För att en svart ekonomi ska kunna finnas måste det finnas folk som jobbar svart. Många av dem som utvisas idag går under jorden och riskerar att fastna i den svarta sektorn.

I gruppen papperslösa flyktingar har kriminella arbetsgivare fått en alldeles egen försörjningsbas med arbetskraft.
När Skatteverket 2015 granskade städbranschen hittade man nya upplägg för skattebedrägeri. Längs ner i långa hierarkier som går från vit ekonomi i toppen till svart i botten, där hittar man människor som inte har något annat val än att jobba svart. Folk som hamnat utanför. Papperslösa flyktingar till exempel.

Allt fler går under jorden
Och vad ska de göra? Man upplever risken som större att återvända till ett kaosartat hemland, än att gå under jorden i Sverige och dra sig fram mellan lågbetalda svartjobb.
Hur många som gått under jorden i Sverige är det ingen som riktigt vet. De gömmer sig och är svårräknade. På Fackligt center för papperslösa uppskattar man med att mellan 30 000 och 50 000 människor befinner sig i den situationen idag. Och ju fler som går under jorden efter en utvisning, desto större blir förstås den skaran.

Tonåringar
På det sättet kan man se Migrationsverket som ett slags förmedlingscentral, som förser den svarta marknaden med svart arbetskraft.
Jag är själv god man för en tonåring från Afghanistan. Han tillhör folkgruppen hazarer, som utsätts för förföljelse i hemlandet. Hela den gruppen av ungdomar riskerar att utvisas nu.
För mig är det obegripligt att just den gruppen plockas ut för deportationer. De är unga, friska och nu har de flesta av dem varit i Sverige tillräckligt länge för att ha lärt sig svenska ganska bra.

De behövs
Egentligen behövs de på arbetsmarknaden. Jag bor i Småland och här har industrin stor brist på arbetskraft.
Värnamo Nyheter rapporterar idag om att arbetsmarknaden har vänt i bygden. Folk som tidigare ratats på grund av språkproblem, får nu jobb. Inte ens svenska är ett explicit krav längre.
Det här med att man måste kunna svenska bra för att kunna jobba i Sverige är förresten kraftigt överdrivet. Det finns hundratusentals gästarbetare i Sverige som varken kan engelska eller svenska, men jobbar ändå.

Kontraproduktivt
Arbetskraftsbrist förresten. Det är inte enbart ett högkonjunkturproblem. Den svenska ungdomen har länge valt bort yrkesutbildningarna i stor utsträckning. Vi fyller inte alla utbildningsplatser på industrigymnasierna, på utbildningarna till snickare, rörmokare, elektriker, för att ta några exempel. Vi gör det inte i högkonjunktur, vi gör det inte i lågkonjunktur. Många yrken lider av konstant arbetskraftsbrist.
Och att i det läget bestämma sig för att massutvisa unga killar, som är i precis rätt ålder för att gå in och fylla dessa mycket viktiga samhällsfunktioner, det är kontraproduktivt, om man ska se det lite mer långsiktigt nationalekonomiskt.

1 KOMMENTAR

  1. Du har helt rätt, både vad gäller den svarta ekonomins gödning och behovet av arbetskraft i Sverige!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här