Landstinget Dalarna använde sig av östeuropeiska sjuksköterskor med slavkontrakt. Landstinget försvarar nu det arbete man gjorde när man hyrde in dem från bemanningsföretaget Orange. Ett företag som inte betalar skatt och sociala avgifter för sina sjuksköterskor i Sverige.

Istället för att krypa till korset för att ha lagt fem miljoner kronor till ett skattefuskarföretag och lova bättring, menar landstinget Dalarna att ”upphandlingsprocessen gått rätt till enligt de reglementen som finns. Landstinget har inte fått några indikationer på att någonting skulle vara felaktigt i den kontroll man gjort av svenska Orange”.  Klicka här och läs
På så sätt signalerar landstinget till invånarna i Dalarna att inget går att göra åt att ruffel- och bågföretag frodas på deras skattepengar. Det har hänt med Orange och det kommer hända igen.
Landstinget försvarar sitt dåliga arbete med att man inte kunde göra något annat. Bullshit!
Jag menar att man med en liten bit vakenhet, normal intelligens och miniräknare kunnat se att något inte stod rätt och riktigt till. Och därmed gjort ett gott jobb, vilket invånarna i Dalarna förväntar sig.
Jag ska här ge en liten matematiskt lektion till upphandlarna i landstinget Dalarna. Men först ska jag ge en liten resumé på historien om Orange så ni läsare hänger med.
Det är svenska Orange Personal AB som fixar jobben i Sverige. Det är det företaget som haft kontakten med landstinget Dalarna (och alla andra landsting, regioner och kommuner som använder/har använt Orange.)
Men Orange Personal har inga de östeuropeiska sjuksköterskor anställda. De är anställda i det litauiska UAB Orange Group Baltic. Det här kände inte landstinget Dalarna till. Så kontrollen landstinget gjorde var på det svenska Orange Personal. Och enligt landstinget Dalarna fanns det inga indikationer på att någonting var felaktigt. Men det menar jag att landstinget Dalarna visst skulle sett… med lite vakenhet, normal intelligens och en miniräknare.
När landstinget Dalarna fick utdrag på Orange Personals skattekonto måste man ha sett att arbetsgivaravgifterna var alldeles för låga. Det är inte många personer man betalat arbetsgivaravgifter för. Vi kan lätt räkna ut lönen utifrån arbetsgivaravgifterna (med miniräknare) och sedan se hur många sjuksköterskor de pengarna skulle räcka till.
För 2013 har Orange Personal betalat ut en lön på 1,9 miljoner kronor. Det innebär 5,2 sjuksköterskor under ett år.
För 2014 har Orange Personal betalat ut en lön 2,4 miljoner kronor.
Det motsvarar 6,7 sjuksköterskor under ett år.
För 2015 har en lön utbetalats i Orange Personal på: 3,1 miljoner kronor. Det innebär 8,6 sjuksköterskor under ett år.
Här skulle landstinget Dalarna reagerat med kraft. För siffrorna visar att det är enbart för sin kontorspersonal som Orange Personal betalar arbetsgivaravgifter för. Om man hade varit lite vakna…
Nu står man där med rumpan bar och har hystat iväg fem miljoner till en skrupellös bemanningskoncern där sjuksköterskorna har slavkontrakt, går på slavlöner och ingen skatt och sociala avgifter betalda i Sverige.
Men inte att landstinget skäms och försöker göra bättring, utan man menar att jobbet är gjort efter konstens alla regler.
Så alla dalmasar, var beredda på att mer av era skattepengar kommer att användas på tvivelaktiga affärer. För landstinget Dalarna menar att de inte kan göra sitt jobb bättre.

Lite kuriosa: I september 2015 jobbade tolv sjuksköterskor från Orange i landstinget Dalarna. Vårdförbundet hade då slagit larm om att Orange sjuksköterskor var anställda hos en ”underentreprenör”. Då skulle allt redas ut sa landstinget Dalarna. Klicka här för att läsa den artikeln.

Anna-Lena Norberg

PS: Funderar lite på vad alla andra landsting, regioner och kommuner som just nu använder sig av sjuksköterskorna från Orange resonerar. Jag menar, Orange är ju avslöjat nu.  DS.

Så här har vi räknat
2013: Totalt inbetalda sociala avgifter: 608 500 kronor. Sociala avgifter är 31,42 procent av bruttolönen (X x 0,3142 = 608500. X = 1 936 665 kronor i lön
2014: Totalt inbetalda sociala avgifter (här är det lite stökigt i Orange skattekonto så det kan vara nån krona fel): 764 419 kronor. (X x 0,3142 = 764 419 kronor. X = 2 432 906 kronor i lön.
2015: Totalt inbetalda sociala avgifter: 979 335 kronor. (X x 0,3142= 979 335 kronor. X=3 1169 16 kronor i lön.
Vi utgår från att sjuksköterskorna skulle tjänat 30 000 kronor i månaden. En årslön på 360 000 kronor.

Stoppafuskets artiklar om Orange…hittills

Så löser man vårdkrisen:  Använder personal som inte betalar skatt

Skattefuskarföretag är auktoriserat bemanningsföretag

Slavkontrakt i svenska vården

Orange blåljög mig rakt upp i ansiktet

Dömd att följa slavkontraktet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här