8 000 euro. Det var priset för ett svenskt uppehållstillstånd, när vägen går via mindre nogräknade företagare som skriver falska anställningsintyg.

Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten har sprängt en bedrägeriliga i Stockholm. Stoppafusket har skrivit om fallet i två artiklar tidigare: ”Låtsades jobba – fick bidrag” och  ”Jobbade svart i Esprit-butiker”.
Men det är fler skumma affärer i samma härva. Huvudmannen i bedrägerifallet pekas också ut som en svarthandlare av svenska uppehållstillstånd. Det är en trasslig härva av svartjobb, skattebrott, bedrägeri och alltså, svarthandel med uppehållstillstånd:

Skärmavbild 2017-05-29 kl. 11.46.25

Stora skulder

En av de som vittnar om att han betalat Huvudmannen för uppehållstillstånd är en släkting till huvudmannens fru. Han kommer från Syrien från början och säger i förhör att han jobbade svart i olika Esprit-butiker i början då han kom till Sverige 2010.Han säger också att han ”köpt uppehållstillstånd” av huvudmannen. Det förekommer två prisuppgifter i de olika utredningarna. I Skatteverkets utredning förekommer 11 000 dollar som priset för uppehållstillståndet, i förhör med polisen uppger han priset 8 000 euro.
Han säger också i förhör att hans namn och personuppgifter har används till att starta bolag och att bolaget sedan användes för penningtransaktioner, utan hans vetskap. Han flyttade tillbaka till Syrien med stora skatteskulder och gjorde en polisanmälan mot huvudmannen därifrån.

Skenanställde släkting

Huvudmannen å sin sida pekar ut en annan släkting som drivande i hela bedrägeriupplägget. Denne släkting är dock varken misstänkt eller dömd för något brott i härvan. Men huvudmannen uppger i förhör att det var släktingen som sålt uppehållstillstånd. Ett vittne i målet säger också i förhör att han köpt uppehållstillstånd av huvudmannens släkting för 135 000 kronor. Det var dock verkningslöst, för han fick inte uppehållstillstånd.
Huvudmannen säger också att hans släkting tvingade honom att skriva anställningskontrakt med dennes fru, i syfte att få uppehållstillstånd. Släktingen säger å sin sida att Huvudmannen ordnat jobb åt hans syskon, så att de kunnat få uppehållstillstånd i Sverige.
Uppgifter om handel med uppehållstillstånd förekommer flera gånger i utredningen. En person uppges ha sålt sin bil för att få pengar till uppehållstillstånd, en annan säger att han betalade 70 000 för att få ett skenäktenskap arrangerat och på det sättet få ett uppehållstillstånd ordnat.
Men omfattningen av denna handel med arbetsintyg i syfte att få uppehållstillstånd vet vi inte. Ekobrottsmyndigheten har inte gått till botten med den aspekten av brottshärvan. Inte i denna utredningen i alla fall.
Huvudmannen är dömd till två års fängelse och fem års näringsförbud för grovt bedrägeri, grovt bokföringsbrott, urkundsförfalskning och försvårande av skattekontroll. 18 andra personer är dömda för medhjälp till grovt bedrägeri i olika grad. Samtliga medhjälparna har fått villkorlig dom och dagsböter.
De dömda nekar till brott och domen är överklagad till hovrätten.

Thomas Lundh
thomas@stoppafusket.nu

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här