Det är ett systemfel. Vi kan inte ha en Arbetsförmedling som ger bort miljoner till kriminella företagare. Det måste stoppas.

Att ge företag statliga bidragspengar i princip villkorslöst. Det är ingen bra idé. Gratis pengar luktar gott för företagare med kriminella avsikter. De flockas kring utdelningsholkarna som flugor kring sockerbitar.
Stoppafusket har skrivit om en stor bedrägerihärva som nystats upp i Solna tingsrätt. 19 personer är dömda i samma  mål. Här är länkar till artiklarna: ”Låtsades jobba – fick bidrag”, Jobbade svart i Esprit-butiker”, ”Företagare sålde uppehållstillstånd”.
Där avslöjas också en förbluffande naivitet från statens sida. 1,6 miljoner kronor skickades iväg rakt ner i fickorna på en storbedragare som bedrev en verksamhet med förmedling av svartjobbare, bedrägeri och svarthandel med uppehållstillstånd.
Pengarna från arbetsförmedlingen var en motor i verksamheten.

Staten har noll koll

Men nu avslöjades ju alltihop och skurken får sitta i fängelse, så det är ju bra, eller?
Det hade kunnat vara bra om det var Arbetsförmedlingens kontrollfunktion som avslöjat bedrägerierna. Men någon sådan kontroll verkar inte finnas. Det var en bedragen kompanjon som avslöjade hela upplägget. Arbetsförmedlingen hade noll koll.
Hur är det möjligt, undrar jag, att en statlig myndighet beviljar olika typer av arbetsmarknadsstöd 13 gånger, till ett företag som inte har några andra anställda?
Hade en av de inblandade handläggarna orkat Googla på företagsnamnet hade man sett att företaget har inga andra anställda. Ändå beviljades arbetsmarknadsstöd till 13 olika personer i detta företag.
Är handläggarna komplett inkompetenta? Är det fel på systemet?
Jag tror på det sistnämnda. Jag tror att handläggarna på Arbetsförmedlingen är instruerade att inte kontrollera så noga. Viktigare att få ut nykomna invandrare i något som i statistiken ser ut som jobb.

Samma sak upprepas

Vi har sett samma sak förr flera gånger. Jag har själv skrivit om oegentligheter med jobbcoachningsföretag, andra journalister har rapporterat om enormt systematiskt bedrägeri med assistensersättningar.
Så fort man ger bort gratis bidragspengar till privata företag, utan någon särskild kontroll, så händer det. Våra skattepengar ges bort till gangsters.
Jag är trött på att se det hända och vill se ett slut på det.
Men invandrarna då? Är det inte en bra grej med stödpengar så de får in en fot på arbetsmarknaden?
Nej, säger jag. Det är en rakt igenom dålig grej. Av två skäl:

 1. Det uppmuntrar kriminell verksamhet.
 2. Det skapar osund konkurrens.
Dysfunktionell marknad

Varje gång ett företag väljer mellan att anställa en människa med normal lön och en som man får 80 procent bidrag för uppstår en anomalitet. Alltså. Vi säger ju allmänt att vi gillar marknadsekonomi i det här landet. Då kan vi inte sabotera marknadens viktigaste funktion; konkurrens på lika villkor.
Det finns betydligt bättre metoder att skapa förutsättningar för människor att få in fötter på arbetsmarknaden.
Jag har nu bevakat näringslivet i Gnosjöregionen i 25 år. När jag besöker fabrikerna i trakten är det en sak som slår mig: fabriksgolven är befolkad av människor som flytt. En del är förstås infödda svenskar. Men en stor del av arbetarna består av människor som flytt, eller deras svenskfödda barn. De har hals över huvud flytt från Vietnam, från Balkan, från Mellanöstern och Afrika. Tillsammans bär de upp den svenska industrin.
De jobbar vitt, med kollektivavtalsenliga löner och för det mesta utan stöd från staten.
Det här snacket om att invandrare måste ha särskilda avtal med låga löner är nonsens, anser jag. Det som behövs är utbildning. Nästan alla rediga arbetaryrken är bristyrken idag; det saknas maskinoperatörer, orderplockare, truckförare, lastbilschaufförer, snickare och rörmokare och så vidare. Samtidigt har vi människor ihopfösta i “problemområden”, som “står utanför”.

Old school omskolning

Idiotiskt. Ett stort omskolningsprogram skulle förstås lösa det problemet. Det är så vi löst liknande problem tidigare. På 70-talet hade vi samma problem med folkskolegenerationen. Ett stort system för omskolning (amu) fixade den knuten. Det krävdes stora insatser, men blev bra. Hela generationer som riskerade att hamna i bakvatten på grund av att utbildningskraven på arbetsmarknaden ökat, räddades kvar till fullödiga yrkesliv.
På tal om stora samhällsinsatser så har vi just nu en generation flyktingar som håller på att gå samma väg som folkskolegenerationerna (folk födda under 20- och 30-talen).
Genom gigantiska utbildningsinsatser har vi nu ett stort antal flyktingungdomar som redan har utbildats eller har kommit en bit in i sin utbildningsgång till att bli; svetsare, verkstadstekniker, snickare, truckförare med mera. Med andra ord; de är på väg att fylla de stora hålen vi har på arbetsmarknaden.
Men hela den gruppen riskerar utvisning. Precis när de har lärt sig svenska, fått svenska nätverk och svensk utbildning. Ja då ska de skickas iväg.
Pengar i sjön!
Samtidigt kan staten skyffla ut kontraproduktiva bidragspengar och göda en dysfunktionell del av arbetsmarknaden.
Ett pågående vansinne.

Thomas Lundh
thomas@stoppafusket.se

5 KOMMENTARER

 1. Amueblado var inte heller så lyckat. Man kunde gå
  flera utbildningar utan att få jobb sen. Utbildningarna
  räknades som b-lag.

 2. Bra att någon börjat ta upp detta, så många som fastnat i detta med bidrag hit o dit. Arbetsförmedlingen ska väl ändå syssla med att få folk i jobb inte i att ge dem en liten summa om dan som inte går att leva på. Då företagen får större delen av bidragen och den arbetssökande ska gå på praktik år ut o år in utan riktig lön.

 3. Ord i rättan tid! Mycket bra skrivet! Jag håller helt med dig.
  Själv jobbar jag just nu i taxibranschen, en bransch där man gödslar med Nystartsjobbbidrag. Bidrag som inte alls behövs. Folk skulle anställas ändå.
  Det leder verkligen till snedställd konkurrens, antalet taxibilar bara ökar, chaufförers löner bara minskar och seriösa åkare går på knäna p.g.a. bristande lönsamhet.
  /Ragnar

 4. Undrar hur många ÄRLIGA SVENSKAR som,likt mig,får lägga ner sina företag p g a detta.Många…tror jag.Allt p g a naiva idioter som nu ingår i vår regering + idiotin att vara med i EU.

 5. Intressant artikel! Som komplement kan tilläggas reformen om nystartsjobb som sugs med välbehag! Ett stort problem är att bland myndigheter och i storkommuner är lediga jobb att söka. I 90% av ledigförklarade jobb är de redan tillsatta innan ansökningstiden utgång. Det handlar om en intern kultur där redan anställda per automatik ges företräde till tjänsterna, detta oavsett externa sökandes meriter och om dessa är mer meriterande. Att vara utanför en arbetsmarknad upprätthålls alltså av, arbetsförmedlingen, som myndighet! Hur skall ungdomar, åldersdiskriminerande +50 samt nyanlända med färskt uppehållstillstånd kunna ha en chans?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här