old wallet and old changes

Skandalen med Transportstyrelsens upphandling av IT-tjänster är ett symptom på en sjukdom som infekterat i stort sett hela den svenska samhällsapparaten.

Man blir lite mållös inför den kompletta inkompetensen hos Transportstyrelsen. Man har alltså outsourchat IT-tjänster och lagt mycket känsliga sekretessuppgifter i händerna på utländska, icke säkerhetsklassade företag och människor.
Just i det här fallet passar det numera annars slitna uppropet: AVGÅ ALLA!

Nu verkar det ju som om hela styrelsen får kicken och generaldirektören har ju fått sluta tidigare. Självklart borde även ansvarig minister tvingas sluta, oavsett vad hon visste eller inte visste. I stora skandaler måste höga huvuden rulla.
Egentligen kommer de alltför lindrigt undan med bara att tvingas avgå. Men, det kanske kommer rättsliga efterspel? Vi får se.
Tyvärr kan jag inte säga att jag är särskilt förvånad. Den idiotiska upphandlingen Transportstyrelsen gjort ligger i en slags logisk linje med hur upphandlingar regelmässigt görs av det offentliga Sverige idag.
På Stoppafusket har vi skrivit om flera fall där man häpnar inför aningslösheten hos upphandlande myndigheter. Alla de landsting och kommuner som köpt in hyrsköterskor från östeuropeiska länder till exempel, med så knaggliga språkkunskaper att kollegor till dem varit oroliga för patientsäkerheten (läs mer om det här). Vi har skrivit om kommuner och statliga verk som köper in tjänster av utländska företag som helt uppenbart struntar i svenska arbetsrättsregler och fuskar med skatten (läs om ett sådant exempel här). Man använder då alltså skattepengar att betala för tjänster som utförs av kriminella företagare, som har skattebrottslighet mer eller mindre som affärsidé.
När billighetsfilosofin blir övergripande norm så bäddar man för trubbel. Ett allvarligt problem i Sverige idag är olyckor på arbetsplatser. Byggbranschen är hårt utsatt. Ofta är det offentligt beställda byggen det händer fullständigt onödiga olyckor på, ofta med företag långt ut i de långa entreprenörskedjorna inblandade. Som nu senast när järnvägsbron i Ludvika rasade. Det var Trafikverket som gjorde den upphandlingen.
Broar rasar, människor dör i onödiga olyckor, skattepengar finansierar brottslighet och hemligstämplade uppgifter läcker till främmande makt.
Allt i den kostnadsjagande upphandlingens tecken.

Thomas Lundh
thomas@stoppafusket.se

2 KOMMENTARER

  1. Hela mitt vuxna liv (är 66 nu) har jag hört politikernas tjat om besparingar, och att det inte finns några pengar.
    Eftersom vi har ett av världens högsta skattetryck undrar man ju vart pengarna tar vägen.
    Håkan

  2. Ett resultat av ett politiskt beslut gjort av inkompetenta politiker som inte har en aning om vad de beslutar om.Sverige är styrt av total inkompetens och det gäller samtliga i riksdagen verksamma. F8A9

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här