Swedish Currency Close Up. New notes introduecd in 2015.

Istället för att anställa personal har BD Lift & Container International AB använt sig av billiga polska enmansföretagare i sin verkstad. Men polackerna hade ingen F-skatt så nu får BD Lift & Container betala både skatt och sociala avgifter för dem.
Den sociala dumpningen och skattefusket sprider sig till fler och fler branscher. Nu finns den inte bara inom transport-och byggbranschen. Idag hittar vi samma fusk inom produktionen. Vi hittar utländska arbetare som tjänar långt mindre än svenskar och där skatt och sociala avgifter inte blir betalda som de ska.

Låg ersättning
Skatteverket har gjort revision på BD Lift & Container för åren 2013 och 2014. Företaget hade då anlitat 18 egenföretagare från Polen. 14 av dem jobbade ungefär heltid i BD Lift & Containers fabrik i Klippan där saxlyftbord och godshissar produceras. Ersättningen som polackerna fick för sina jobb var mycket låg. De flesta fick kring 70 000 – 100 000 kronor för ett års arbete.

F-skatt
BD Lift & Container har uppgett till Skatteverket att företaget kontrollerat att de polska egenföretagarna verkligen hade företag i Polen och att de hade giltiga VAT-nr (momsnummer). Men det BD Lift & Container missade var att kontrollera om polackerna var godkända för F-skatt i Sverige. Det var de inte.

A1-intyg
En annan sak som BD Lift & Container inte kontrollerade var om polackerna hade så kallade A1-intyg. Det är ett undantagspapper som innebär att sociala avgifter ska betalas i Polen. Ett A1-intyg kan man få som enmansföretagare om man sänder ut sig själv för jobba i ett annat land – under en kortare tid.
BD Lift & Container lyckades skramla fram A1-intyg från en del polacker. Men tio polska egenföretagare hade inte A1-intyg och dem måste BD Lift & Container ta ekonomiskt ansvar för.

Övertid
Skatteverket upptäckte också att polackerna bara fakturerat en tredjedel av sin arbetade tid till BD Lift & Container. Resterande tid hade de fakturerat till två andra bolag – som därefter fakturerat vidare ”inköpta tjänster” till BD Lift & Container. De båda bolagen hade inte någon annan verksamhet mer än att vidarefakturera polackernas kostnad till BD Lift & Container.
Skatteverket upptäckte också att några av BD Lift & Container anställda inte fick sin övertidsersättning direkt från företaget. Utan den kom via de polska enmansföretagarna.

Räkning
Skatteverkets nota till BD Lift & Container är 600 000 kronor i arbetsgivaravgifter. Därutöver ska BD Lift & Container även betala 160 000 kronor i skatt för polackerna. Dessutom blir det sammanlagt ett skattetillägg på drygt 90 000 kronor.

Kommentarer
Vd vid företaget, Lennart Hansson, vill inte lämna några mer kommentarer än att företaget idag använder anställd personal.

Anna-Lena Norberg

 

 

 

1 KOMMENTAR

 1. her är info om fusket
  var anställda kopiera komplett företag tidigare BD lift
  vi få fortfarande ritningar med log BD Lift skamligt oansvarigt och dålig
  kan en människa sänka se så lågt

  http://www.liftpro.se/ samma anställda från kontorspersonal till alla polacker

  Lennart Aron Viking Hansson (f. 1952)
  Ordinarie ledamot
  Kim Jörn Brogren Carlsen (f. 1955)
  Ordinarie ledamot
  Anders Erik Wahlqvist (f. 1962)
  Ordinarie ledamot
  Jan Lerfaldet (f. 1964)
  Ordinarie ledamot , Bosatt utomlands
  Jan Lerfaldet (f. 1964)
  Suppleant , Bosatt utomlands
  Håvard Hopen (f. 1977)
  Ordinarie ledamot , Styrelseordförande , Bosatt utomlands

  de två sista är äger allt men gömda bakom sina företag i Norge

  https://www.proff.no/roller/jan-lerfaldet-as/h%C3%B8nefoss/metaller-og-metallvarer/IF67EEB07S4/

  Håvard Hopen (f. 1977) demeanor

  https://www.demanor.no/

  Synd att alla lura alla ny är bästt för detta jobb hoppas ni skriver något intressant hur stora girighet är

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här