Villaägare är en särskilt omhuldad grupp människor i Sverige. Samhället ger dem särskilda ekonomiska stöd.
Samtidigt bidrar ofta just villaägare till att en smutsig ekonomi breder ut sig.

Ränteavdrag och ROT-avdrag är särskilda insatser som riktas till just villaägare, för att deras kostnader ska minskas. Andra skattebetalare hjälper på sätt sätt villaägare att behålla sin livsstil.
Jag vet hur det är. Jag är själv villaägare. 2014 blev min inkomstskatt så låg som 12,9 procent på grund av dessa riktade stödformer.

Otacksamma
Hur svarar då villaägarna på denna generositet från samhällets sida? Tyvärr, när jag ser mig omkring ser jag att vi svarar illa på det. Med otacksamhet svarar vi. Låt mig förklara:
Jag är inte bara villaägare själv utan har förstås många kompisar som är det. Är man uppvuxen i en småstad som jag är de flesta av ens vänner just villaägare. Dessutom känner jag många i byggbranschen och nu råkar jag dessutom ha ett jobb som innebär att jag skriver mycket om arbetsmarknad, inte minst inom byggsektorn.
Och vad är det jag ser? Jo, jag ser massor av villaägare som anlitar firmor som inte betalar skatt. Detta blir särskilt bekymmersamt när det handlar om ROT-arbeten. Får då tar jag tacksamt emot detta riktade stöd från andra skattebetalare och använder de pengarna till att undergräva skattesystemet.

Skattesmitarpriser
Många gånger kan det vara svårt att avgöra för en enskild villägare. Som i fallet med Neo-gruppen i Linköping som jag publicerade en artikel om här på Stoppafusket igår. På deras hemsida står det att de har kollektivavtal. Då inleds man ju i den falska förvissningen att det är schyssta regler som gäller. I verkligheten så var det inte riktigt så. Företaget anlitade polska byggnadsarbetare som jobbade i Sverige i flera år utan att betala skatt här. Det ska man nämligen. Jobbar man i Sverige ska man betala skatt i Sverige. Det är grundregeln inom hela EU.
Men i de flesta fall är det helt uppenbart skattesmitare man anlitar. När man vet att en snickare fakturerar 400-500 kronor i timmen normalt sett, om det handlar om normal lön och skatten betalas som den ska. Då kan man utgå från att något är fel om den firma man anlitar ligger på 200 kronor i timmen. Så låga priser finns egentligen inte. Det är skattesmitarpriser.

500 svarta miljarder
Så, vanliga villaägare som är skötsamma i övrigt. Jobbar ordentligt och kör sina barn till fotbollsträningen på kvällarna. Snälla människor som vill alla väl. Men när det kommer till deras egen plånbok blir de blinda och förstår inte att det de gör är samhällsfarligt. Skatteindrivning är grunden för ett modernt samhälle. Fungerar inte den så fungerar inget annat i samhället heller. Då kan vi glömma det här med allmän sjukvård och skola och polisväsende och räddningskårer. Det är ju fundamentalt. Skatten måste in.
Det är stora pengar det handlar om. Jag läste en rapport från världsbanken nyligen. Där sägs det att den “informella sektorn”, alltså den delen av ekonomin som undandrar sig skatt, är 14 procent av BNP i Sverige. Det är 500 miljarder kronor om året det. Fatta vilka stålar det handlar om!
Det är inte bara det att skatten inte kommer in som den ska. De företag som vill betala skatt drabbas också. I världsbankens rapport uppger man att 39 procent av företagen inom servicesektorn i sydsverige (problemen verkar vara större här söder om Dalälven) känner av konkurrens från dessa smutsiga skattesmitarfirmor.

Staten ger och staten tar
Att det blir så stora pengar förstår jag bättre nu sedan jag blev villaägare själv. Jag renoverade fasaden förra året. Eller, inte jag. Men snickarna gjorde det. Det var en totalrenovering. Det kostade totalt 250 000 kronor. Den allra största delen av det är arbetskostnad. Så uppskattningsvis,  bara på det enda jobbet kammade staten in nästan 100 000 kronor i arbetsgivaravgifter och inkomstskatter för snickarna (staten gick break even där eftersom Rot-avdraget är lika stort). Hade jag anlitat ett företag som Neogruppen hade de 100 000 kronorna aldrig kommit in till det svenska skattesystemet. I bästa fall hade det kommit in lite till det polska systemet. Men det är ju oerhört svårt som svensk att ta reda på om hantverkare man anlitar betalar skatt i sina hemländer eller inte.

Slapp lagstiftning
Nu är det inte straffbart i Sverige att köpa svarta tjänster. Det borde det vara. Om jag köper en dator av en skum snubbe på gatan så är det ju ganska uppenbart att det är en stulen dator jag köper. Det är straffbart däremot. Då betraktas det som häleri och det kan i allvarliga fall ge fängelse.
Men om jag medvetet anlitar en skattesmitarfirma och, som i mitt fall med fasaden, snuvar staten på 100 000 kronor. Då går jag fri.
Det är slapp lagstiftning. Sätt åt dem istället! Det tycker jag. Inte bara villaägare förstås. Utan alla beställare. Stora företag som Ikea och Volvo som köper transporttjänster av mindre nogräknade firmor, och, faktiskt, många svenska kommuner som i sin totala blindhet också köper skattesmitartjänser. Skicka räkningen för de obetalda skatterna till dem istället.
Det är hos beställarna forutsättningen för denna smutsiga marknad skapas.

Totto frilagd 2

 

 

 

 

 

Thomas Lundh
journalist
thomas@stoppafusket.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här