Estonia flag, three dimensional render, satin texture

Ingen lön, falska id-kort och hot. Så kan man sammanfatta härvan med det svenska företaget Hassel & Hector, det estniska företaget RLK och en skandalomsusad svensk företagare.

Gillar du vårt arbete? Swisha gärna över en tia eller två och stöd Stoppafusket så vi kan fortsätta vår verksamhet. Stoppafuskets swishnummer är:  1235714852. Tack på förhand!
− Jag får inte betalt för mina fakturor. Jag kan inte betala mina arbetare! Vad ska jag göra?
Rösten på andra sidan luren är hårt pressad. Den tillhör den estniske företagaren Rainer-Ants Rammi. Från augusti till december har Rammi och hans arbetare jobbat för det svenska företaget Hassel & Hector utan att alla fakturor blivit betalda. Sammanlagt rör det sig om ungefär obetalda fakturor för 650 000 kronor. Det är vad Rammi berättar.

Falska ID 06
Rammi, tillsammans med sina fem arbetare, har jobbat på olika ställen i landet under Hassel & Hector. Från Gävle i norr till Skåne i söder. De har jobbat på byggen där det krävs så kallade ID 06 kort. ID 06 är speciella id-kort som används på byggen. På korten finns foto på arbetaren, hans namn och namnet på arbetsgivaren. ID 06 har kommit till för att försvåra svartarbete och annan ekonomisk brottslighet och stärka sund konkurrens. (Läs mer om ID 06 här.)
Rammis företag, RLK Rakennus Gruppi OÜ, har ingen F-skatt. Företaget har inte heller kollektivavtal. Det innebär att RLK inte kan få några ID 06 kort till sina anställda. Men Rammi och hans arbetare har ID 06. På dem står det att arbetsgivaren är Hassel & Hector.

Under radarn
Kunderna, huvudentreprenörerna, har alltså inte haft någon aning om vad som pågått. De har trott att esterna är anställda av Hassel & Hector. Stoppafusket har varit i kontakt med huvudentreprenörerna. Ilska är väl det ord som kommer närmast att beskriva reaktionerna från dem.
JM AB säger inköpschef Göran Liljebäck:
− Vi kommer agera direkt. Ett företag som inte sköter sig kommer vi bryta kontraktet med. Vi har också möjlighet att hålla inne fakturor som inte är betalda så att de estniska arbetarna får sin lön. På företaget Con-Form AB säger den norske vd:n Morten Stjern:
− Vi accepterar absolut inte detta, men jag måste själv undersöka saken. Självklart kommer vi bidra till att lösa det för de estniska arbetarna.
På Midroc AB säger projektchef Stefan Huusko:
− Så här får det inte gå till. Vi kommer inte betala fakturorna till Hassel & Hector utan se till att de estniska arbetarna får sin lön först.

Hot
Vad är då Hassel & Hector för företag? När Rainer-Ants Rammi tar kontakt med Stoppafusket nämner han ett namn, Tommy Liimatainen, som inte har med Hassel & Hector att göra. I vart fall inte i offentliga register.
− När jag krävt att få betalt har jag blivit hotad av Tommy. Han kan bli väldigt aggressiv. Det är han som styr företaget. Inte ägaren Kim Hassel. Men jag är inte rädd för Tommy, berättar Rammi.
Tommy Liimatainen är välkänd för oss på Stoppafusket. Vi har tidigare skrivit om hans delaktighet i det estniska företaget Steelfixer som jobbat i Sverige. Bland annat vid bygget av Jädraås, en av nordens största vindkraftparker som ligger några mil från Gävle (läs gärna vår artikel: Byggfusk av stora mått.)

KRS Contracting
Mer information om Tommy Liimatainen och företaget Hassel & Hector får vi när vi kontaktar Mika Kunelius som är vän till Tommy Liimatainen. Kunelius har också företaget KRS Contracting som anlitat Hassel & Hector vid ett par projekt. Hassel & Hector använde, i sin tur, Rammi och hans arbetare.
− Jag startade och ägde Hassel & Hector tidigare. Fast då var det ett lagerbolag och hade ett annat namn. Jag hade inte heller någon verksamhet i företaget. När en av mina anställda, Kim Hassel, ville pröva på att ha eget så köpte han företaget, berättar Mika Kunelius.
Har Tommy Liimatainen varit anställd på KRS Contracting också?
− Ja, men han fick sluta i samband med alla skriverier.

Inte bära hundhuvudet
Tommy Liimatainen säger i en kommentar till Stoppafusket att han är anställd vid Hassel & Hector och har varit det på projekt det senaste året. Han är arbetsplatsansvarig. Just nu, som anställd vid Hassel & Hector, jobbar han i Malmö på ett av Midrocs projekt. Han driver inte Hassel & Hector.
− Om jag hade velat driva ett företag så hade jag drivit ett eget företag. Jag tänker inte ens kommentera Rammis påstående om att jag hotat. Det är så otroligt löjligt. Varför ska jag dras in i det här? Ansvaret ligger hos Kim Hassel. Jag tänker inte bära hundhuvudet. Tycker inte att du ska gå in på det här spåret. Det är dålig journalistik. Du är köpt av Byggnads och vinklar och skriver vad du vill, säger han.

Inte anställd
Stoppafusket ringer upp Skatteverket för att kontrollera hur mycket Hassel & Hector har betalat i skatt och sociala avgifter under det här året som Tommy Liimatainen säger sig vara anställd hos företaget. Fram till och med maj kan inte Liimatainen varit anställd utifrån de sociala avgifter och skatter som betalats in*.
Eftersom Tommy Liimatainen är välkänd för Stoppafusket ringer vi också upp Kronofogden för att se om den stora skatteskulden på över tolv miljoner har sjunkit. Det har den inte gjort. Det finns inga utmätningar på inkomsten sedan skulden uppstod trots att Liimatainen varit anställd på KRS Contracting och är anställd på Hassel & Hector.

Byggnads
Hassel & Hector är bundet av kollektivavtal, ett avtal de inte följt.
Valentin Jovanovic är ombudsman i Byggnads Skåne:
− Naturligtvis accepterar vi inte att Hassel & Hector har använt avtalslösa företag. Vi har konstaterat att företaget använt sig av ett företag från Estland som är utan kollektivavtal. Företaget har brustit i sina åtaganden eftersom de inte förhandlat med oss innan. Vi har haft förhandling med företaget och skadeståndsanspråk har gjorts gällande, säger han.

ID 06
Eftersom Hassel & Hector jobbat på fler ställen i landet och använt sig av RLK är fler förhandlingar och fler skadeståndsanspråk att vänta från Byggnads olika regioner. När det gäller ID 06 korten kommer Hassel & Hector att få möjlighet att göra en så kallad självändring och ta bort de falska id-korten. Om företaget inte gör det kommer samtliga utfärdade ID06 kort på Hassel & Hector att stoppas.

Kim Hassel
Stoppafusket tog kontakt med Hassel & Hectors ägare, Kim Hassel, för att få kommentarer. Han ville ha frågorna skriftligt. Stoppafusket skickade över dem till honom. Här följer frågorna och svaren.
1. Hassel och Hector har använt det estniska företaget RLK. Trots det har ni inte betalat fakturorna. Varför?
Pga våran övereneskommelse inte fullföljdes. killarna i RLK skulle gå över som anställda till H&H tills att dom upprättat kontrakt med byggnad och kunde användas som godkända UE. RLK har senare inte varit villig till att släppa grabbarna till H&H trots överenskommelse
2. Det innebär att RLK:s arbetare jobbat för er helt gratis. Tycker du att det är korrekt?
Det har aldrig motsagt att killarna ska få betalt. Problemet ligger i att dom inte har fått gått över som anställda och kontrakt har inte kunnat upprättats.
3. RLK:s arbetare har haft ID 06 kort där Hassel & Hector står som arbetsgivare. Det innebär att det är falska id 06 kort. Vad har du för kommentarer till det?
som tidigare nämnt skulle dom gå över till anställda hos H&H och varit anställda, tills det att RLK upprättat kontrakt med byggnads och blivit godkända UE. RLK har brutit överenskommelsen ang anställning och en tvist har uppstått.
4. Hassel och Hector har inte heller förhandlat om att använda RLK med facket. RLK har inte F-skatt och har inte kollektivavtal. Dina kommentarer:
Se ovanstående svar.
5. Hassel & Hector har anlitat ännu ett företag från Estland (Salbau OÜ) som inte har F-skatt och som inte har kollektivavtal. Varför?
H&H arbetar inte med Salbau.
6. Enligt uppgifter från flera håll är Tommy Liimatainen involverad i Hassel & Hector. På vilket sätt?
Det stämmer, Han är Arbetsledare i H&H.
Har du några ytterligare saker som du vill ta upp?
H&H och RLK Förhandlar i dagsläget om hur betalningar ska fortlöpa.

Text: Anna-Lena Norberg
Research: Anna-Lena Norberg och Kjell Johansson.
* Det var 12 december 2014 som Kim Hassel registrerades som ägare av Hassel & Hector. Hassel & Hectors skatte- och arbetsgivarinbetalningar 2015. Januari – mars var företaget inte arbetsgivarregistrerat så inget är inbetalt. I april betalades det in 6 136 kronor i arbetsgivaravgift och 5859 kronor i skatt. I maj betalades inte en krona i skatt och arbetsgivaravgift.

Ytterligare kommentarer

Tommy Liimatainen har lämnat ytterligare kommentarer efter att ha läst artikeln.

”Hej Anna-Lena,
Precis som jag påpekade tidigare så förväntade jag mig inte en seriös eller ärlig artikel från Fröken utan en kraftigt ”Byggnads vänlig” vridning av det hela! Du lade till mig i det hela bara för att få lite ”krut” i hela artikeln, allt det här visar bara hur oprofessionell Fröken är. Precis som du försökte ljuga för mig att du är opartisk, o bunden mot byggnads och ”mörka” att du inte får något betalt från dom! Sedan försökte du slingra dig med att kalla det för ”bidrag”! Frökens författeri om att jag skulle ha hotat någon är något som Fröken säkert ”triggat” fram från Herr Rammi för att få tyngd och spänning i Frökens författande. Du som enligt egen utsago utgett dig att vara ytterst professionell och kunnig journalist borde vara bekant med begreppet källkritik! Tror att dom flesta som läser Fröken’s roman är objektiva, opartiska och se hur transparent den är, samt genomskådar det hela som att ”Fröken söker mer bidrag från Byggnads”!  Efter att läst Frökens författande i bifogat word-dokument, är Frökens journalistik är i mina ögon lika trovärdigt som Löfvens avgång och politiska karriär eller lika ärligt som Wallströms förklaring om sitt bostadsanskaffande, jag ser rött av det hela! Skulle gärna vilja ta del av Frökens utbildningsmaterial som Fröken föreläser land och rike runt om och skulle inte förvåna mig om Fröken ”kryddat”  även den för att få till lite mer vikt eller tyngd i utbildningsmaterialet! Byggnads är välkomna att besöka arbetsplatsen när dom vill och tillfråga, förhöra, intervjua dom ytterst professionella yrkesmännen på plats om eventuell missnöje! Tröttsamt på att ni snackar så mycket om att det ska vara ”rent spel” och själva kör med sådant här mygel och påhopp!
Vill bara att du lägger till allt det här jag författat i denna e-mail samt hoppas att Fröken inte far med osanning i slutupplagan!
PS: Försök visa lite värdighet, självaktning med att inte ”redigera” det jag komponerat ovan!

Mvh
Tommy Liimatainen”

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här