13 kvinnor skrev på fejkade anställningskontrakt  och låtsades jobba. Företaget som ”anställt” dem kunde plocka ut 1,6 miljoner kronor i olika arbetsmarknadsstöd.

Elva olika kontor för Arbetsförmedlingen är inblandade i en stor bedrägerihärva som har nystats upp av Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten. Ett fall rör Malmö, resten har gått via kontor i Stockholm och dess kranskommuner.
De flesta av bedrägerierna har bestått i att nykomna invandrare från mellanöstern (Syrien och Jordanien) har fått fejkade anställningar och sedan har man kunnat förmå Arbetsförmedlingen att koppla nystartsjobb och instegsjobb till de anställningarna. En av kvinnorna är svenska, i hennes fall handlar det om lönebidrag som det har fuskats med.

Bara män som jobbade

Bedrägerihärvan har resulterat i en dom i Solna tingsrätt. Domen kan ni läsa i sin helhet här. De inblandade nekar till brott och domen är överklagad och väntar på att tas upp i Svea hovrätt.
Huvudmannen i härvan kom till Sverige 2010, från Jordanien, och pekas ut av både Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten som hjärnan i bedrägeriupplägget. Och tingsrätten har gått på myndighetens bedömningar.
Enligt dem har huvudmannen använt ett städföretag för att bygga sitt bedrägerinätverk, Amani Bygg & Allservice. han själv har inte stått som företrädare för bolaget, men tingsrätten anser att han haft kontroll över det.
Amani Bygg har haft i uppdrag att städa i ett antal butiker i Stockholm. Men de 13 kvinnorna har inte städat där. Enligt förhör med butikspersonal är det bara män som städat. Huvudsakligen män från mellanöstern som kan dålig eller ingen svenska.

Skärmavbild 2017-05-27 kl. 07.38.22

Pengar till Syrien

Flera av kvinnorna säger att de har jobbat lite med städning i butiker, men tingsrätten tror inte på dem. Huvudmannen säger att de har delat ut reklam och städat i privata hem. Men det finns inga dokument i företaget som tyder på att sådana jobb skulle ha utförts i någon större omfattning. De ersättningar Amani Bygg har fått har rört butiksstädning.
Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten har kartlagt transaktionerna mellan de olika inblandades bankkonton. Det är en härva av transakioner mellan de inblandade. Kvinnorna har fått löner utbetalda i god ordning. Men omedelbart efter löneutbetalningarna har ofta stora belopp förts över från kvinnorna till huvudmannens egna konton.
Huvudmannens förklaring till det är att han har hjälpt kvinnorna att skicka pengar till deras familjer i deras hemland. Man har inte litat på vanliga banksystem utan skickat kontanter med kurirer till Syrien och Jordanien.
Att det har överförts pengar på det sättet är något som tingsrätten inte betvivlar. I utredningen fann man även att det har gjorts kontantuttag i Jordanien, på över 400 000 kronor med huvudmannens bankkort.

Männen döms också

De flesta av de inblandade kvinnorna har inte kunnat tala svenska. Tingsrätten bedömer det som att den del av dem inte vet vad det är för papper de har skrivit på. I flera av fallen har deras makar skött deras ekonomi. Det är männen som har haft kontakt med huvudmannen och det är männen som sett till att pengar överförts från kvinnornas konton tillbaka till huvudmannen.
Därför döms också åtta män, som är makar till de låtsasjobbande kvinnorna. Tingsrätten menar att männen har haft full insyn i att inget städarbete utförts.
Kvinnorna och deras män får villkorliga domar samt 120 dagsböter. De ska också tillsammans med huvudmannen betala tillbaka de 1,6 miljoner kronorna som Arbetsförmedlingen blivit lurade på.
Huvudmannen har dömts till två års fängelse för grovt bedrägeri, samt grovt bokföringsbrott, urkundsförfalskning samt försvårande av skattekontroll. Han får också näringsförbud i fem år och från Skatteverket får han dessutom en skattesmäll på 550 000 kronor, för inkomster som inte deklarerats.

Thomas Lundh
thomas@stoppafusket.se

Detta är första artikeln i en serie om bedrägerihärvan. Nästa artikel publiceras i morgon, och handlar om de män som faktiskt utförd städningen i butikerna och vad pengarna till deras löner kommer ifrån.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här