Den polske arbetaren ”Peter” föll sju meter ner i betong och skadade sig mycket allvarligt i en arbetsplatsolycka 2008. Nu får han andra omgången pengar från de kollektivavtalade försäkringarna. Nästan en halv miljon har nu kommit in på hans konto.

Kollektivavtalet ger ett ordentligt skydd även om man har en skrupulös arbetsgivare som Peter hade. Hans arbetsgivare, det polska byggföretaget Gn-knit, var bundet till kollektivavtal så Peter får ersättning för sina svåra skall- och ryggskador. Och detta trots att Gn-knit hade struntat i att betala för försäkringarna.
Peter får nu 450 000 kronor för lyte och men. För ett år sedan fick han 160 000 kronor (60 000 för sveda och värk. 100 000 i förskott i ersättning för lyte och men).
Och mer pengar är att vänta. Men alla de pengarna hade gått om intet om inte jag en kväll av tristess surfade runt och försökte hitta mer om Gn-knit som jag precis hade skrivit om. Och så hittade jag en notis om en svår olycka. Och pengarna hade gått om intet om inte Peter hade haft ett så ovanligt namn så jag hittade honom. Och pengarna hade gått om intet om inte ombudsman Björn Petersson från Byggnads Småland Blekinge tagit tag i fallet och lämnat in en ansökan hos afa (kollektivavtalade försäkringar) innan preskriptionstiden gått ut. Frågan om kollektivavtal är högaktuell idag. Snart ska riksdagen rösta om man i offentliga upphandlingar kan kräva just kollektivavtal eller kollektivavtalsliknande villkor hos företagen som slåss om jobben.
Efter det att jag följt Peters fall så finns det inte några som helst tvivel hos mig. För vet ni… jag är så lycklig över att jag har kunnat bidra med att Peter och hans familj har det bra idag. För mig råder det inte som helst några tvivel om att varje arbetare som jobbar i detta land ska vara skyddad. Ifall det otänkbara händer. Ingen ska skadas svårt och lämnas till sitt öde. Ingen änka till en gästarbetare som dött i detta land ska kastas ner i fattigdom. Det är faktiskt inget att diskutera om. Det är så självklart i ett modernt och civiliserat land som Sverige år 2016.

Här kan du läsa artikeln om Peter: “Mannen som blev ett barn”.

Här finns en artikel om Peters arbetsgivare Gn-knit: “Ronneby kommun struntar i lagar och avtal”.

Och här är en artikel om att Gn-knit blev stoppade i Norge. Gn-knit stoppat i Norge – fortsätter i Sverige. 

Och en artikel om att Gn-knit fastnade i skatterevision. 

Och min förra blogg om Peter: “En tår i mitt öga”. 

Anna-Lena Norberg

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här