Han var juridisk rådgivare åt åkeriet Andreassons i Veddige. Han förmedlar själv gästarbetare i Sverige. Alexander Broch var med från början, när boomen med gästarbetare från Östeuropa tog fart i Sverige. Och han bygger vidare på det europeiska gästarbetarsystemet.

Bilden på Alexander Broch här ovan är från ett avsnitt av Uppdrag Granskning 2002. Det är två år innan Polen och en rad andra före detta kommunistländer blev medlemmar i EU. Men redan då hade Alexander Broch varit involverad i handel med gästarbetare från östeuropa till Sverige ett tag.
Avsnittet i Uppdrag granskning rörde sig kring två företag: Polenhjälpen och Byggbemanning, som förmedlade byggarbetare från Polen och Litauen. Alexander Broch beskrev sig själv i programmet som fadder åt verksamheterna.
Redan då hade man ett upplägg med kommanditbolag, registrerade i England. Det är ett upplägg som Alexander Broch fortfarande använder sig av. Vi har skrivit om detta i tidigare artiklar. Om det svenska företaget Scanunit som använder sig av arbetare från kommanditbolaget Dolphin Service och om bemanningsföretaget A1 staff. Upplägget är ett riktigt skattekryphål. Skatteverket har ingen lag att luta sig mot vilket gör att gästarbetarna kan jobba här i Sverige utan att betala skatt.
Denna  artikel avslutar en serie artiklar med anknytning till Alexander Brochs verksamhet. De tidigare artiklarna hittar du här.

Gästarbetare som slipper skatta.

Etniska fakturor till Sjöfartsverket.

Facket underkänner egenföretagare

De bluffar sig in på svenska byggen

Gästarbetarprojekt

Som juridisk rådgivare har Alexander Broch varit inblandad i två stora skandalomsusade gästarbetarprojekt. Det första var ovan nämnda Byggbemanning. Huvudmännen bakom bolaget åkte fast för bokföringsbrott och grovt skattebrott. En av dem dömdes till 2,5 års fängelse, en annan till två års fängelse.
Det kreativa skatteupplägget med engelska kommanditbolag höll inte i rätten fullt ut. Huvudmännen struntade helt i att betala skatt i Sverige, varken moms, inkomstskatt eller arbetsgivaravgifter.
Upplägget höll i ett avseende: gästarbetarna var delägare i kommanditbolaget och deras skatt och arbetsgivaravgifter blev inte kommanditbolaget ansvarigt för. Men verksamheten bedrevs i Sverige. Man satt i ett kontor i ett industriområde i Höganäs och drev verksamheten. Det hjälpte inte att verksamheten juridiskt var lagt i ett engelskt kommanditbolag. Man hade fast driftställe i Sverige och då var företaget skattskyldigt i Sverige på den vinst det gjorde här.

Juridiskt ombud för Andreassons åkeri

Andreassons åkeri i Veddige har varit inblandad i ett mycket uppmärksammat skattemål i Sverige. Man använde gästarbetare där också, som man varken betalade arbetsgivaravgifter för eller drog inkomstskatter för i Sverige. Skatteverket avslöjade upplägget som skattefusk och lade på stora skattesmällar i efterhand. Bolaget överklagade och förlorade mot staten ända upp i allra högsta instans, Högsta förvaltningsrätten. Andreassons juridiska ombud var Alexander Broch.
Hos Andreasson var upplägget ett annat än i fallet med Byggbemanning i Höganäs. Här använde man istället bemanningsföretag som mellanhand mellan åkeriet (som chaufförerna i praktiken jobbade åt) och arbetarna.
Det var 260 polska chaufförer inblandade i den verksamheten. De flesta av dem har fått stora personliga skattesmällar som ett resultat av domsluten mot åkeriet.
Det är risken man tar som anställd om man har en arbetsgivare som inte betalar in inkomstskatten skatteinbetalningarna. Man blir personligen ersättningsskyldig till den svenska staten.

Alexander Brochs gästarebetarimperium

Org skiss A1 staff 3

Alexander Broch är fortfarande verksam som juridisk rådgivare, men arbetar också vidare som entreprenör i gästarbetarbranschen. I organisationsschemat här ovan beskrivs hur hans svenska verksamhet grenar sig i en europeisk koncern. I Sverige är A1 staff kommanditbolag ett frontbolag, som sköter kontakter och fakturerering till svenska kunder. Hur det fungerar har vi beskrivit i artikeln ”Facket underkänner egenföretagare”. Han är också verksam vid Öresunds redovisningsbyrå, där han är delägare och juridisk rådgivare och som ingår i Broch group.
Jag har försökt att tala med Alexander. Men han vill inte delta i en regelrätt intervju.
2002 ställde han däremot upp för intervju med Uppdrag Gransknings reporter. På en fråga om verksamheten inte kunde upplevas som att man utnyttjar människor i en svagare ställning svarade han:
– Alla människor utnyttjas på ett eller annat sätt.
– När de utnyttjas för mycket fel hoppas jag att det finns ett system som rättar till det.
Det visar sig också i den intervjun att Alexander Broch är djupt troende.
– Jag tror på Gud så jag tror det som händer är bra. Jag tror att Gud vill inget illa. När något händer som är negativt så kommer det alltid något som är positivt sedan, säger Alexander Broch i Uppdrag Granskning, som sändes 27 november 2002.
Det som hände sedan i den verksamheten som beskrevs i programmet var att huvudmännen i ett av bemanningsföretagen dömdes till fängelse till 2 år, respektive 2,5 år för skattebrott.

Alexanders skriftliga svar

Alexander Broch vill inte delta i en intervju, men han tog emot några frågor per mejl och besvarade dem skriftligt. Här kommer den korrespondensen:

Frågor:

 1. Varför har du valt kommanditbolaget som företagsform när det gäller A1 staff?
 2. Varför inte anställa arbetare istället?
 3. Du var rådgivare åt Andreassons åkeri. I det fallet har chaufförerna som anlitades i efterhand fått skattesmällar för att inkomstskatt inte hade betalats in för dem. Är du inte rädd att du utsätter arbetarna som A1 staff förmedlar för samma risk, att det i efterhand ska visa sig att de är skatteskyldiga i Sverige?
 4. Du var rådgivare i skattefrågor åt Byggbemanning, vars ägare dömdes för skattebrott 2004. Hur ser du på det fallet idag?
 5. A1 staff anställer inte de arbetare det förmedlar. Enligt A1 staffs hemsida är arbetarna egna företagare. Ändå har A1 staff förmedlat ID06 – kort till arbetare under 2016. Hur är det möjligt?

Svar:
Av frågorna 3 och 4 så är de direkt relaterade till mig i egenskap av ombud eller tidigare ombud. Jag kan av naturliga skäl inte kommentera pågående uppdrag så som är fallet nr 3. Vad beträffar frågan 4 så är det länge sedan nu och personerna är avlidna. Vad jag minns från den tiden var att jag företrädde delvis bolaget i någon migrationsfråga men inte i någon brottsprocess. Av domar som är offentligt framgår varför personerna blivit dömda och om jag åter igen minns rätt så var det huvudsakligen för bokföringsbrott och gärningar som vilken som helst slarvig företagare kan göra och domarna är inte på något sätt prejudicerande för frågor om fri rörlighet.

Nu till frågorna 1, 2 och 5. Jag finner inte av konkurrensskäl något behov att svara på. Punkten 2 vill jag ändå kommentera. Genom A1 Staff KB webbsida faktiskt förklarar. A1 Staff KB är specialiserad på att hjälpa egna företagare med utstationering enligt EU -rättens utstationeringsregler. Vår affärside är inte att förmedla anställda utan enbart egna företagare och det är just därför det finns så mycket okunskap och förvirringar i detta ämne. Vår egen svenska personal är anställda och anslutna till Unionen.  

Avseende dina funderingar om att företagen vid punkterna 3 och 4 skulle kunna inverka på A1 Staff KB befintliga verksamhet så är min uppfattning nej. Jämför det med flygplan som har havererat. Bara för att något flygbolag med flygplan gjorde fel upphör inte flygtrafiken och de operativa flygföretagen går inte runt och är rädda för historiska haverier. Vad som händer är att de haverierna ger mer eller mindre kunskap för att förebygga så att haverier undviks.

En avslutande sak då du läst om Andreasson och som inte på något sätt går emot min klienttystnad. Har du tänkt efter vad hände med alla miljonerna som har konfiskerats av Skatteverket med stöd av hundratals utländska arbetare. Det sades att de var anställda och då drogs det in sociala avgifter för att täcka dessa “anställdas” pensioner och sociala skydd. Hur många av dessa har fått tillgodoräknat sig en krona av dessa pengar? Hur många har erhållit ett idientifkationsnummer. Vet du att detta är en mörk historia av mycket stort nyhetsvärde.

Thomas Lundh
thomas@stoppafusket.se

Stoppafusket är oberoende, grävande journalistik. Gillar du vårt arbete, swisha gärna en tia eller två till: 1235714852

5 KOMMENTARER

 1. Det finns många “jurister” som skor sig syndigt på att runda lagen och tricksa med både det ena och det andra. I nutida Sverige gäller samma princip som i det gamla Romarriket: “LAGEN RUTTNAR I DET LAND DÄR STATEN STYRS AV RÖVARBAND”.

 2. Jag har försökt läsa denna artikel om och om men kan inte förstå vad det är för ett hål som har upptäckts. Är lagarna fel?

   • Jag har läst artiklarna men jag förstår fortfarande inte vad som är fel egentligen. Vi är ju med i EU och måste följa regler och lagar som det medför. De egenföretagare som kommer hit verkar ju inte klaga över sitt val att utföra arbete i Sverige. Jag tror snarare att det är en liten del av den svenska avundsjukan och rädslan för utlänningar som lyser igenom här. Min man är från Ukraina och jobbar i byggnadsbranschen och han upplever dagligen denna hets mot utländsk arbetskraft samt diskrimination på de arbetsplatser han jobbar på. Det vore något för någon att gräva i istället anser jag.

    • Hej Anna!
     Vi skriver om att man ska följa lagar och regler som är i EU. Vi skriver om att man ska följa skattelagstiftningen. När det gäller egenföretagare som jobbar i Sverige måste de ha F-skatt. De måste jobba självständigt och inte som om de vore anställda. I det här fallet fanns ett hål i skattelagstifrningen som gör att man om man är delägare i ett kommanditbolag registrerad utomlands kan jobba i Sverige år efter år utan att betala skatt.
     Stoppafuskets artiklar grundar sig inte i någon avundsjuka eller om någon rasism. Stoppafusket skriver just om de utländska arbetarnas situation och de som skor sig på dem.

     Här har du en artikel om en man som skadades allvarligt i Sverige: https://www.stoppafusket.se/2014/06/18/mannen-som-blev-ett-barn/

     Och min blogg om det: https://www.stoppafusket.se/2016/10/25/varje-arbetare-i-detta-land-ska-vara-skyddad/

     Vi känner väl till hur utländsk arbetskraft diskrimineras. Det är upprörande och därför skriver vi om det. /Anna-Lena

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här