38 procent av svenska företag känner av smutskonkurrensen. Det är dags för de företagarvänliga partierna att forma en politik för att klämma åt fuskarna.

Tänk dig två företagare i samma bransch, i samma land. Den ena betalar avtalsenliga löner, skatt och avgifter. Den andra betalar bara en fjärdedel av avtalslön, ingen skatt och inga sociala avgifter i Sverige alls.

Hur lätt är det att konkurrera då? Idag är den situationen en bister verklighet för många svenska företagare. De möter en priskonkurrens från företag som har betydligt lägre omkostnader för att de inte lever efter vanliga svenska regler. Det är företag från två parallella ekonomiska system, som verkar på samma marknad.

På Stoppafusket har vi skrivit om företagare som upplever detta in på bara skinnet. Anders Strand tvingades lägga ner sin firma för att svartkonkurrerande polska företag jobbade för en tredjedel av hans lägstanivå. Jessica Löfström driver ett bemanningsföretag i byggbranschen och möter liknande problem ute på byggena. Jag har pratat med ganska många företagare genom åren som vittnar om hur smutskonkurrensen håller på att knäcka dem. Men oftast vill de inte ställa upp för intervju. Man är rädd för att man ska sluta få uppdrag helt och hållet om  man är kritisk mot detta system. I vissa branscher är det så inpyrt att det mer eller mindre är normaliserat.

Det är så vanligt att när Världsbanken gjorde en undersökning av företagsklimatet i Sverige för två år sedan, kom man fram till att 38 procent av företagen i södra Sverige möter konkurrens från den ”informella sektorn”. Alltså, de ställs öga mot öga mot företag som spelar efter helt andra regler, än normala svenska arbetsrätts-, och skatteregler.

Sverige har också en ovanligt stor informell ekonomisk sektor, konstaterar Världsbanken. Man räknar med att 14 procent av den svenska ekonomin består av svarta pengar, på ena eller andra sättet.

Ett sätt att måla vita pengar svarta är att anlita utländska företag som struntar i svenska regler och skatter. Det har vi skrivit mängder av artiklar om på Stoppafusket. Men det är precis som att det inte går in i huvudet på folk som sitter och beställer transporter, byggen, skogsplantering, med mera. Eländet fortsätter.

Vad de inte tycks förstå är detta: Anlitar du ett regelbrytande, skattefuskande företag gör du dig själv till hantlangare i det parallella ekonomiska systemet.

Det är inte vackert. Ändå görs det dagligen och stundligen av storföretag som Ikea, av svenska staten, svenska kommuner och landsting. Man gör det för att man jagar låga priser. Och varje gång man gör det tar man en del av intäkterna från företag som försöker vara vita.

Vad vi behöver är tydligare regler och en mycket starkare kontrollapparat. För att skydda den sunda delen av ekonomin. Montera ned fusket och skattebrottsligheten.

Det märkliga tycker jag är att man sällan ser några borgerliga partier dra en lans för de sunda företagarna i de här frågorna. Det vore väl perfekta frågor att driva för partier som annars säger sig vara företagarvänliga; Centern, Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna. Den största nyttan ni kan göra för svenskt näringsliv nu är faktiskt att sätta dit fuskföretagen.

 

 

Thomas Lundh
thomas@stoppafusket.se

SparaSpara

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här