Ta bort skatt på arbeteAtt Sverige har kastats in i en ny situation på arbetsmarknaden måste vara tydligt för alla nu. Det är inte ordning och reda längre. Vi har fått ett gästarbetarsystem som ställt allt på ända. Idag sätter inte kollektivavtalen de lägsta lönerna. Det gör helt andra principer. Jag skulle vilja kalla dem för rovkapitalistiska. Det har blivit en prispress nedåt. Vi på Stoppafusket har grävt fram fall efter fall som visar på exempel där folk jobbar för så lite som 20-25 kronor i timmen, på den svenska arbetsmarknaden. Dessutom smiter rovföretagen ofta från skatten i Sverige.
Dessa låglöneföretag konkurrerar idag mot vanliga företag som försöker uppfylla krav på att betala skatt och normala löner.
Det griper omkring sig. Och företeelsen riskerar att öka.
Samtidigt så har vi problem med hög arbetslöshet och ökad invandring som riskerar att spä på arbetslösheten i landet ytterligare.
En högerpolitisk idé för att lösa de problemen tycks vara att sänka lönerna. Låglönejobb ska ge fler jobb, är tanken.
Personligen gillar jag inte den idén. Sänkta lönenivåer på bred front riskerar att dra ur proppen helt. Sänka standarden för vanligt folk. Det är skadligt för landets ekonomi också. När man sänker lönen för de som tjänar minst, slår det mot konsumtionen direkt, eftersom de sällan har någon buffert att ta av.
Förra veckan skrev jag ett blogginlägg här på Stoppafusket om tiggare i Mariefred. De har börjat jobba istället för att tigga och tjänar 75 kronor i timmen. Jag tyckte de skulle ha mer än så. Lön enligt avtal.
I helgen kom en replik på det inlägget från Svenska Dagbladets ledarsida. Där skriver SvD:s Maria Ludvigsson att krav på avtalsenliga löner skulle innebära att tiggarna inte fick jobb alls.
Det kan hon ju ha rätt i. Men Ludvigsson riktar in sig lite väl enögt på lönen. Hon är ute efter att sänka den delen som arbetaren får i handen. Det kan jag tycka är taskigt. Det är inte själva lönen som är det största problemet.
Det är kostnaden för att anställa folk som är problemet. Den är för hög för att alla ska få jobb. Lönen är bara en del av den kostnad arbetsgivaren har. Det finns fler kostnadselement att bolla med.
Något måste göras. Kostnaden för att anställa folk är hög. Alldeles för många är arbetslösa. Och svensk arbetsmarknad torpederas av låglönekonkurens.
Arbetskraftskostnaden behöver sänkas, det tycker jag också. Men det naturliga är att sänka skatterna på arbete, inte själva lönedelen. Jag är inte ute efter att minska statens och kommunernas skatteintäkter. Det finns ju annat man kan beskatta.
Ett rimligt sätt att börja är att ta bort den märkliga skatt som gömmer sig i arbetsgivaravgifterna. De avgifterna är ju till för att finansiera sjukförsäkring och föräldraförsäkring och sådant de flesta av oss inte vill vara utan. Men staten har smugit in en skatt där också, som kallas “allmän löneavgift” och är på drygt 10 procent.
Den ger staten 140 miljarder om året. Men den vore busenkel att växla ut mot att sanera i det förvirrade systemet med skatteavdrag. Det svenska skattesystemet är alldeles för rörigt, tycker jag, med olika avdrag som gör det svårgripbart. Avdragen har också ökat kraftigt. Enligt skattestatistisk årsbok så ökade skattavdragen från 56 miljarder 2003 till 180 år 2012. En ökning med 320 procent! Jag tycker det är ett omoraliskt system. De som redan har betalar mindre, för de flesta skatteavdrag gynnar de som hr det bra redan. Själv betalade jag bara 12 procent i inkomstskatt förra året. Bland annat på grund av att jag renoverade villan och fick ROT-avdrag. Inkomstskatten  är faktiskt inte särskilt hög i Sverige. I genomsnitt ligger den på cirka 25 procent.
Så, rensa bland avdragen som idag främst gynnar medelklassen, som egentligen klarar sig utan stödåtgärder, och ta bort den särskilda löneavgiften helt. Det skulle i ett enda slag sänka lönekostnaderna för svenska arbetsgivare med 140 miljarder kronor. Om man leker med tanken att de pengarna oavkortat skulle gå till löner och att nyanställa folk i de lägre inkomstklasserna så skulle det skapa 400 000 nya jobb!!!
Det skulle ju även förbättra situationen för företag som idag är utsatta för låglönekonkurrens. För det är dessutom så att utländska företag som opererar i Sverige och inte har så kallat ”fast driftställe” i landet; de betalar inte den här skatten. Sociala avgifter ska de betala (fast många smiter), men den allmänna löneavgiften slipper de.
Men det kanske inte räcker för att mota problemet helt. Och förmodligen är det en politisk omöjlighet att höja inkomtskatten för medelklassen. I så fall får man ju gå vidare med att växla ut inkomstskatterna. Höja skatter på annat för att ta bort skatter på arbete. Skapa manöverutrymme för arbetsgivare.
Se där, Maria Ludvigsson på Svenska Dagbladet, ett konstruktivt förslag för att skapa nya jobb!

Skatt på arbete
Thomas Lundh
journalist och författare
thomas@stoppafusket.se

FOTNOT: Svenska Dagbladet skriver om Stoppafusket att det är en ”facklig sajt”. Det stämmer inte. Stoppafusket är oberoende. Inriktningen är undersökande journalistik inom arbetsmarknadsområdet och sajten stöds både av företagare och fackföreningar.
Dessutom påstår SvD att jag skulle vara ”meningsfrände” med Aftonbladet. Det känns konstigt eftersom jag sällan läser Aftonbladet. Den tidning jag läser mest är Svenska Dagbladet.

1 KOMMENTAR

  1. Den allmänna löneavgiften är ett aber, det håller jag med om. Vad som har hänt och som du inte tar upp är varför den är så hög som den är.

    Tittar vi tillbaka 9 år (2006) så var den bara på 4,4% av lönen, idag är den på 10,15%. Samtidigt har den totala summan på socialavgifterna varit dom samma. Vilket betyder att andra delar i dom socialavgifterna fått stryka på foten. Mest är det just den del du talar varmt om, sjukförsäkringsavgiften, som gått från 8,64% 2006 till 4,35% i år.

    Men varför har det blivit såhär?
    Dom snabba svaren är skattesänkningar, dvs jobbskatteavdraget, rot, rut, den sänkta krogmomsen och sänkta företagsskatten. Pengarna togs från dom sjuka och gavs till dom som redan har. Omvänd Robin Hood.

    Jag håller med dig om att dagens skattesystem är ett lapptäcke och att det behöver rensas. 90 talets skattereform behöver göras om. Ska vi ha ett vettigt socialtskyddsnät behöver medelinkomsttagare som du (jag gissar) och jag men även företagen betala mer i skatt, inte mindre. Ska skatten sänkas för några i framtiden är det för dom som tjänar minst.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här