Nurse caring about old woman lying in bed

Bemanningsföretaget Orange hyr ut östeuropeiska sjuksköterskor till Sverige. Sjuksköterskorna måste tala svenska sinsemellan. De får inte ha besök efter klockan tio på kvällen på deras boende. De måste uppföra sig på fritiden annars kan de få sparken.
Det här är regler från 1800-talet som inte gäller i Sverige, säger Dan Holke, chefsjurist vid LO-TCO rättskydd.

Gillar du vårt arbete? Swisha gärna över en tia eller två och stöd Stoppafusket så vi kan fortsätta vår verksamhet. Stoppafuskets swishnummer är:  1235714852. Tack på förhand!

När en sjuksköterska ska börja jobba för Orange är det många papper hon ska skriva under. Bland annat vilka arbetsregler som gäller. Där går arbetsgivaren, det litauiska företaget UAB Orange Group Baltic, in i detalj på hur sjuksköterskorna ska bete sig på arbetet och på fritiden.
Oranges verksamhet är att hyra ut östeuropeiska sjuksköterskor till kommuner och landsting i Sverige och i Norge. Och innan sjuksköterskorna börjar jobba måste de lära sig språket. En dag i veckan under språkutbildningen får de också undervisning i, bland annat, Oranges arbetsregler.
− Vi fick höra att vi var tvungna att prata svenska hela tiden, även på fritiden. Men det är väl ändå en mänsklig rättighet att få prata sitt eget språk, berättar en sjuksköterska som Stoppafusket talat med.
I arbetsreglerna står det att sjuksköterskorna riskerar att ”utvisas från arbetsplatsen” eller så kan ”arbetskontraktet till och med upphävas” om de talar sitt hemspråk på sin arbetsplats.

I detalj
Arbetsreglerna går, som sagt, in i detalj. Så pass mycket att en sjuksköterska Stoppafusket pratade med menar att reglerna är för barn, inte för vuxna. I arbetsreglerna står det att Orange sjuksköterskor ska vara hövliga, komma i tid till jobbet, vara korrekt klädda och beredda att jobba. Om de inte uppför sig ordentlig på fritiden kan de förlora jobbet. I arbetsreglerna står det att anställda som inte följer reglerna kan disciplineras enligt litauisk arbetsrätt.
Dan Holke, från LO-TCO rättskydd,  igen:
− Man kan inte skriva bort tvingande svenska lagar. I Sverige gäller LAS, lagen om anställningsskydd. På fritiden är man fri att göra vad man vill. Man kan tala sitt hemspråk i fikarummet med sina kollegor, och så vidare. Syftet med Oranges arbetsregler är enbart att skrämma sjuksköterskorna, säger han.
Kan en arbetsgivare överhuvudtaget ha sådana regler?
− En arbetsgivare kan ha hur korkade regler som helst, men kan inget göra om de anställda bryter mot dem.

Kollektivavtal
Det står i arbetsreglerna att sjuksköterskorna måste hålla sin bostad (som flera sjuksköterskor delar) iordning. De måste spara el. De ska tvätta kläder tillsammans. Och några främmande får de inte ta in efter klockan tio på kvällen.
Vad anser du om att kommuner och landsting anlitar Orange?
− De borde självklart inte ta in den här typen av arbetsgivare. Och facken ska se till att alla arbetsgivare som jobbar i Sverige är bundna av kollektivavtal. Det är enda sättet att komma tillrätta med sådana avarter, säger Dan Holke.
Stoppafusket publicerar här ett arbetsregler-kontrakt i sin helhet. De gäller en sjuksköterska som jobbade i Norge. Samma regler gäller för de sjuksköterskor som jobbar i Sverige. Arbetsreglerna står dels på litauiska och sedan på det aktuella språket som sjuksköterskorna talar. Vi har översatt arbetsreglerna till svenska. Klicka här och läs.

Sekretessavtal
Oranges sjuksköterskor måste också skriva på ett sekretessavtal. Sekretessavtalet omnämns också i arbetsreglerna.
Stoppafusket har skrivit om dem i en tidigare artikel, klicka här. Bland annat står det i sekretessavtalet att sjuksköterskorna inte får nämna något om sin lön till tredje part. Och som tredje part inberäknas familjen.
Sjuksköterskornas lön är långt under kollektivavtalet. Stoppafusket har lönespecifikationer som visar på löner från 2,60 – 28 kronor i timmen. För att läsa vår artikel om Oranges löner, klicka här.
Stoppafusket har sökt Vårdförbundet, som organiserar sjuksköterskor, för kommentarer men Vårdförbundet avböjer att kommentera Orange arbetsregler men lämnar en generell kommentar: Vårdförbundets inställning är dock att personal som tjänstgör i Sverige ska ha anställningsvillkor som överensstämmer med gällande kollektivavtal inom respektive bransch samt med vad som kan anses vara god sed på svensk arbetsmarknad.”

Stoppafusket har också sökt Oranges ledning i Sverige och i Litauen för kommentarer utan någon framgång.

Anna-Lena Norberg

Vi har samlat ett “bibliotek” av artiklar som vi skrivit om Orange. För att komma dit, klicka här.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här