Laundering money towards white background

De tvättade pengar från bedrägerier och svarta affärer. Långa fängelsestraff blev domen, samt en företagsbot på tre miljoner kronor.

Svensk Företagskredit AB i Stockholm var registrerat hos Finansinspektionen som betaltjänstföretag. Enligt sin egen hemsida köpte man bland annat fakturor av företag i olika branscher och erbjöd ett antal olika finansiella tjänster.
Utåt sett ett ett lagligt och skötsamt finanstjänstföretag. I själva verket har det fungerat som en kontantmaskin. Ekobrottsmyndigheten identifierade 47 miljoner kronor under 2016, som passerade genom bolaget. Pengar som togs ut i kontanter som gått tillbaka till dels rena bedrägeriföretag och dels till annan typ av ekonomisk brottslighet, som svartarbete.

Fängelse för fem personer

Fem av de inblandade personerna dömdes till fängelse i tingsrätten. Från ett års fängelse för den mildaste domen till fyra års fängelse för den hårdaste. Personerna har också dömts till näringsförbud i från tre år till sju år.
Dessutom dömdes företaget att betala en företagsbot på tre miljoner kronor.
Sammanlagt var åtta personer åtalade i härvan. Tre av dem frikändes av tingsrätten.

Kommuner och landsting bland ”kunderna”

En del av pengarna som flyttats inom företaget kommer från rena bedrägerier, menar Ekobrottsmyndigheten. Fem miljoner kronor har identifierats som kommande från fakturabedrägerier. Kommuner, landsting och företag har lurats att betala för tjänster som sedan aldrig levererats. Pengarna från dessa blufföretag har sedan slussats via andra bolag till Svensk Företagskredit, där pengarna har slussats vidare till kontantuttag.

Svartarbeten

Ekobrottsmyndighetens utredning har också kommit fram till att Svensk Företagskredit använts för att tvätta pengar i syfte att betala svart arbetskraft med kontanter.
Pengarna har skickats i flera led innan kontantuttagen. En lång rad företag i olika branscher har utnyttjat tjänsterna. I transaktionerna har ”slussbolag” använts. Slussbolagens uppgift har varit att skicka osanna fakturor till de beställande företagen. Inga tjänster eller varor har ingått i transaktionen, utan pengarna har bara slussats vidare till Svensk Företagskredit som gjort kontantuttagen. Ofta med falska ”köp av entreprenadmaskiner” som förevändning.

Överklaganden att vänta

Alla de dömda personerna har förnekat brott. De har nu möjlighet att överklaga och förmodligen är det väntat av Ekobrottsmyndigheten. När förhandlingarna i tingsrätten inleddes i höstas skickade myndigheten ut ett pressmeddelande, där man betonade att man är ute efter att få fram en prejudicerande dom när det gäller penningtvätt.
– Detta är enligt oss oklart, prejudicerande avgöranden saknas och förarbetena är enligt min uppfattning otydliga, varför en rättsutveckling på området är önskvärt, säger kammaråklagare Johanna Kolga i ett uttalande i pressmeddelandet.
Den aktuella domen är en deldom och är överklagad till hovrätten. Målet fortsätter med ännu fler åtalade i samma härva i Stockholms tingsrätt i juni.

 

Thomas Lundh
thomas@stoppafusket.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här