Nu går det inte att granska om företag smiter från skatten längre. Skatteverkets nya sekretess hjälper skattesmitarna att mörka sina skatteinbetalningar.

Arbetsmarknadskriminalitet har blivit ett ganska vanligt ord på den senaste tiden. Fusket med skatter och utnyttjande av arbetskraft har brett ut sig och börjar anta systemhotande proportioner. Ett skattesystem bygger på att alla skattskyldiga är med och betalar. Fungerar inte det kommer samhället i stort att sluta fungera också.
Sverige har redan en ganska stor andel svart ekonomi. Enligt en rapport från Världsbanken  är den 14 procent av BNP (du kan ladda ner den här, kolla sidan 14). I pengar motsvarar det den smått ofattbara summan av 670 miljarder kronor.  Hade det gått att beskatta alla de pengarna skulle samhället fått in 200-300 miljarder mer varje år. Att få bort den svarta ekonomin helt går kanske inte. Men den måste bekämpas.

Offentligt blir hemligt
På senare tid har det vuxit en allt starkare motrörelse på svensk arbetsmarknad. Företag och arbetsmarknadens organisationer uppmärksammar det allt mer. Det snedvrider konkurrensen, om oseriösa företag tillåts verka på marknaden och konkurrera med svart arbetskraft. Ofta är de företag som fifflar med svartarbete vanekriminella och anslutna till större kriminella nätverk. Det är inte den typen av leverantörer ett seriöst företag vill ha kontakt med.
Ett bra verktyg för seriösa företagare för att kontrollera att konkurrenter och leverantörer gör rätt för sig har varit Skatteverket. Fram tills den 6 mars i år var företags skatteinbetalningar offentliga. Det var lätt att kontakta Skatteverket och fråga om ett företag man skulle göra affärer med, eller som man misstänkte fuskade, betalade in skatt för företaget och sina anställda.
Nu går det inte längre. Skatteverket har ändrat sekretesspolicy. Nu mörkar man skatteinbetalningarna för både seriösa och oseriösa (läs Skatteverkets meddelande om saken här).

Sekretessen skyddar brottslingar
Skatteverkets jurister har gjort en djupdykning i lagstiftningen, omtolkat den och gör nu en helomvändning i frågan. Från transperens och öppenhet till absolut sekretess.
Det är inte bra. Det är en sekretess som hjälper skattebrottslingar att inte bli upptäckta.
Skatteverkets egna handläggare räcker inte till för att kontrollera alla företag. De är inte tillräckligt många för det. Hade det varit möjligt att göra en 100-procentig koll så hade den svarta ekonomin inte varit 14 procent, utan kanske hälften (som den är i Schweitz, där andelen svart ekonomi är 7,5 procent av BNP).
Istället för att mörka och hjälpa brottslingar leva kvar i skuggorna borde Skatteverket ha gjort tvärtom. Ha kvar öppenheten och istället uppmanat seriösa företagare att alltid kontrollera om leverantörer är hederliga skattebetalare eller inte. För det är så mycket som står på spel. Det är inte bara samhällets ekonomi. Det är enskilda företags ekonomi också. Det kan bli dyrt att ha skattesmitare som leverantörer till sitt företag. Där det finns skattebrott finns det ofta stölder, narkotika och våldsbrott också.

Thomas Lundh
thomas@stoppafusket.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här