Jag har varit i Norrköping och föreläst om utlandsregistrerade företag, lönedumping och smutskonkurrens. Min vana trogen hade jag exempel på fuskande företag från orten där jag föreläste. Jag plockade på måfå från utstationeringsregistret, tre företag som är i Norrköping och jobbar. Som mogna äpplen plockar man dem. Enkelt och lätt. De här företagen tog mig tre timmar att få fram hur de fuskar.

Det polska företag G & M SP Z.O.O. är ganska ökänt. Det var deras arbetare som drabbades hårt vid broraset i Ludvika. Flera arbetare blev svårt skadade. I Norrköping jobbar G & M 1,5 år på ett projekt, från 5 januari 2017 – 30 juni 2018. Företaget får då fast driftställe på det projektet och skatt ska betalas här i Sverige, från dag 1. På Skattekontot finns inga spår av att arbetarnas skatt är betald här.

G & M jobbar för Skanska i Norrköping. Min kollega Thomas Lundh skrev om G & M förra året. Även då konstaterade han att ingen skatt är betald.

Det estniska företaget Scaffolding Management OU har 11 projekt som har fast driftställe, där skatt ska betalas för arbetarna här i Sverige från dag 1. Ett av de här långa projekten är i Norrköping. Scaffolding Management jobbar där för Östgöta ställningar AB. Ingen överraskning att Scaffolding Management inte  betalat någon skatt för arbetarna. Däremot en liten överraskning finns det på skattekontot som visar att företaget två gånger inte skött sig när det gäller registrering i personaliggare. Det är ju ny lag på byggen att varenda arbetare som jobbar på ett bygge ska registreras i en personalliggare, dag för dag.

Två gånger har företaget rykt dit i när skatteverket kontrollerade personalliggaren. Första gången kostade det företaget 2 500 kronor, andra gången 20 000 kronor. En check i företaget estniska senaste årsredovisning (2016) var däremot en smärre chock. Trots att företaget haft arbetare här i Sverige så har företaget inga intäkter alls, bara utgifter. Inga arbetare redovisade, inte heller några löner.

United Partners HR är ett bulgariskt företag och de jobbar då också i Norrköping. Det gör de för Fobta AB och ER Byggpartner. På deras FB sida annonserar de om att de har lediga jobb i Sverige. Lönen: 10 euro per timme… Alltså nästan hälften av den svenska lönen – vilket bryter mot EU:s utstationeringsdirektiv.

När skattepengar flyter ut från Sverige, får kvinnor föda barn i bilar, äldre får allt annat än ett värdigt liv, svårt sjuka barn får färre assistenttimmar, förskolepersonal får allt större barngrupper. När i helvete ska våra politiker, unisont, börja agera och det med kraft?  Det är nog nu!

Anna-Lena Norberg
Detta är en blogg och är alltså skribentens egna åsikter. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här