Det polska företaget GN-knit fastnade i skatterevision för ett par år sedan med dunder och brak. Stoppafusket har granskat vad som hänt sen dess och kan konstatera; Skattefusket fortsätter.

När ett företag blir medlem i arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier, BI, är det bundet till kollektivavtal och BI garanterar att företaget är seriöst.För ett antal år sedan kom det enskilda polska företaget GN-knit med i BI. Men när Stoppafusket avslöjade företaget, företaget fastnade i skatterevision, och fackförbundet Byggnads började ifrågasätta GN-knit, valde företaget att gå ur BI. Där kunde ju historien varit slut. Men icke.

Nytt GN-knit
Ett nytt GN-knit såg istället dagens ljus. Ett aktiebolag startades nu i Polen: GN-knit Building division Sp.zo.o. Och på nått sätt blev företaget medlem på en gång i BI.  BI som återigen garanterade GN-knits seriositet. Stoppafusket kan nu avslöja att GN-knit fortsätter i gamla spår efter skatterevisionen. Vi har gått igenom företaget samtliga uppgifter från utstationeringsregistret. Ett register där utländska företag måste registrera namnet på sina arbetare som är här och jobbar, hur länge de är här, var de är och på vilka projekt.

Skatteregler
Sen analyserar vi informationen utifrån två skatteregler. Den ena skatteregeln som innebär att långa projekt* ger GN-knit fast driftställe. Fast driftställe är skattespråk och betyder att företaget är etablerat här i Sverige, ska följa de regler som svenska företag måste följa. Bland annat ska skatt betalas in för arbetarna från dag ett på projektet. Den andra skatteregeln innebär att om en utländsk person vistas mer än 183 dagar i Sverige så är hen skattskyldig här. Så på de projekt som inte är långa, tittar vi på hur länge arbetarna är här i Sverige.

Resultat
För det första hittar vi projekt som är så långa att GN-knit har fast driftställe och då ska skatt betalas här i Sverige för arbetarna. För det andra hittar vi flera arbetare som varit här i Sverige mer än 183 dagar och skatt ska betalas här.  Men när vi går igenom GN-knits skattekonto, vilket inte är så svårt, ser vi bara en enda siffra. En nolla. Inte en enda skattekrona har kommit in till svenska staten. För dig som vill veta mer om GN-knit kan läsa artikeln ”Ronneby struntar i lagar och avtal”  –  om det nära samarbetet mellan GN-knit och Ronneby kommun.
Artikeln ”GN-knit stoppat i Norge – fortsätter i Sverige” handlar om att norska myndigheter förbjudit GN-knit att bedriva verksamhet i Norge. ”GN-knit fast i skatterevision” handlar om skatteverkets revision av GN-knit i Polen, den svenska GN-Knit, ägarna och en svensk som var inblandad i affärerna. Sist men inte minst: Läs artikeln ”Mannen som blev ett barn”. Den handlar om en polsk arbetare som jobbade för GN-knit i Sverige. Han fick svåra skall- och ryggskador vid en arbetsplatsolycka. Efter olyckan hamnade han och hans familj i ekonomisk misär och de fick föra en fyra-årig juridisk kamp mot GN-knit i Polen.

Vi har kontaktat  företrädare för företaget för kommentarer, men inte fått något svar.

Anna-Lena Norberg

* Enligt skatteavtalet mellan Sverige och Polen ger ett byggprojekt som är mer än 12 månader fast driftställe.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här