De städade svart på 13 Esprit-butiker i Stockholm. Avslöjandet av bedrägerihärvan ger en inblick i hur staten själv medfinansierar den svarta ekonomin.

Varje morgon stod de där utanför butikerna. Nästan alltid män från mellanöstern som inte kunde någon svenska. De städade ett par, tre timmar innan butiken öppnade, sedan försvann de. Lönen, ja den fick de kontant i handen. Ingen skatt drogs, inga arbetsgivaravgifter.
Det är 13 Esprit-butiker (som ägdes av franchisetagaren Turn part trading AB) som pekas ut i ett stort bedrägerimål som avgjorts i Solna tingsrätt. Stoppafusket har skrivit en artikel tidigare om samma rättegång, ”Låtsades jobba – fick bidrag”.
Hur svartjobbarna fick sina löner och hur staten själv varit med och finansierat skattebedrägeriet, ska vi skriva om i den här artikeln.

Anställd driftchef levererade städare

I centrum av detta stora bedrägerimål (19 dömda) står Huvudmannen, en man i 30-årsåldern som har bott i Sverige sen 2010.  Ursprungligen kommer han från Jordanien. Han var anställd vid det bolag som drev Espritbutikerna. Han beskriver sig själv som driftschef vid butikerna. Det var han som såg till att det fanns folk som städade. Han hade kontroll på ett antal bolag som han, enligt tingsrätten, skickade pengar mellan, i syfte att skapa kontanter som städarna kunde betalas med.
Amani Bygg och Allservice AB heter det bolag som fakturerade Espritbutikerna för städningen. Det är också det bolag som tagit emot arbetsmarknadsstöd för 13 låtsadsjobbande kvinnor. Dessa kvinnor har ofta, så fort de fått lön, överfört stora andelar av den till Huvudmannen.
Amani Bygg har också haft fyra underleverantörer, som huvudmannen också har haft kontroll över. Enligt åklagaren har underleverantörerna använts för att skapa bokföringsmässiga avskrivningar. Falska fakturor i stora summor ska ha skickats till Amani Bygg.

Skärmavbild 2017-05-31 kl. 09.36.19

Pengar från Arbetsförmedlingen

När man läser handlingarna i bedrägerimålet tonar en mycket intrikat härva av falska fakturor, låtsasjobbare, bidragpengar från Arbetsförmedlingen och lurade målvakter fram.
Pengarna från Arbetsförmedlingen har spelat mycket stor roll för att hålla bedrägerinätverket vid liv. De skapar ett flöde av svarta pengar.
Underleverantörernas uppgift verkar ha varit att mörka penningströmmarna. Att skapa en bokföringsmässig fasad.

Målvakter lurade

Underleverantörerna har varit enskilda firmor, skrivna på personer som, enligt de själva, inte alltid varit medvetna om att de varit företagare. En av dem gjorde en polisanmälan när han insåg att hans namn användes felaktigt.
Underleverantörerna har också använts för att ge sken av att vara arbetsgivare. Man har skickat kontrolluppgifter om anställda från underlverantörsfirmorna, men sedan varken betalat in skatt eller arbetsguvaravgifter.
Detta har skapat stora skatteskulder hos målvakterna. Tre av dem har lämnat Sverige med stora skatteskulder i bagaget.

Esprits kommentar

Jag har försökt komma i kontakt med Esprit Sweden AB:S chef, Martin Hallander. Men han har inte gjort sig tillgänglig för en intervju och inte svarat på mejl. Däremot har marknadschefen, Marie Widmark Dyhr skickat ett uttalande från Esprit Sweden via mejl:

”Esprit Sweden AB har inte varit involverad i ett sånt fall som du beskriver. Det här har skett hos en franchise-tagare som driver sin egen verksamhet under varumärket Esprit. Eftersom de driver sin verksamhet under eget ansvar kan vi inte kommentera deras aktiviteter. Esprit Sweden AB har inte varit involverat i fallet och vi kan därför inte kommentera.”

Jag mejlade då tillbaka och ställde frågorna:

Ska jag tolka det som att Esprit-koncernen inte ställer några krav på franchisetagare, om att lagar ska efterlevas, skatter betalas och liknande?
Är Turning Part trading AB fortfarande franchisetagare?

Och fick ett svar:

”Vi ser allvarligt på om franchise partners inte följer lagar och regler då det skadar både samhället och vårt varumärke. Dessvärre kan vi inte alltid förhindra händelser i enskilda fall, då våra partners driver sin egen affärsverksamhet med eget ansvar. Turn Part Trading AB är inte en Esprit franchise partner sedan December 2014.”

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här