Idag jobbar 78 sjuksköterskor från Östeuropa i Sverige. Bland annat i Sörmlands landsting. Uthyrda av bemanningsföretaget Orange Personal AB. Inte en krona i skatt eller sociala avgifter är betalda. Och ingen tycks reagera.

Ärligt talat! Man behöver inte vara fullfjädrad grävande journalist för att kontrollera om Orange Personal sköter sig. Man behöver inte gå igenom företagets skattekonto och jämföra det med vad den taxerade inkomsten som kontorspersonalen tjänat varje år – som vi gjort på Stoppafusket. Man behöver inte leta i litauiska databaser efter information – som vi gjort. (Sjuksköterskorna är ju anställda i Orange Personals litauiska filial. Läs gärna artikeln “Bemanningsföretaget Oranges nya skattebluff”.)
Man behöver inte ha kunskap om EU:s regler och lagar. Man behöver bara veta en sak. Jobbar man i Sverige betalar man skatt här.

Nu vädjar jag till upphandlare, ekonomiskt ansvariga och politiker i kommuner och landsting runt om i landet som anlitar Orange att göra en liten check på sjuksköterskorna. Har de så kallat samordningsnummer (eventuellt personnummer)? Har en utländsk person inte något samordningsnummer kan ingen skatt betalas in för dem. Inte heller några sociala avgifter (arbetsgivaravgifter). Så enkelt är det.
Ta och ring Skatteverkets växel: 0771- 567 567. Begär Folkbokföringen. Säg namnen på sjuksköterskorna och be att få reda på samordningsnumren. Det är offentliga uppgifter. Finns inga samordningsnummer= ingen skatt betald.

Det är inte så att Skatteverket handläggare befinner sig överallt på alla ställen samtidigt i Sverige svävande som någon slags skattegud. För att stoppa, eller i vart fall göra livet surt för oseriösa företag som dränerar Sverige på skattepengar, måste vi alla hjälpas åt. Om inte för din egen skull, så för dina barn skull. Skattepengar behövs för en fungerande välfärd.

Tänk på att ni inte gör detta mot de utländska sjuksköterskorna utan för. Den skatt som inte betalas in i Sverige kommer att komma, förr eller senare, som en räkning från Skatteverket – ifall deras arbetsgivare struntar att betala det här i Sverige. Det finns åtskilliga beslut i liknande fall som Skatteverket tagit och som vi skrivit om på Stoppafusket.
Ärligt talat! Det finns ingen i det här avlånga landet som anser att det är okej att kommuner och landsting slänger iväg skattepengar på skattefuskande företag. Det krävs, minst sagt, skärpning från ansvariga!
Anna-Lena Norberg

Lite överkurs.
Skatt ska alltid betalas i Sverige när man jobbar här. För det mesta betalar man skatt från dag 1. Men om man är utländsk och jobbar vid ett utländskt företag som saknar fast driftställe i Sverige blir man skattskyldig i Sverige först efter dag 183.

 

 

 

 

2 KOMMENTARER

  1. Du ställer för höga krav på Landstinget och deras personal. Dom kommer aldrig att kontrollera dessa uppgifter innan dom blir betalningsskyldiga för utebliven skatt på utbetald lön. Kraven skall riktas mot utbetalaren av lönen. Först då kommer det att ske en förändring.

    • Hej Dan!
      Tror redan att det finns krav i upphandlingarna på att företagen ska sköta sig med skatter och sociala avgifter.
      /Anna-lena

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här