När man har verksamhet i Sverige så är det här man skattar. Det har företagaren bakom det litauiska företaget UAB Block Workers dyrt fått lära sig. Han är nu skyldig svenska staten 1,5 miljoner kronor.

Gillar du vårt arbete? Swisha gärna över en tia eller två och stöd Stoppafusket så vi kan fortsätta vår verksamhet. Stoppafuskets swishnummer är:  1235714852. Tack på förhand!

Det här är en berättelse om försvunnen bokföring, detektivarbete av Skatteverket, extrem lönedumpning och en företagare som ryker dit så det smäller om det.
Historien börjar vid ett svenskt företag: TakMax Byggindustrier. De lägger tak. På deras hemsida finns det en bild på personalen. Det är 20 män. På hemsidan står det hur duktig personalen är. De har bland annat tillstånd och certifikat att utföra svets av asfaltstätskikt. Det står också att ”vår personal ID06 företagslegitimation”. Det är bara ett krux. Takläggarna är inte anställda vid TakMax. De är anställda i litauiska Block Workers.

Försvunnen bokföring
När Skatteverket skulle göra revision på Block Workers för 2013 och 2014 kunde inte företaget lämna ut något material för den litauiska skattemyndigheten gjorde också en revision samtidigt. Och när revisionen var färdig, ja då visste inte företaget var bokföringen tagit vägen. Efter flera månader säger företaget till Skatteverket att bokföringspapperna hade förvarats i sopsäckar som av misstag hade slängts.

Låg lön
Men lite papper kom Block Workers med till Skatteverket. Trots att bokföringen var borta kom företaget bland annat med anställningsavtal, arbetstid för de anställda, lönelistor och lönesammanställningar. Skatteverket kunde nu se vilka dagar arbetarna jobbat per månad, vad de fått i lön och hur många dagar de fått litauisk traktamente (53 euro per dag).
Under 2013 var det 17 personer som fick dela på runt 400 000 kronor i lön för ett helt år. Alla hade inte jobbat hela året, men enligt Skatteverket papper hade flera gjort det.
Lönen var alltså extremt låg. Block Workers följde den klassiska fuskvarianten som företag från baltstaterna använder sig av: Extremt låg lön kryddat med ett skattefritt lagstadgat traktamente.

Ett par miljoner
Även ägaren till BlockWorkers hade officiellt en mycket låg lön. Så ock hans son. Men Skatteverket lyckades hitta mycket mer pengar som hade landat hos de båda männen. Ibland går Skatteverket djupare i sina granskningar och tar fram bankkontoutdrag. Och det har de gjort i det här fallet. Kontoutdraget visar att ägaren har tagit ut drygt 2,8 miljoner kronor 2013. Året efter tog han ut närmare en miljon kronor.

Skatteverkets beslut
De arbetare som jobbat en längre tid i Sverige får nu betala skatt här. Deras litauiska traktamente omvandlas till lön som ska skattas för.
Ägaren får betala skatt och skattetillägg för de miljoner han tagit ut. Räkningen från Skatteverket är runt 1,5 miljoner kronor. Sonen har också fått ut mer pengar än vad som deklarerats för i Sverige och även han får en räkning. Men den är mer blygsam: runt 60 000 kronor. Företaget Block Workers får också betala arbetsgivaravgifter (plus skattetillägg) för 2013 och 2014 (januari- juli). Räkningen landar på drygt 1,7 miljoner kronor.

Fast driftställe
Ägaren och hans son är involverade i det svenska företaget TakMax. De bor också i Sverige sedan lång tid tillbaka. Även om Block Workers är litauisk anser Skatteverket att företaget har fast driftställe här och ska följa alla lagar och regler som svenska företag gör. För bor man här och har sin affärsverksamhet här så spelar det ingen roll var man registrerar sitt företag. I Sverige är det svenska skatteregler som gäller. Skatteregler som liknar andra länders skatteregler inom Europa. Och som man kommit överens om i skatteavtal med många andra länder i världen.

Anna-Lena Norberg

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här