De polska arbetarna vid Metrobygget i Köpenhamn hade fått för lite lön. Deras arbetsgivare, bemanningsföretaget Atlanco Rimec, var tvungen att betala rätt lön. Men nu kräver företaget pengarna tillbaka! 

Metrobygget i Köpenhamn kantas av skandaler. Och här är ytterligare en. Atlanco Rimecs arbetare gick i strejk i september förra året för att de fick för lite i lön. De strejkade också för att deras boende var katastrofalt. 20 man bodde i ett hus utan vatten eller toalett.

Okänt företag
Atlanco Rimec är en koncern bestående av många olika företag. När fackföreningen 3F kom till de strejkande arbetarna upptäckte de att arbetarna var anställda i ett okänt Atlanco Rimec företag. Huvudentreprenören kände inte heller till företaget. Det här ledde till att Atlanco Rimec förlorade jobbet på Metrobygget.

2000 euro
På grund av den fackliga inblandningen fick företaget betala ut de pengar som fattades arbetarna. Men nu kräver Atlanco Rimec tillbaka pengarna. Stoppafusket har tagit del av ett av kravbreven. Den här arbetaren krävs på närmare 2000 euro. Enligt brevet står det att det har varit en felaktig utbetalning och att pengarna måste tillbaka – inom sju dagar. Annars kommer Atlanco Rimec dra arbetaren inför domstol.

Fem personer
Fackförbundet 3F har kontakt med fem arbetare som fått kravbrevet. En representant från 3F säger att fackförbundet kommer ”göra vad som behövs” för att hjälpa arbetarna. Först kommer man ha en förhandling med företaget då det fortfarande är med i arbetsgivarorganisationen Dansk Byggeri. Drar inte Atlanco Rimec tillbaka kraven på arbetarna kommer 3F stämma företaget.

Anna-Lena Norberg

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här