet rent juridiskt för Skatteverket att kräva Andreassons åkeri på de arbetsgivaravgifter som det konkursade Zimit inte kommer att betala, det återstår att se. Kopplingen till åkeriet finns ju hur tydlig som helst, eftersom det är åkeriets körningar som chaufförerna har utfört. /Thomas Lundh

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här