EU-kommissionen har lagt fram ett förslag att det är lika lön som ska gälla för gästarbetare. De ska tjäna precis som en svensk när de jobbar i Sverige. Det borde få öst-länderna att jubla av glädje. Men det gör de inte. Tvärtom.

Nu är lagen sådan att det är minimilönen som gäller. Gästarbetare har bara rätt att få den minsta lönen i kollektivavtalet. Vilket även detta, i princip, aldrig följs av lönedumparföretagen, men det är en annan historia.
Socialdemokraterna, med arbetsmarknadsministern Ylva Johansson, i spetsen har fått till stånd det nya förslaget hos EU-kommissionen.
Ett förslag som alla länder borde jubla över.Speciellt de länder vars medborgare idag skickas runt i Europa för en spottstyver till lön. De borde vara glada över att deras medborgare äntligen, enligt lag, ska behandlas lika och inte få sämre villkor.
Jag vet att deras medborgare jublar över det här. De gillar inte att bli sedda som andra klassen människor.
Men de här länderna reagerar tvärtom! De länder som inte gillar förslaget är de länder vars företag lönedumpar friskt. Länderna är: Bulgarien, Estland, Kroatien, Lettland, Litauen, Polen och Rumänien.
De här länderna har nu gett ”gult-kort” och kräver att EU-kommissionen omprövar sitt förslag. De vill ha kvar att deras medborgare har sämre villkor. Det finns bara en sak att säga om dem: Vilka jävla politiker!
Till webbtidningen EU-portalen säger Kalle Palling, ordförande i det estländska parlamentets EU-nämnd att ”Kommissionen pratar om att skydda utstationerade löntagare men i själva verket skyddar de lokala arbetsmarknader från konkurrens”.
Kalle Palling och hans kollegor vill konkurrera med billig arbetskraft. Deras företag ska få konkurrensfördelar mot våra svenska företag. Det, mina vänner, är konkurrens på olika villkor och hör inte hemma i en europeisk gemenskap. De här länderna ser också till att skatter och sociala avgifter går till dem även om deras företag i princip bara jobbar i, till exempel, Sverige. Detta tvärs emot lagar och avtal.
Sverige är ett av de länder som dräneras på pengar. Stora pengar! Förr eller senare får medborgarna i detta land nog! För EU börjar lukta riktigt surt. Stanken är vidrig!

I artikeln ”Nu förs kampen i EU om lika lön” som Stoppafusket publicerar idag får du veta mer om det lobbyarbete som LO fört och mer om vad ”gult kort” innebär.

Anna-Lena Norberg

Fotnot: Danmark har också gett gult kort, men det är för att de tycker att förslaget på lika lön ska vara ännu tuffare.

 

 

 

2 KOMMENTARER

    • Vid offentliga upphandlingar i Norge ska det vara samma lön för utländsk personal som norsk. Likaså de områden där kollektivavtalet är upphöjt till lön, t.ex. byggbranschen. Sen har ju Norge sin norska modell (som liknar den svenska) där det inte finns några lagstadgade minimilöner. Har det företag du jobbar för inte kollektivavtal kan det gå så illa att du jobbar för noll kronor och får dra företaget inför domstol för att få din lön.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här